Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rádci, poradci a ti ostatní

Všimli jste si, kolik se poslední dobou vyrojilo lidí, co vám chtějí radit? Se životem, s láskou, s tělem a samozřejmě i  penězi. Sebe nevyjímám, také to dělám. Radím lidem s penězi. Je ale třeba ke zvážení všech nabídek použít zdravý rozum. To je totiž nejlepší možný filtr. A co se týče předpovědí odborníků nebo "odborníků" všeho druhu, to je také kapitola sama pro sebe. A o tom chci napsat.

Udělal jsem si poměrně dlouhodobou studii. V internetovém denníku Vladimíra Neffa Neviditelný pes vychází vždy v pátek článek "BIG EXPERT : Zahraniční trhy", kde dříve vždy šest různých expertů (lidí se znalostmi v tomto oboru většími než má běžná populace) vyjadřovalo k tomu, jak se budou zahraniční trhy vyvíjet v příštích šesti týdnech a šesti měsících. Dnes už tento článek vypadá jinak a já ho už nesleduji, protože znám výsledky mého výzkumu.
Testoval jsem tehdy asi dva roky výroky expertů a srovnával relevanci jejich doporučení. Zkoušel jsem i křížový test, kdy jsem porovnával úspěšnost šestiměsíčních předpovědí na příštích šest týdnů a obráceně.

A jak to vyšlo?

A tak se to má s předpověďmi obecně. Svět je stochastický systém. Co je stochastický? Jednoduše řečeno systém, který se za přísně daných laboratorních podmínek chová tak, jak ho zrovna napadne. Je to opak deterministického, kdy se daný systém chová vždy naprosto stejně.
Jestli je svět stochastický systém, co chcete předpovídat? Vzhledem k tomu, že nikdo z nás neví, co se stane v příští minutě, je poněkud žertovné předpovídat něco, co se stane třeba zítra nebo za týden. Ano, můžete předpovědět, že za týden poletíte letadlem do Ameriky. Pokud máte koupenou letenku a let skutečně existuje, máte pravděpodobnost 50% že se tak stane. Co to je pravděpodobnost 50%? Ano, můžete letět, ale stejně tak nemusíte z jakýchkoli příčin - nemoc, mlha, sníh, teroristi, zaspal pilot.
No a to si vezměte, že výše uvedené předpovědi pronesli vyšší odborníci, zvaní experti. To jsou lidé, co se danou problematikou zabývají denně a mají o ní kdeco nastudováno. Pak jsou odborníci, poučená veřejnost a úplní laici. A víte co? Když si hodíte mincí, budete na tom stejně, jako kdybyste si nechali poradit od kohokoli. U investic určitě. Budoucnost nezná nikdo
Na co se tedy zaměřit, když k vám přijde finanční poradce a tlačí vás do nějakého "výhodného obchodu". Tak především, jestli vám řekne, že vaše životní pojistka je špatná a je třeba ji zrušit a udělat novou, vyhoďte ho, i když je to váš kamarád. Když vám řekne, že vám chybí pojištění na to či ono a je třeba udělat novou pojistku, nechte si vysvětlit, co byste měli mít pojištěno a zkonzultujte to ve vaší pojišťovně, jestli to nejde přidat do vaší pojistky. Pojištění domu, auta a dalších rizikových záležitostí je jasné. Tady doporučuji si vše nechat udělat u jedné pojišťovny, máte pak možnosti zajímavých slev. No a teď, když jste sehnali pojištění za co nejmenší peníze, co se zbytkem peněz? Musíte si něco odložit na stáří nebo na pořízení třeba nemovitosti v budoucnu.
Dlouhodobě nejúspěšnější a nejzajímavější možnost pro vaše peníze jsou otevřené podílové fondy (OPF). Ať si říká kdo chce co che, je to tak. Ale jestli si chcete koupit byt a žít z jeho pronájmu, tak si ho kupte. Uvědomte si ovšem, kolik do toho dáte peněz a kolik vám to přináší. Věřte, měl jsem také byt na pronájem a po osmi letech u vybydleného jádra jsem zjistil, že výsledek je červená nula.
Na co se zaměřit u OPF?
Především na historii. OPF je něco, co funguje už od roku 1885. Takže existují fondové společnosti, které mají poměrně dlouhou historii a spravují fondy, které jsou na trhu dlouhodobě. Jak byly tyto fondy úspěšné? Jestli byly úspěšné, je určitá pravděpodobnost, že budou úspěšné i v budoucnu. Nejhorší je vletět po hlavě do fondu, který byl vytvořený včera a slibuje zhodnocení 5-50% za pět let a když z něj budete chtít vystoupit, bude vás to stát majlant..
Tady bych ještě upozornil na rozdíl mezi otevřenými podílovými fondy základními (akciové, dluhopisové, smíšené a speciální), střešními (fondy, které mají v portfoliu další fondy) a menežovanými portfolii. U střešních fondů je třeba sledovat výkonnost podkladových fondů a úspěšnost jejich správců a navíc úspěšnost správce střešního fondu, protože je to člověk, který přesouvá vaše peníze mezi jednotlivými fondy tak, aby zoptimalizoval výnos oproti riziku. A to je dost těžká práce. U menežovaných portfolií je to podobné, jen se vám váš privátní správce stará právě o vaše portfolio.
Takže jestli vám někdo řekne, že byste si měli koupit akcie toho nebo jiného podniku, můžete to udělat, ale jste ve značném riziku. A jestli se někdo cítí být kompetentní vám radit, tak se podívejte a to velmi pozorně, na jeho výkony v minulosti. Já jsem třeba také poradil svému klientovi fond, který mu minulý rok vydělal 63% a jinému fond, který je 25% v mínusu. Ale to je proto, že ten první má 10 let do důchodu a potřebuje co nejvíc a nejrychleji vydělat a ten druhý má do důchodu 30 let a teď nakupuje podíly s 25% slevou, aby na nich v budoucnu vydělal. A to je o tom, že každý z nás má jinou strategii. A o té především je třeba s poradcem mluvit.
Další věc je, že některé fondy neuvádějí fondového manažera, který celý fond řídí. OK, neuvádějí, ale pak zjistíte, že se jedná o kluka, kterému je 26 let a zkušenosti z kapitálových trhů získal na Vysoké škole ekonomické v Horní Dolní. Tak tomu bych své peníze nesvěřil ani náhodou, i když může být velice úspěšný. Prostě je mám rád a ta pravděpodobnost úspěšnosti je velice malá.
Teď shrnutí, jak na výběr OPF :

