Mýtné brány budou měřit rychlost

Vzpomínáte si, jak po zavedení mýtných bran na zpoplatnění průjezdu kamionů se zdvihla vlna nevole? Jednak z toho, že byl zvolen zastaralý systém a jednak z toho, že jediné využití, zdůvodňující právě tento systém, je úsekové měření rychlosti na dálnici? A jak nás všichni politici ujišťovali, že to není pravda a že se to nikdy nestane? Je to tady, vážení.

Nejsem žádný pirát a snažím se jezdit podle předpisů. Ano, snažím. Občas se mi stane, že projedu obcí rychleji, než je předepsaná padesátka, občas se mi stane, že na dálnici jedu rychleji, než je předepsaná stotřicítka a mimo obec devadesátka. Jenže se mi to stává v noci nebo například když potřebuji rychle a bezpečně předjet třeba kamion. Asi jako vám všem ostatním (aspoň podle toho, co vidím na silnicích).

No a budeme mít utrum. Ministerstvo dopravy nám zatne tipec inteligentními radary a měřením na mýtných branách. Chce do celého systému nalít 8 miliard korun. Zase jsme blíže světu podle George Orwella. Nestačí, že po městech nás hlídají kamery a to na místech, kde byste je ani nečekali a kupodivu nejsou tam, kde byste je naopak čekali (na parkovištích a v tichých a temných ulicích). Budeme tu mít dalšího dohližitele. Už se nesvezeme ani na silnicích a když projedete ve dvě ráno vsí šedesátkou, můžete být v očekávání obálky s modrým pruhem. 

Tak hodně štěstí a jezděte podle předpisů. A až potkáte civilní auto s modrým majákem, jak se žene okolo vás, nelekejte se. Je to tak správně. Politici musí přece vědět, jak vypadá druhá strana mince, aby dohlédli na to, abychom ji neotáčeli. 

Nebo by se to dalo řešit například tím, že by nám nic nezakazovali, jen by byly větší postihy, kdyby někdo něco provedl. Cítíte ten rozdíl? A oč méně peněz by to stálo? A ti špatní by se rychle vybodovali a ti normální by měli o další stresový faktor méně. Ale co by potom dělali lidi na ministerstvu? Za co by brali svůj plat?

S povzdechem

Váš Pavel Rudolf

autor je spolupracovníkem projektu jakbytbohaty.cz

Autor: Pavel Rudolf | sobota 18.4.2015 9:50 | karma článku: 29,30 | přečteno: 866x
  • Další články autora

Pavel Rudolf

Bitcoin aneb komu zvoní hrana?

12.2.2018 v 9:17 | Karma: 10,86

Pavel Rudolf

Bitcoin, co s tím?

17.7.2017 v 9:20 | Karma: 9,36

Pavel Rudolf

Chvála pravidelnosti

25.5.2017 v 12:30 | Karma: 9,54

Pavel Rudolf

Tabletka proti strachu

2.5.2017 v 8:50 | Karma: 12,12