Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Úsvit socialismu

Nedávno vzniklé politické hnutí Tomia Okamury Úsvit přímé demokracie se až na pár líbivých prohlášení příliš politicky nevyprofilovalo. Myšlenky jeho zakladatele nicméně dávají tušit, že nic pěkného nás nečeká.

Ve včerejším rozhovoru se Tomio Okamura zamýšlel mimojiné nad důchodovou reformou. Zkritizoval druhý pilíř, že vyvádí peníze z průběžného systému a následně se zamyslel, jak by měl důchodový systém vypadat podle jeho představ:

"Je třeba stabilizovat státní financování důchodů, a to posílením příjmů a změnou pravidel pro vyplácení - tj. změna ze zásluhovosti na princip solidární. Bohatí si na penzi mohou přispívat v komerčním připojištění nebo ještě lépe vhodnými investicemi. Stát by měl pak těm, kteří sami nezvládnou se zabezpečit na stáří zajistit rozumný paušál, který jim zajistí důstojný život."       (zdroj: http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/politika/okamura-bohati-at-si-na-duchod-naspori-chudym-ho-da-stat_282319.html)

Z tohoto citátu při hlubším zamyšlení víceméně vyplývá, že podle Tomia Okamury by vysokopříjmová skupina občanů do důchodového systému sice přispívala, ale v důchodu by z něho zřejmě nic nedostala. Bohatí jsou přece dost, naspořit si můžou sami. Na první pohled se to může zdát jako zajímavý nápad, jak dostat do důchodového systému více peněz. Skupina lidí, kterých by se to dotklo, má určitě na důchod naspořeno nebo si spoří, to co by dostali od státu, by se ani zdaleka neblížilo jejich životnímu standardu. Zakopaný pes je ale jinde. Nelze si platit službu, v tomto případě část sociální pojištění určenou na penze, a pak v okamžiku, kdy má přijít plnění této pojistky, nic nedostat s odůvodněním, že peněz mají dost, že musí být solidární s těmi, co tolik nemají. Kdyby to udělala jakákoliv pojišťovna, skončila by před soudem. Nemám nic proti tomu, aby lidé dostali možnost naspořit si na důchod sami, výměnou za to, že do penzijního systému nebudou odvádět žádné peníze. Jsou to koneckonců jejich peníze a jejich rozhodnutí. Platit ale povinné příspěvky do penzijního systému a v důchodu pak nedostat ani korunu, by nebylo nic jiného než státem posvěcená krádež. Podle mého názoru je tento návrh přímým podkopáváním právního státu a Ústavní soud by ho smetl ze stolu. Bohužel alarmující už je samotný fakt, že senátor a předseda potenciálního parlamentního uskupení uvažuje podobným způsobem.

V tom samém rozhovoru se Tomio Okamura ostře vyjádřil proti tzv. nadstandardní zdravotnické péči. Podle něj má být zdravotnická péče zdarma, dostupná pro všechny a v té nejlepší možné kvalitě. Kde na to vzít, když ve zdravotnictví chybí peníze, se už ale nedozvíme. Od kritiků možnosti připlatit si za nadstandard jsem nejčastěji slyšel námitku, že by to pacienty rozdělovalo na občany dvou kategorií a že ti, co by na něj neměli, by se mohli cítit poškozeni. Když má ale přijít zkrátka vysokopříjmová skupina občanů, je to v pořádku.

Socialisté se neustále staví na stranu chudých, hájí jejich práva a zájmy, snaží se pro ně ve státní kase vybojovat co možná nejvíc peněz a před každými volbami slibují další a další. Ve svém boji ale zapomínají, že i bohatí jsou občany státu a že mají stejná práva jako ti chudí. Divím se, že to nechápe Tomio Okamura, který sám žádný chudák rozhodně není. Pokud má pocit, že je v penzijním systému málo peněz, ať založí nadační fond a příspívá z něho na důchody. Nikdo by mu v tom nebránil. Nelze se ale zaštiťovat solidaritou a nutit celou sociální skupinu povinně přispívat do systému, ze kterého by nakonec nic nedostala.

Autor: Pavel Starý | čtvrtek 12.9.2013 17:36 | karma článku: 22,03 | přečteno: 921x
  • Další články autora

Pavel Starý

Zkorumpovaná UEFA a finále v Baku

Arsenal postoupil do finále Evropské ligy, pro mě jako fanouška tohoto londýnského klubu je to skvělá zpráva. Do chvíle, než jsem zjistil, kde se finálový zápas má hrát. V Baku, hlavním městě Ázerbájdžánu.

10.5.2019 v 21:45 | Karma: 31,65 | Přečteno: 1093x | Diskuse| Sport

Pavel Starý

Arogance moci Finanční správy

Od chvíle, co ministerstvo financí řídí hnutí ANO, začaly se ve velkém měřítku používat zajišťovací příkazy, zřejmě pod vlivem hesla: "všetci kradnú". Přitom v soudních sporech zatím Finanční správa prohrála 35 z 89 případů.

21.9.2018 v 18:15 | Karma: 39,85 | Přečteno: 3822x | Diskuse| Politika

Pavel Starý

Žijeme ještě v právním státě?

Dle Nejvyššího správního soudu může být tzv. pojištění proti pokutám bráno jako přitěžující okolnost a klientům těchto firem mohou být udělovány vyšší tresty. To je velmi špatný signál o stavu justice i právního prostředí u nás.

14.9.2018 v 20:29 | Karma: 39,91 | Přečteno: 3646x | Diskuse| Společnost

Pavel Starý

Případ Pelikán

Ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán oznámil konec v politice. Pokud bude Andrej Babiš jmenován znovu premiérem, v jeho vládě nebude a rezignuje i na poslanecký mandát. Co to vypovídá o něm, o hnutí ANO a budoucí vládě?

8.4.2018 v 19:42 | Karma: 22,59 | Přečteno: 980x | Diskuse| Politika

Pavel Starý

Agente Bureši, odstupte

Dle pravomocného rozsudku slovenského krajského soudu je Andrej Babiš veden ve svazcích StB oprávněně. Trestně stíhaný předseda vlády v demisi se nechal slyšet, že se bude dál soudit.To ale na věci nic nemění.

13.2.2018 v 17:08 | Karma: 36,80 | Přečteno: 1558x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Řidič na Nymbursku vyjel ze silnice na chodník a srazil čtyři chodce

5. května 2024  19:10

V Kostelní Lhotě na Nymbursku vjel v neděli odpoledne řidič osobního auta na chodník, kde srazil...

Ukrajina je na ruskou letní ofenzívu připravená, zaútočí příští rok, míní USA

5. května 2024  19:05

Sledujeme online Ukrajinská armáda je připravena zahájit v příštím roce další ofenzívu proti ruským okupačním silám....

Příměří v nedohlednu. Jednání Izraele s Hamásem v Káhiře ztroskotala

5. května 2024  18:31

V Káhiře v neděli skončila jednání o příměří mezi radikálním palestinským hnutím Hamás a Izraelem,...

Kdo vlastní české firmy. Zahraniční kapitál roste, počet Rusů v čele klesá

5. května 2024  18:22

Ruský kapitál v českých firmách od invaze na Ukrajinu a s ní spojenými sankcemi klesá, některé...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1574x
Průměrný občan ČR, který se ale na rozdíl od většiny snaží přemýšlet o tom, co se kolem něj děje.

Seznam rubrik