Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jedinečná šance

Jak jsem psal již před Vánoci, co se týče investování a vývoje kurzů fondů se přes Vánoce a Nový rok moc nezměnilo. Co to pro vás znamená? Že můžete dobře nakoupit. Co? Čtěte dál.

Představte si situaci, že se rozhodujete, komu dáte svoje peníze, aby se o ně postaral. Co vybíráte nebo podle čeho? Tak především historie. Z té vycházejí nejlépoe otevřené podílové fondy (OPF), protože fungují už 130 let (fakt, letos mají výročí) a vydělaly svým investorům spousty peněz. A komu ne, buď nevydržel s nervy a prodal své podíly ve chvíli, kdy to nebylo výhodné nebo vůbec nenakoupil.

Další, ještě starší, jsou akcie, ale o těch byste museli něco vědět a abyste dobře nakoupili, museli byste tomu věnovat nějaký čas a časovat trh. Takže dnes je to už skoro jen pro profíky a za ty rozhodně nepovažuji ty, co vám volají, že si právě teď máte koupit tu a tu akcii, protože vám určitě vydělá spoustu peněz. Profíci jsou ti, co vybírají akciové tituly do portfolií OPF, kteří se tomu věnují denně a mají na to celé týmy lidí.

Dobrá, tedy OPF. Ale do jakého fondu dát své peníze? Nebo ke kterému správci? To je rada nad zlato. Pamatujte, že z hlediska budoucího vývoje nevi nikdo nic. Ani za deset minut, natož za rok. Takže všechny předpovědi jsou k ničemu a stejně se budete muset rozhodnout sami. Musel jsem se smát, když jsem si dělal analýzu předpovědí českých odborníků z různých bank, které vycházejí na Neviditelném psu (internetové noviny Vladimíra Neffa) a kde se můžete dočíst, jak se budou pohybovat jednotlivé indexy a kam se pohne ekonomika v příštím měsíci a půlroce. Dříve tyto předpovědi vycházely pro 6 týdnů a 6 měsíců a zjistil jsem, že nejlepší poměr vítězství/prohra by měl ten, kdo by investoval na 6 týdnů podle předpovědi na 6 měsíců. A to ještě byla pravděpodobnost výhry jen 38%. Takže stop lossy, profit targety a money management, aby se z takovéto předpovdi daly vydělat peníze.

Ale vraťme se k OPF. Existují samozřejmě společnosti, které se již dlouhá léta starají o peníze svých klientů a protože se starají dobře a lidem peníze vydělávají, lidé jim své peníze bez obav svěřují. Například Franklin Templeton, J.P.Morgan, BNP Paribas, Schroders, Amundi, HSBC nebo Aberdeen. No a teď si vyberte kterou, že? Každá z nich samozřejmě obhospodařuje několik desítek až stovek fondů a který z nich vybrat? Také trhy, na kterých nakupují akcie, jsou různé. USA, Evropa, Japonsko nebo naopak Afrika, Latinská Ameria, Asie, který trh si vybrat?

Co se týče trhů, mám vcelku jasno. Rozvíjející se trhy, což je 85% světa, jsou trhy, kde lidé ještě nejsou tak bohatí jako my a určitě se chtějí na naši úroveň dostat. Sice to asi nebude letos nebo příští rok, ale co mi to říká? Že teď nakupuji na těchto trzích za super ceny. A že se mi to vyplatí v budoucnu. To je samozřejmě pro lidi, kteří chtějí dlouhodobě budovat majetek. Ti, kdo potřebují zbohatnout do konce ledna a jsou ochotni do toho vložit celý svůj majetek, těch se moje rady netýkají.

No a teď si představte, že existuje fond, který má ve svém portfoliu ne jednotlivé akciové tituly nebo dluhopisy, ale podíly ve vybraných fondech právě výše uvedených fondových společností a vybraných podle výkonnosti. 

Co to znamená pro mě nebo pro vás? Nemusíte se nic učit a víte, že máte své peníze u těch nejlepších odborníků. Že když se některému z fondů v portfoliu nebude dařit, bude vyměněn za jiný fond, velice obezřetně vybraný. Že investujete své peníze a máte jistotu, že budou vloženy do firem, které mají před sebou zajímavý růst a chovají se ke svým investorům slušně. 