  1. Zjistěte si historii
  2. Poznejte fondového manažera
  3. Promyslete si svojí strategii
  4. Investujte co nejdříve
  5. Buďte trpěliví (nepanikařte)

Chci Vás o něco poprosit. V rámci své profese jsem vytvořil dotazník, kde se ptám lidí na jejich zkušenosti s investováním. Každá odpověď je správná, protože mi dá šanci být lepším poradcem a kvalitněji Vám pomoci s investováním.

Dotazník

Váš Pavel Rudolf

PS : Více o investování v mémn projektu Jak Být Bohatý. Odkaz je ve sloupci vpravo.

Autor: Pavel Rudolf | pondělí 24.3.2014 9:25 | karma článku: 5,56 | přečteno: 568x
  • Další články autora

Pavel Rudolf

O důchodech - Máte slovo s Michaelou Jílkovou

Zúčastnil jsem se ve čtvrtek 21.2. debaty v České televizi v pořadu Michaely Jílkové Máte slovo. Debatovali tam pánové, u kterých by člověk předpokládal určité vědomosti, ale nakonec jsme s panem Kohoutem bojovali nejspíš zbytečně

25.2.2019 v 9:10 | Karma: 0 | Přečteno: 312x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Bitcoin aneb komu zvoní hrana?

Všichni mluví o Bitcoinu. Já jsem několikrát upozorňoval na to, že to je čirá spekulace a že Bitcoin nemá hodnotu ani té cibulky tulipánu, která se podobně prodávala v letech 1636-7. Je to něco, co není. Shluk jedniček a nul.

12.2.2018 v 9:17 | Karma: 10,86 | Přečteno: 459x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Bitcoin, co s tím?

Na pořadu dne jsou investice do Bicoinu a jiných kryptoměn. Jedni těmto měnám věští zářnou budoucnost, jedni je zatracují. Faktem je, že se s nimi teď čile obchoduje a že se i těží. Těží se? Jak je to možné? ...

17.7.2017 v 9:20 | Karma: 9,36 | Přečteno: 1042x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Chvála pravidelnosti

Ozývá se, že penzijní fondy zase nepřekonaly ani inflaci. Na druhou stranu stát přidává 230 korun ke každé tisícikoruně a to je prý zisk 23%. Zajímalo by mě, kdy už konečně lidé začnou chápat, že státní příspěvek je jen o ...

25.5.2017 v 12:30 | Karma: 9,54 | Přečteno: 814x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Tabletka proti strachu

Strach a chamtivost jsou dvě emoce, které hýbou světovými kapitálovými trhy. A brání mnoha lidem v jinak prospěšném investování. Protože hned po podpoře vaší firmy můžete podpořit firmu někoho jiného. Samozřejmě dobře vybranou. A

2.5.2017 v 8:50 | Karma: 12,12 | Přečteno: 670x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Záchranka na maratonu ošetřila 13 běžců po kolapsu, do nemocnice nemusel žádný

5. května 2024  13:30

Záchranáři na Pražském mezinárodním maratonu ošetřili dosud 13 běžců, vesměs po kolapsu....

Al-Džazíra končí v Izraeli. Hrozba pro bezpečnost, shodla se vláda

5. května 2024  13:28

Izraelská vláda jednomyslně schválila ukončení činnosti katarské televizní sítě Al-Džazíra v zemi....

Putinova inaugurace bez Česka. Vláda odvolala velvyslance, řekl Lipavský

5. května 2024  12:59,  aktualizováno  13:25

Vláda odvolala českého velvyslance v Rusku Vítězslava Pivoňku, řekl v neděli v diskusním pořadu...

Malostranský zápisník: Když nevíš, kudy kam, majzni soka Putinem!

5. května 2024

Premium Jak odvrátit pozornost od kočkopsího tandemu Vondra-Niedermayer? Kdo zase znásilnil českého...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 141
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1185x
Když jsem se tak zamýšlel, co v životě dělat, aby "po mě něco zbylo", zjistil jsem, že nejlíp mi jde pomáhat. Sbírám tedy informace, které nejsou tak úplně běžně na trhu a pomáhám jimi lidem, kteří je dokážou zpracovat a kterým pomohou prožít život lépe, radostněji a ve větším klidu.