Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nová pravidla pro životní pojistky - pozor na "dobrou radu"

Tak nám prošel zákon o nevybratelnosti rezervotvorné složky životní pojistky do 60 let. To je docela hezká čára přes rozpočet pro lidi, kteří si takto po dohodě se zaměstnavatelem vylepšovali příjem. Ale co se bude dít teď? No nebojte, finanční poradci jsou na vás už připraveni. Tak bacha na finty.

Nejdříve odkaz na můj článek, kde jsem o tomto problému psal minule.

Co vás vlastně čeká? Rozhodně návštěva finančního poradce, pokud máte životní pojistku, která má rezervotvornou složku. Dozvíte se to, co jsem naznačil na začátku článku a finanční poradce vám poradí, abyste si vybrali všechny dostupné peníze a uložili si je na "speciální účet", vedený u pojišťovny a že tento fond bude mít "garantované zhodnocení" například 3% a z tohoto fondu si budete moci vybírat.

Co si o tom myslet?
Uvědomte si svou situaci. Máte svůj účet vedený u pojišťovny a na ten se vám ukládají peníze. Pojišťovna peníze vezme a pošle je do otevřených podílových fondů akciových, dluhopisových, smíšených speciálních a peněžního trhu, aby se tam zhodnocovaly. Za tuto agendu si účtuje poměrně značné peníze a vaše zisky se tak krátí. Zhodnocení 3% je možné dosáhnout, ale když je inflace 2,5% nebo i 3%, tak je to "0 od 0 pošla". Je to to, co chcete?

Pojďte to udělat jinak
Opravdu poslechněte svého finančního poradce a nechte si své peníze poslat na účet. Ovšem ne ten, co je vedený u pojišťovny, ale na svůj vlastní bankovní. Tím zamezíte jakékoli manipulaci se svými penězi ať už ze strany pojišťovny nebo finančněporadenské společnosti.

Najděte si ne finančního, ale investičního poradce. Člověka, který je schopen vám otevřít váš vlastní majetkový účet u zvolené fondové společnosti. Co se pod tím rozumí? Rozumí se pod ím to, že až vám přijde první výpis, nepřijde vám od nějakého zprostředkovatele, ale přímo od fondové společnosti.

Uvedu příklad : Já mám svůj majetkový účet otevřený u lichtensteinské společnosti Caiac. Tato společnost spravuje fondy EVOLUTION Value, které jsem si zvolil jako správce mých aktiv. Do těchto fondů posílám peníze a tady se mi zhodnocují. Výpis mi chodí od společnosti Caiac. Zvolil jsem si zahraniční společnost proto, že nechci mít peníze, které chci využít na spokojené stáří, uložené v České republice, kde mi na ně může kdykoli sáhnout stát.

Přímá cesta na kapitálové trhy, to je nejjistější cesta k bezpečným a výnosným vkladům.

Co vám budou tvrdit vaši finanční poradci, kteří se od vás dozví, že něco takového chcete?

  1. Že je lepší mít účet u zprostředkovatele a že máte v nabídce více fondů
  2. Že i tady v republice máte svůj vlastní majetkový účet, na který vám stát nemůže
  3. Že i tady v republice jste přímým vlastníkem podílů ve zvoleném fondu
  4. Že vaše podíly jsou uloženy v odděleném majetku banky a nikdo jiný než vy k nim nemá přístup

Co na to můžete odpovědět?

  1. Nepotřebujete mít možnost investovat do 1000 fondů. Potřebjete si vybrat jeden, dva nebo tři, do kterých uložíte nebo budete pravidelně ukládat peníze a ty nechat pracovat. Přelétání mezi fondy vede většinou jen k ředění vašich zisků. Může se s tím pracovat, ale vyžaduje to znalosti chodu kapitálových trhů a praxi, kterou nikdo z vás nemá.
  2. To je sice momentálně pravda, ale nikdy nevíte, co si poslanci odhlasují, až jim poteče do bot, protože nebudou mít na splácení dluhů. Uvědomte si, jak velký je dluh našeho státu vůči "ročnímu obratu". Je to 1 bilion 705 miliard korun a je to 47,3% HDP (hrubého domácího produktu - peněz, které zaplatí lidé na daních a další přílmy státu). Pořád věříte tomu, že to je v pohodě?
  3. To je pravda u společností, které mají vlastní fondy, pokud do těchto fondů investujete. Ale pokud chcete investovat do světových fondů, tak je tato společnost ve funkci zprostředkovatele a vaše peníze leží na jejím účtu u fondové společnosti. V případě problémů pak musíte jednat s likvidátorem a že se ke svým penězům nemusíte dostat, o tom svědčí Garanční fond obchodníků s cennými papíry, jehož hlavní funkce je "Garanční fond zajišťuje výplatu náhrad zákazníkům obchodníků s cennými papíry, kteří nejsou schopni plnit své závazky spočívající ve vydání majetku zákazníkům", jak se píše hned na první stránce. Tak proto ten účet přímo u fondové společnosti.
  4. To je pravda. Ale to máte i v případě přímého vlastnictví a majetkového účtu přímo u fondové společnosti. Jen je ta banka v mém případě v Lichtensteinsku a ne v Čechách. A o své podíly nemohu přijít, jedině by zkrachovala fondová společnost. Proto je třeba si dobře vybírat. A představte si, jak by mohl zkrachovat ústav, který nedělá nic jiného, než že nakupuje majetek a drží ho v úschově?