No a teď ta šance pro vás. Fondy rozvíjejících se trhů jsou až na vyjímky na dně propadu, ke kterému došlo za poslední půlrok. Začít investovat pravidelně můžete prakticky kdykoli. Ale pro jednorázové investice je čas právě teď. Vidím to tak, že v průběhu příštího roku se dá právě ve fondech rozvíjejících se zemí vydělat docela zajímavé peníze.

Váš Pavel Rudolf

PS : Chcete vědět víc o investování? Link na projekt Jak Být Bohatý je v pravém sloupci. Je tam i moje mailová ádresa, kdybyste potřebovali poradit s investováním.

Autor: Pavel Rudolf | pondělí 5.1.2015 9:50 | karma článku: 5,43 | přečteno: 478x
  • Další články autora

Pavel Rudolf

O důchodech - Máte slovo s Michaelou Jílkovou

Zúčastnil jsem se ve čtvrtek 21.2. debaty v České televizi v pořadu Michaely Jílkové Máte slovo. Debatovali tam pánové, u kterých by člověk předpokládal určité vědomosti, ale nakonec jsme s panem Kohoutem bojovali nejspíš zbytečně

25.2.2019 v 9:10 | Karma: 0 | Přečteno: 312x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Bitcoin aneb komu zvoní hrana?

Všichni mluví o Bitcoinu. Já jsem několikrát upozorňoval na to, že to je čirá spekulace a že Bitcoin nemá hodnotu ani té cibulky tulipánu, která se podobně prodávala v letech 1636-7. Je to něco, co není. Shluk jedniček a nul.

12.2.2018 v 9:17 | Karma: 10,86 | Přečteno: 459x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Bitcoin, co s tím?

Na pořadu dne jsou investice do Bicoinu a jiných kryptoměn. Jedni těmto měnám věští zářnou budoucnost, jedni je zatracují. Faktem je, že se s nimi teď čile obchoduje a že se i těží. Těží se? Jak je to možné? ...

17.7.2017 v 9:20 | Karma: 9,36 | Přečteno: 1042x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Chvála pravidelnosti

Ozývá se, že penzijní fondy zase nepřekonaly ani inflaci. Na druhou stranu stát přidává 230 korun ke každé tisícikoruně a to je prý zisk 23%. Zajímalo by mě, kdy už konečně lidé začnou chápat, že státní příspěvek je jen o ...

25.5.2017 v 12:30 | Karma: 9,54 | Přečteno: 814x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Tabletka proti strachu

Strach a chamtivost jsou dvě emoce, které hýbou světovými kapitálovými trhy. A brání mnoha lidem v jinak prospěšném investování. Protože hned po podpoře vaší firmy můžete podpořit firmu někoho jiného. Samozřejmě dobře vybranou. A

2.5.2017 v 8:50 | Karma: 12,12 | Přečteno: 670x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Záchranka na maratonu ošetřila 13 běžců po kolapsu, do nemocnice nemusel žádný

5. května 2024  13:30

Záchranáři na Pražském mezinárodním maratonu ošetřili dosud 13 běžců, vesměs po kolapsu....

Al-Džazíra končí v Izraeli. Hrozba pro bezpečnost, shodla se vláda

5. května 2024  13:28

Izraelská vláda jednomyslně schválila ukončení činnosti katarské televizní sítě Al-Džazíra v zemi....

Putinova inaugurace bez Česka. Vláda odvolala velvyslance, řekl Lipavský

5. května 2024  12:59,  aktualizováno  13:25

Vláda odvolala českého velvyslance v Rusku Vítězslava Pivoňku, řekl v neděli v diskusním pořadu...

Malostranský zápisník: Když nevíš, kudy kam, majzni soka Putinem!

5. května 2024

Premium Jak odvrátit pozornost od kočkopsího tandemu Vondra-Niedermayer? Kdo zase znásilnil českého...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 141
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1185x
Když jsem se tak zamýšlel, co v životě dělat, aby "po mě něco zbylo", zjistil jsem, že nejlíp mi jde pomáhat. Sbírám tedy informace, které nejsou tak úplně běžně na trhu a pomáhám jimi lidem, kteří je dokážou zpracovat a kterým pomohou prožít život lépe, radostněji a ve větším klidu.