Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak jsem potkal Zlaťáka

Tím mám na mysli pofidérního prodejce zlata. Rozumějte, nemám nic proti zlatu, i když ho ve svém portfoliu nemám a nemám nic ani proti poctivým prodejcům zlata, kteří tento kov nabízejí a s nějakou rozumnou marží prodávají. Nemám nic proti MLM, sám v něm pracuji a považuji ho za nejférovější způsob odměňování. Mám jen něco proti lidem, kteří se snaží žít na úkor ostatních.

Kolegyni oslovil člověk přes Facebook a sjednal si s ní schůzku. Vzala ho do kanceláře, kde jsem zrovna byl přítomen, tak jsem si nenechal ujít příležitost něco se o zlatu dozvědět.

Pán začal prodávat už v předsíni, když si sundaval kabát. Dozvěděli jsme se obvyklé argumenty prodejců zlata, že bude obří inflace zvaná hyperinflace a jediné, co vás zachrání před úplným ožebračením, je nákup zlata. Dále že zlato nikdy neztratilo hodnotu a jestliže jste si v roce 1930 za kilo zlata koupili auto, za kilo zlata si koupíte auto i dnes. Podobně je to s oblečením. Hezký oblek za 10g zlata jste koupili tehdy i dnes. Dobrá, na to nemohu nic říct, kromě té hyperinflace je to pravda. Ale co to o zlatu říká? Že jen pokrývá inflaci. Je to jen něco, co neztrácí hodnotu. Žádná dividenda, žádný vývoj nových výrobků, žádný pokrok, žádné zhodnocení. Jen inflace.

Co mě ale zaujalo víc, to byl způsob prodeje. Byla to forma, která připomínala MLM a bohužel jsem zjistil, že je to další způsob, který se snaží z lidí vytáhnout peníze a nic jim za to nenabídnout.

Ještě bych tu uveřejnil jednu definici, která mi vytanula na mysli, když mě konečně došlo, o co jde. Systém "Letadlo" funguje tak, že za vstup zaplatíte určitou částku. Nic za ní nedostanete, jen možnost se účastnit a máte dvě možnosti. Buď končíte a své peníze už nikdy neuvidíte nebo seženete alespoň dva lidi, kteří zaplatí za vstup stejnou částku jako vy. Ta se pak rozdělí mezi vás a vaše upliny (lidi ve struktuře nad vámi) podle daného klíče.

Další krok pak je, že pomůžete svým dvěma lidem sehnat každému dva lidi, kteří zaplatí stejnou částku jako vy (to už z prezentace pána). Je to ve vašem zájmu, protože ještě pořád jste ze systému neviděli ani korunu. A už je vás 7. Vaši přímí lidé pak pomohou svým přímým sehnat každému dva lidi do systému. A je vás 15. Tím vaše práce na této struktuře končí a "stůl" se uzavírá. Vy dostanete odměnu a můžete se zúčastnit znovu formou dalšího vstupu do systému odspodu. Tolik popis struktury. Schválně si to nakreslete. Dostanete schema, kde nahoře bude jedno kolečko, v druhé řadě pod ním dvě, v další čtyři a v další osm. Celkem patnáct lidí.

A teď pár čísel. Za vstup zaplatíte 540€. To je při dnešních cenách necelých 15.000Kč. Ekvivalent zhruba 18 gramů zlata. Za tyto peníze získáváte "poukázku na nákup zlata". Jak jsem pochopil, není na ní uvedeno kolik zlata ani za jakou cenu. Je to jen poukázka. Máte ještě bezpečnostní rezervu ve formě dvou týdnů, po které můžete ze systému vystoupit. Údajně beze ztrát. Pak se ale stáváte součástí systému. Poukázku můžete využít až ve chvíli, kdy budete mít pod sebou 14 lidí, co zaplatili každý 540€. To je celkem 8.100€ i s vaším vkladem. Vy uplatňujete poukázku a dostáváte zlato za 6.500€. To je necelých 180.000Kč ve zlatě. Ve vyprávění toho pána se ještě motala číslovka 90.000Kč měsíčně, tady spekuluji, že strukturu, jak jsem ji popsal výše, lze postavit zhruba za dva měsíce.

Ze zbylých 1.600€ si 11% bere Firma a zbytek je na provize a jiné náklady. Tady jsem ho zastavil a začal se ptát. Všechny stržené peníze se promění na odměny. Za co se nakoupí to zlato? Dostal jsem odpověď, že odměny = zlato. Takže zlato shrábne vždy ten nejvyšší z každých 15 lidí ve struktuře - vedoucí "Stolu". A tady mě to došlo. Není to Boeing, ale něco menšího. Jen pro 15 lidí. Když totiž těch 14 lidí skončí a nikoho dalšího nikdo nepřivede, peníze (zlato) si odnese jen jeden - kapitán. A ten má v této chvíli pod sebou 14 lidí, kteří ho mohou žalovat (tedy kdybychom žili v USA), zbít nebo mu nějak jinak znepříjemnit život.

