Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Je po daních. Což takový registr bankovních účtů?

To mě teda dostalo. Registr bankovních účtů. A prý, že to bude jen registr, kde bude u každého občana seznam jeho bankovních účtů. Tak na to vám milá vládo nenaletím. Kdyby to mělo být jen k tomuto účelu, nepotřebovali byste registr. Tyto informace lze poměrně jednoduše získat, pokud jste osoba pověřená. Takže co tam bude navíc? Zůstatky? Transakce nad 100.00Kč? Nad 50.000Kč? Jak se proti tomu bránit?

Nevěříte? Věřte. Předem říkám, že nepodporuji daňové úniky. Ale pokud někdo má řádně zdaněné peníze, co je komu do toho, jak s nimi naloží. A co je komu do toho, kolik jich má? A co je komu do toho, jestli je komukoli daruje nebo pošle.

Opravdu nevím, jak reagovat na snahu pana Babiše o Centrální registr bankovních účtů. Vzhledem k tomu, že již nyní pověřená osoba může prostým standardizovaným dotazem zjistit u které banky má kdo vedený účet a odpověď je víceméně automatická a rychlá, nevidím žádný důvod ke vzniku takového registru. Jen pokud stát che být Velkým Bratrem a to už se dostáváme k Orwellovi a jeho románu 1984. Jestli něco takového vznikne, jakou jistotu budeme mít, že nás stát nešpehuje? 

Je sice pravda, že se u nás všechno provalí a provalilo by se i tohle, ale já nějak nechci své peníze nechávat na pospas systému.

Kudy z toho ven? Evropská unie poměrně čile komunikuje o kontech cizinců, žijících na území jiných států než mají účty. Asi by to chtělo nějakou zemi mimo EU. Už i Rakousko, Švýcarsko a Lucembursko se nějak připojilo k celovropské výzvě k výměně informací o klientech bank.

Nicméně i tato opatření nedovolí státu, aby nakládal s prostředky lidí, které mají uloženy na kontech u soukromých společností. A k tomu, jak si zajímavě uložit peníze právě mimo republiku, bezpečně a s možností zajímavého zhodnocení, je nejlepší si otevřít vlastní majetkové konto u některé z fondových společností nebo u privátních správců. 

Jaké jsou možnosti? Já mám vlastní majetkové konto otevřené u Franklin Tempeton (depozitní banka v Lucembursku) a u Caiac (depozitní banka v Lichtenstejnsku). Jako soukromník se k těmto produktům dostanete jen s poměrně velkým vkladem (řádově statisíce až miliony Euro) a do některých prodktů ani s ním. Ale jde to i jednodušeji a za míň peněz vkladu. Způsob, jak si otevřít vlastní majetkové konto u zmíněných společností popisuji v mém projektu JakBytBohaty.cz, link na něj je ve sloupci vpravo.  

Je to něco, co by měl mít každý člověk. Ať už u českých fondových společností, pokud nedůvěřujete světovým správcům s dlouholetou praxí a tradicí, nebo u světových správců, pokud chcete, aby vaše peníze pracovaly efektivně a naplno. K tomu můžete využít jak investice do jednotlivých otevřených podílových fondů, tak do menežovaných portfolií, která skýtají ještě lepší možnosti zhodnocení.

Kolik si tam ukládat? Ideální je 10% z toho, co vyděláte. A teď mluvím jak o jednotlivých investorech, tak o firmách. I ve firmě by měl člověk mít "rezervní účet", na který sáhne, když se nedaří nebo když potřebuje větší investici. Komu jsem ho pomohl otevřít, ten mi nakonec říká "Hele, já jsem zjistil, že tam najednou mám peníze, které jsem dřív neměl, protože jsem je všechny utratil." Má to smysl? Určitě ano.