Ve své praxi investičního poradce se setkávám s různými názory. Proto je třeba použít "ZDRAVÝ SELSKÝ ROZUM". Není vždycky všechno pravda, o čem se dočtete v novinách nebo o čem uslyšíte v televizi, ve zprávách v rádiu nebo si přečtete na Internetu. Minimálně se tam neříká všechno. Proto přemýšlejte u každé akce, kterou chcete udělat se svými penězi. A když vám něco bude připadat jako hloupost, tak to nedělejte!

Váš Pavel Rudolf

Autor: Pavel Rudolf | středa 8.10.2014 9:50 | karma článku: 13,73 | přečteno: 1778x
  • Další články autora

Pavel Rudolf

O důchodech - Máte slovo s Michaelou Jílkovou

Zúčastnil jsem se ve čtvrtek 21.2. debaty v České televizi v pořadu Michaely Jílkové Máte slovo. Debatovali tam pánové, u kterých by člověk předpokládal určité vědomosti, ale nakonec jsme s panem Kohoutem bojovali nejspíš zbytečně

25.2.2019 v 9:10 | Karma: 0 | Přečteno: 312x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Bitcoin aneb komu zvoní hrana?

Všichni mluví o Bitcoinu. Já jsem několikrát upozorňoval na to, že to je čirá spekulace a že Bitcoin nemá hodnotu ani té cibulky tulipánu, která se podobně prodávala v letech 1636-7. Je to něco, co není. Shluk jedniček a nul.

12.2.2018 v 9:17 | Karma: 10,86 | Přečteno: 459x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Bitcoin, co s tím?

Na pořadu dne jsou investice do Bicoinu a jiných kryptoměn. Jedni těmto měnám věští zářnou budoucnost, jedni je zatracují. Faktem je, že se s nimi teď čile obchoduje a že se i těží. Těží se? Jak je to možné? ...

17.7.2017 v 9:20 | Karma: 9,36 | Přečteno: 1042x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Chvála pravidelnosti

Ozývá se, že penzijní fondy zase nepřekonaly ani inflaci. Na druhou stranu stát přidává 230 korun ke každé tisícikoruně a to je prý zisk 23%. Zajímalo by mě, kdy už konečně lidé začnou chápat, že státní příspěvek je jen o ...

25.5.2017 v 12:30 | Karma: 9,54 | Přečteno: 814x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Tabletka proti strachu

Strach a chamtivost jsou dvě emoce, které hýbou světovými kapitálovými trhy. A brání mnoha lidem v jinak prospěšném investování. Protože hned po podpoře vaší firmy můžete podpořit firmu někoho jiného. Samozřejmě dobře vybranou. A

2.5.2017 v 8:50 | Karma: 12,12 | Přečteno: 670x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Na Berounsku spadl horkovzdušný balon. Zamotal se do větví stromů a uvázl

5. května 2024  10:47

V Trubíně na Berounsku spadl v sobotu večer do korun stromů horkovzdušný balon. Cestovalo v něm pět...

S pobytem v tuzemských lázních mají zkušenost dvě pětiny Čechů

5. května 2024  10:39

S pobytem v tuzemských lázních má zkušenost 40 procent Čechů. Z nich téměř polovina byla v lázních...

Při požáru ve Frýdku-Místku se zranilo 13 lidí, hasiči dali první pomoc i kočce

5. května 2024  10:08,  aktualizováno  10:31

Při požáru bytového domu ve Frýdku-Místku se v noci na neděli zranilo 13 lidí, většinou se...

Rusko útočilo i na pravoslavné Velikonoce. Hořelo v Charkově

5. května 2024  10:30

Sledujeme online Při ruském dronovém útoku na východoukrajinský Charkov v noci na neděli utrpělo zranění pět lidí,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 141
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1185x
Když jsem se tak zamýšlel, co v životě dělat, aby "po mě něco zbylo", zjistil jsem, že nejlíp mi jde pomáhat. Sbírám tedy informace, které nejsou tak úplně běžně na trhu a pomáhám jimi lidem, kteří je dokážou zpracovat a kterým pomohou prožít život lépe, radostněji a ve větším klidu.