Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zastavením "smradlavé" hutní výroby vzduch na Ostravsku nevyčistíme

V poslední době se v médiích stále častěji objevují  alarmující zprávy o uvažovaném utlumení výroby v hutní firmě EVRAZ-VÍTKOVICE. Hodně se také píše o negativním vlivu společnosti ARCELOR MITTAL (a dalších hutních a strojírenských firem) na takřka nedýchatelný vzduch v Moravskoslezském kraji. Jistě existuje řada vzdělaných lidí, kteří to vidí zcela jednoznačně. Vždyť přece každý "rozumný, slušný a vzdělaný" člověk ví, že smradit s výrobou oceli je něco tak archaického, že už to v dnešní době vlastně k ničemu nepotřebujeme. Že se snad tato výroba oceli udržuje pouze snad z jakési nostalgie po budovatelských časech... Jaká je tedy skutečnost? Potřebujeme vůbec ještě v dnešní době v naší zemi vyrábět ocel? Dříve než něco šmahem odsoudíme, měli bychom trochu přemýšlet v širších souvislostech.

Racionálně uvažující člověk snad nebude popírat fakt, že ocelové výrobky, které nepochybně používá každý z nás, se prostě musí někde vyrobit. Měli bychom připustit a respektovat skutečnost, že materiál k výrobě aut, mostů, či dálničních svodidel (a překvapivě dlouhé řady dalších, zatím těžko nenahraditelných ocelových výrobků) neroste nikde na stromech a nedá se ani sklidit na poli. Samozřejmě můžeme všechno dovézt z Číny, Ukrajiny, Ruska, Rumunska, či Indie. Nebo třeba z nedalekého Polska, kde mají hutní výrobci řádově mírnější normy ochrany ovzduší pro svoji výrobu. Problém je ale v tom, že jednoduché řešení, spočívající v utlumení hutí na Ostravsku, nic moc neřeší. A už vůbec nijak zásadně nevyřeší problém se znečištěným ovzduším. Omezením hutní výroby pouze řada lidí příjde o práci a mnohem špinavější vzduch (významná část hutní produkce by se totiž jenom přesunula do 60 km vzdálených Katovic) nám do ČR naimportuje severní vítr. Ten prostě foukat bude, ať se nám to líbí nebo ne.

Než tedy začneme něco utlumovat, je dobré vědět, že v Evropě existuje celá řada dobrých příkladů, jak postupovat. Jak vyrábět ocelové výrobky s vysokou přidanou hodnotou a bez devastujího vlivu na životní prostředí. Samozřejmě opět někdo může argumentovat tím, že hutní firmy v západní Evropě stihly modernizovat svoje hutní provozy ještě před vstupem nových členských zemí do EU. A zároveň z konkurenčních důvodů znemožnily jakékoliv významnější pumpování dotací do modernizace českých (polských atd.) hutí v současné době. Tato argumentace je do jisté míry správná. Měli bychom si ale zároveň uvědomit, že současnému nepříznivému stavu vydatně napomáhá naše totální neschopnost jakékoliv konstruktivní domluvy na všech úrovních. Do současného neradostného stavu v hutním průmyslu (a nejenom tam) nás ale nedostali primárně "cizí a tím pádem automaticky zlí investoři". Tam jsme se dostali zejména svoji vlastní neschopností domluvit se mezi sebou v naši zemi. Neschopností hledat a nalézat smyslupné řešení ve prospěch naši země, našich firem a našich lidí. Tato neschopnost ve spojení s kombinací hlouposti a nenasytnosti "mocných u pramene" nutně vedla k velmi devastujícím krokům v podobě poměrně chaotické privatizace hutního průmyslu, jejíž hořké plody dnes sklízíme.

Co tedy s tím? V první řadě bychom si měli uvědomit, že zejména v dnešní, ekonomicky neklidné době má mnohem větší šanci "přežít" společnost, která umí něco vyrobit (a samozřejmě prodat). Naše společnost by měla proto přestat s nepromyšleným nátlakem na jednoduchá a líbivá politická řešení. Na takové laciné požadavky totiž čekají celé smečky stále nenasytných dravců na všech úrovních naší současné politické scény. Mnozí z těchto "odborníků" už dostatečně prokázali svoje medvědí služby našemu průmyslu. V poslední době například bezprecedentním drancováním v podobě bezmyšlenkovitého (nebo spíše velmi "promyšleného") zavádění tzv.obnovitelných zdrojů, jehož důsledky v podobě neúměrného zdražování elektřiny je učebnicovým příkladem systematické a cílené likvidace hutního a strojírenského průmyslu na Ostravsku. Není nakonec tento všude přítomný nesnesitelný puch ze současných tuzemských politických bažin v naší zemi mnohem nebezpečnější než tak často zmiňovaný smrad z hutí?

Autor: Pavel Szturc | neděle 2.12.2012 19:33 | karma článku: 21,51 | přečteno: 1273x
  • Další články autora

Pavel Szturc

Babišova ubohost musí začít pomalu strašit i zatím úspěšné lídry hnutí ANO...

Andrej Babiš opět nezklamal. Neúspěch hnutí ANO v komunálních volbách v Praze bez skrupulí a sebemenšího studu svaluje výhradně na "působení lidí za ANO na magistrátu a jejich špatnou mediální prezentaci..."

8.10.2018 v 19:02 | Karma: 34,85 | Přečteno: 1875x | Diskuse| Politika

Pavel Szturc

Dita a Martina zapomněly, k čemu mají číslo na Andreje...

Europoslankyně Dita Charanzová a Martina Dlabajová čeká pořádný "kartáč" od šéfa hnutí. Budou mu muset vysvětlit svoji nebetyčnou troufalost. K čemu jim je číslo na šéfa, když se při hlasování v EP rozhodují samy?

15.9.2018 v 16:42 | Karma: 23,80 | Přečteno: 944x | Diskuse| Společnost

Pavel Szturc

Kadeřník na tiskové konferenci hejtmanky...

Tragikomický závěr má kauza zneužívání služebního vozu hejtmanky středočeského kraje Jaroslavy Jermanové Pokorné jejím manželem. Ten zneužíval služební luxusní limuzínu kraje k pravidelné dopravě do svého kadeřnického salónu.

17.8.2018 v 7:52 | Karma: 46,59 | Přečteno: 8245x | Diskuse| Společnost

Pavel Szturc

Je dnešní medicína dehumanizována?

Profesor Josef Koutecký svůj celý profesní život zasvětil dětské onkologii. Oboru, ve kterém jistě nikdy nebylo a není nouze o velké stresy a bolesti všech zúčastněných.

13.8.2018 v 8:14 | Karma: 21,96 | Přečteno: 772x | Diskuse| Společnost

Pavel Szturc

"Nevděční" Sokolové a zbabělý potlesk ve tmě...

Andrej Babiš prosil starostku České obce sokolské, aby ho nejmenovala v úvodním ceremoniálu sletu. Marně. Starostka řekla, že je to důležité s vysvětlením, že je velmi pozitivní, když si Sletu všimne politická reprezentace...

7.7.2018 v 16:38 | Karma: 46,76 | Přečteno: 15340x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:19

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Trump se vidí jako disident, soud je pro něj marketingová sklizeň, tvrdí expert

2. května 2024

Premium Pokud dojde na televizní debatu Donalda Trumpa a Joea Bidena, jako jednoznačný vítěz z ní vzejde...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:55

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

  • Počet článků 126
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2113x
Pavel Szturc - občan...

Seznam rubrik