Shrnutí nakonec : Chcete se účinně bránit špehování státem? Založte si majetkové konto v zahraničí a posílejte si tam peníze, které nebudete dlouhodobě potřebovat. To je vše. Pak ještě potřebujete zkušného poradce, který vám pomůže s výběrem fondů nebo nějakého menežovaného portfolia, kde si za určitý peníz správce najmete. Ale pozor, zadarmo tohle určitě neseženete. Nabídky s divně nízkými cenami rovnou vyřaďte. Jde přece o Vaše peníze.

Váš Pavel Rudolf

Autor: Pavel Rudolf | středa 2.4.2014 9:50 | karma článku: 10,62 | přečteno: 835x
  • Další články autora

Pavel Rudolf

O důchodech - Máte slovo s Michaelou Jílkovou

Zúčastnil jsem se ve čtvrtek 21.2. debaty v České televizi v pořadu Michaely Jílkové Máte slovo. Debatovali tam pánové, u kterých by člověk předpokládal určité vědomosti, ale nakonec jsme s panem Kohoutem bojovali nejspíš zbytečně

25.2.2019 v 9:10 | Karma: 0 | Přečteno: 312x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Bitcoin aneb komu zvoní hrana?

Všichni mluví o Bitcoinu. Já jsem několikrát upozorňoval na to, že to je čirá spekulace a že Bitcoin nemá hodnotu ani té cibulky tulipánu, která se podobně prodávala v letech 1636-7. Je to něco, co není. Shluk jedniček a nul.

12.2.2018 v 9:17 | Karma: 10,86 | Přečteno: 459x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Bitcoin, co s tím?

Na pořadu dne jsou investice do Bicoinu a jiných kryptoměn. Jedni těmto měnám věští zářnou budoucnost, jedni je zatracují. Faktem je, že se s nimi teď čile obchoduje a že se i těží. Těží se? Jak je to možné? ...

17.7.2017 v 9:20 | Karma: 9,36 | Přečteno: 1042x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Chvála pravidelnosti

Ozývá se, že penzijní fondy zase nepřekonaly ani inflaci. Na druhou stranu stát přidává 230 korun ke každé tisícikoruně a to je prý zisk 23%. Zajímalo by mě, kdy už konečně lidé začnou chápat, že státní příspěvek je jen o ...

25.5.2017 v 12:30 | Karma: 9,54 | Přečteno: 814x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Tabletka proti strachu

Strach a chamtivost jsou dvě emoce, které hýbou světovými kapitálovými trhy. A brání mnoha lidem v jinak prospěšném investování. Protože hned po podpoře vaší firmy můžete podpořit firmu někoho jiného. Samozřejmě dobře vybranou. A

2.5.2017 v 8:50 | Karma: 12,12 | Přečteno: 670x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Na Berounsku spadl horkovzdušný balon. Zamotal se do větví stromů a uvázl

5. května 2024  10:47

V Trubíně na Berounsku spadl v sobotu večer do korun stromů horkovzdušný balon. Cestovalo v něm pět...

S pobytem v tuzemských lázních mají zkušenost dvě pětiny Čechů

5. května 2024  10:39

S pobytem v tuzemských lázních má zkušenost 40 procent Čechů. Z nich téměř polovina byla v lázních...

Při požáru ve Frýdku-Místku se zranilo 13 lidí, hasiči dali první pomoc i kočce

5. května 2024  10:08,  aktualizováno  10:31

Při požáru bytového domu ve Frýdku-Místku se v noci na neděli zranilo 13 lidí, většinou se...

Rusko útočilo i na pravoslavné Velikonoce. Hořelo v Charkově

5. května 2024  10:30

Sledujeme online Při ruském dronovém útoku na východoukrajinský Charkov v noci na neděli utrpělo zranění pět lidí,...

  • Počet článků 141
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1185x
Když jsem se tak zamýšlel, co v životě dělat, aby "po mě něco zbylo", zjistil jsem, že nejlíp mi jde pomáhat. Sbírám tedy informace, které nejsou tak úplně běžně na trhu a pomáhám jimi lidem, kteří je dokážou zpracovat a kterým pomohou prožít život lépe, radostněji a ve větším klidu.