Paternalismus v praxi

Není to tak dávno, kdy v této zemi některé knihy nesměly vycházet, neboť byly v rozporu s uznávaným světonázorem. Pokud si myslíte, že tato praxe je pryč. Mýlíte se.

Dnešní razie policistů v muslimském centru a soukromých domácnostech měla za cíl zabránit distribuci knihy s možným rasistickým, xenofobním a antisemitským obsahem. Informuje o tom tento článek na idnesu. Na fotkách můžeme vidět po zuby ozbrojené policisty, kteří se na zásahu podíleli. Může být opravdu kniha tak nebezpečná, že je nutné k jejím distributorům vyslat komando?

Podobné akce považuji za stupidní z několika důvodů. Prvním z nich je zbytečná propagace podobných tiskovin. Když rozpoutáte takovou akci, logicky to připoutá mediální pozornost. Média samozřejmě musí občanům sdělit, o jakou knihu se jedná. Lepší reklamu by si její autoři nikdy nemohli zaplatit. Kniha, o které dodnes slyšela jen úzká skupina lidí, se ze dne na den stane obecně známou.

Za druhé to stejně ničemu nepomůže. I za komunistů, kdy internet ještě neexistoval a sankce byly mnohem vyšší, si lidé k zakázané literatuře cestu našli. V digitální éře je velmi naivní víra, že se člověku dá zabránit dostat se k jakémukoliv textu, pokud o to bude opravdu stát.

Za třetí je samo o sobě naprosto nesmyslné nějaké knihy zakazovat. Když si přečtu Mein Kampf, nestane se ze mě automaticky nacista, stejně jako když si přečtu Bibli, nebude ze mě ihned katolík. Snaha státu ochránit své občany před "škodlivými" myšlenkami je zbytečná a hloupá. Problém nezmizí tím, že ho zakážu. V každé společnosti i době se najde skupina lidí, která bude uznávat názory a hodnoty, které jsou podle většiny nepřijatelné. Je to naprosto normální a přirozené. Snaha státu s těmito myšlenkami bojovat se logicky musí minout účinkem. Jestli si naše vláda myslí, že pozatýkáním pár lidí a zabavením knih tyto myšlenky zastaví, tak se mýlí. Perzekuce žádného člověka nedonutí změnit názor, spíš se ještě víc zatvrdí a v dané komunitě navíc posílí jeho prestiž. Jediný způsob jak bojovat proti špatným myšlenkám, je nabídnout myšlenky lepší. Zatýkáním lidí a zabavováním literatury se nad žádnou myšlenkou zvítězit nepodařilo.

Nechci nijak obhajovat myšlenky šířené touto knihou, jen si myslím, že snaha o zákaz jakékoliv literatury se ve svém důsledku stane kontraproduktivní. Kdo má o podobné věci zájem, ke knize se vždycky nějak dostane. Navíc nezapomínejme na to, že jednou z nejtypičtějších lidských vlastností je zvědavost. Kniha s nálepkou "zakázaná" se rázem stává pro případného čtenáře mnohem atraktivnější. A to ani nemluvím o tom, kolik ty policejní manévry zase stály peněz.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Starý | pátek 25.4.2014 16:31 | karma článku: 12,55 | přečteno: 822x
  • Další články autora

Pavel Starý

Zkorumpovaná UEFA a finále v Baku

10.5.2019 v 21:45 | Karma: 31,65

Pavel Starý

Arogance moci Finanční správy

21.9.2018 v 18:15 | Karma: 39,85

Pavel Starý

Žijeme ještě v právním státě?

14.9.2018 v 20:29 | Karma: 39,91

Pavel Starý

Případ Pelikán

8.4.2018 v 19:42 | Karma: 22,59

Pavel Starý

Agente Bureši, odstupte

13.2.2018 v 17:08 | Karma: 36,80