Švejnar, Irglová, Kaplický. Můžou mít něco společného ?!

Možná se v životě neviděli (což je hodně pravděpodobné). Možná o sobě navzájem ani neslyšeli (i to je možné, i když pravděpodobné už méně). Přesto mají něco společného.

Češi, kteří nějakou dobu působili venku a nyní se jejich činnost dotýká i nás. Tvoří muziku, navrhují architekturu, chtějí nás reprezentovat (schválně jsem nenapsal: "chtějí nám vládnout" protože prezidentování není o vládnutí, ale o reprezentaci). Zaslouží si to ale ?!

 

Zaslouží si, abychom poslouchali a kupovali jejich muziku, abychom si chodili do jimi navržených budov půjčovat knížky, a abychom měli jejich fotografii na každé zdi ve všech školách a úřadech ? Nebo jsou to odrodilci, kteří "utekli" a teď nám chtějí radit, poučovat nás, vychovávat nás, šéfovat nám ? Jsou zkušenosti zvenku výhodou, nebo břemenem ? Pokud budeme posuzovat situaci podle toho, jak je nám prezentována, mohlo by se zdát, že spíš břemenem. Věřím však, že většina lidí je bude posuzovat podle jejich výsledků, podle toho jaká je jejich muzika, jaké jsou jejich návrhy a jací to jsou lidé.

 

Posuzujme je podle toho, to co skutečně udělali, co vytvořili, jak pracují, a ne proboha podle toho, jestli tady celou dobu seděli na zadku a jestli to jsou "praví Češi" (pričemž hlavním kritériem pro "pravého Čecha" je to, zda tady žil za všech okolností nebo nikoliv). Berme skutečnost, že byli venku jako pozitivum, které nás může spíše obohatit než ochudit, každá zkušenost se přece počítá ! Zaslouží si to !

 

Slyšel jsem názory typu: "on ten pan Švejnar se mi celkem líbí, já bych ho volila, kdybych mohla, ale když on tady nebydlel …." anebo: "jak můžou vybrat návrh na tak důležitou stavbu od někoho zvenku ???" - doufám, že těchto názorů bude spíš ubývat, než přibývat.

 

Dlužím čtenářům tohoto článku informaci, jak jsem na tom já: líbí se mi muzika M. Irglové (je pohodová a milá), líbí se mi návrh knihovny pana Kaplického (a věřím, že i dnešním pochybovačům by se knihovna líbila, až bude stát; tak jako se mně líbila jeho budova nákupního centra v Birminghamu, která je moderní, hezká, futuristická a taky stojí v centru města) a pokud bych mohl volit prezidenta, volil bych tentokrát Václava Klause (protože si myslím, že nás reprezentuje dobře – i když ne vždy s ním souhlasím a jeho občasné populistické názory neberu -  a zaslouží si nás reprezentovat ještě dalších pět let), nicméně pokud se pan Švejnar během následujících pěti let připomene jednou za čas zajímavým názorem nebo činem a neztratí svoji stávající image, věřím, že bude mít velkou šanci na zvolení (zvlášť, pokud bude volen námi všemi).

  

Autor: Pavel URBAN | neděle 17.2.2008 0:42 | karma článku: 12,99 | přečteno: 1068x
  • Další články autora

Pavel URBAN

"Zip" neplatí jen pro Pražáky !

1.8.2008 v 16:04 | Karma: 24,37

Pavel URBAN

Recenze: Love story ? Báthory !

9.7.2008 v 23:08 | Karma: 15,51