Základní přepoklad je, že každý kapitán vždy přivede těch 14 dalších lidí. Jestliže se totiž stůl uzavře a kapitán odchází, jeho následovníci se stávají kapitány každý svého stolu a mají před sebou jen pomoci přivést svým (downlinům - lidem ve struktuře pod nimi) každý osm lidí. Zkušenosti mají, šest lidí už přivedli.

Tady je třeba promluvit o geometrické řadě. U párového procesu se šíří počet lidí, kteří vstupují do systému takto :

1,2(celkem 3),4(7),8(15),16(31),32(63),64(127),128(255),256(511),...

Pokud budeme brát předpoklad pána, co nám tento "byznys" nabízel, že vždycky seženete někoho, kdo do tohoto systému vstoupí, nesmíme zapomenout, že po 33 řadách pod sebou jsme tam všichni (lidi na světě - 8 589 934 591 lidí). Výhodou pedstavovaného systému je, že má vždy jen 4 řady, které rostou do šířky. To znamená, že se lidé v systému mohou opakovat.

Ale konec teorie. Vždycky, když za vámi přijde nějaký prodejce s nabídkou spolupráce, je třeba zjistit, jestli nemáte pod sebou své kamarády, kteří vám zaplatili peníze a nic za to nedostali. Pán se zaštiťoval jménem společnosti Emgoldex CZ&SK (základní zásady tady). Nevím, jestli s tím má něco společného společnost stejného jména Emgoldex v Dubaii, která se mi jeví jako normální obchodník se zlatem. Obávám se, jestli tu nedošlo ke zneužití jména.

A ještě jeden graf bych vám rád ukázal. Je to vývoj cen zlata (modrá čára) a stříbra (červená čára) ve srovnání s cenami světových akcií ve fondu, který od roku 1954 spravuje Franklin Templeton (žlutá čára). Závěr, do čeho je výhodnější investovat, si udělejte sami. S tím, že pokud chcete zlato, nejlepší je mít okolo 10% svých peněz ve zlatě.

Více informací o investování jsem zveřejnil v projektu JakBýtBohatý. Odkaz je v pravém sloupci.

Prohlašuji, že jestli mě někdo ze společnosti Emgoldex CZ&SK přesvědčí, že tu píšu bludy, rád je opravím.

Váš Pavel Rudolf
 

Autor: Pavel Rudolf | pondělí 20.1.2014 9:40 | karma článku: 12,27 | přečteno: 2040x
  • Další články autora

Pavel Rudolf

O důchodech - Máte slovo s Michaelou Jílkovou

Zúčastnil jsem se ve čtvrtek 21.2. debaty v České televizi v pořadu Michaely Jílkové Máte slovo. Debatovali tam pánové, u kterých by člověk předpokládal určité vědomosti, ale nakonec jsme s panem Kohoutem bojovali nejspíš zbytečně

25.2.2019 v 9:10 | Karma: 0 | Přečteno: 312x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Bitcoin aneb komu zvoní hrana?

Všichni mluví o Bitcoinu. Já jsem několikrát upozorňoval na to, že to je čirá spekulace a že Bitcoin nemá hodnotu ani té cibulky tulipánu, která se podobně prodávala v letech 1636-7. Je to něco, co není. Shluk jedniček a nul.

12.2.2018 v 9:17 | Karma: 10,86 | Přečteno: 459x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Bitcoin, co s tím?

Na pořadu dne jsou investice do Bicoinu a jiných kryptoměn. Jedni těmto měnám věští zářnou budoucnost, jedni je zatracují. Faktem je, že se s nimi teď čile obchoduje a že se i těží. Těží se? Jak je to možné? ...

17.7.2017 v 9:20 | Karma: 9,36 | Přečteno: 1042x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Chvála pravidelnosti

Ozývá se, že penzijní fondy zase nepřekonaly ani inflaci. Na druhou stranu stát přidává 230 korun ke každé tisícikoruně a to je prý zisk 23%. Zajímalo by mě, kdy už konečně lidé začnou chápat, že státní příspěvek je jen o ...

25.5.2017 v 12:30 | Karma: 9,54 | Přečteno: 814x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Tabletka proti strachu

Strach a chamtivost jsou dvě emoce, které hýbou světovými kapitálovými trhy. A brání mnoha lidem v jinak prospěšném investování. Protože hned po podpoře vaší firmy můžete podpořit firmu někoho jiného. Samozřejmě dobře vybranou. A

2.5.2017 v 8:50 | Karma: 12,12 | Přečteno: 670x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

To je antisemitská i Bible? Část republikánů odmítá zákon na ochranu Židů

5. května 2024  15:58

Americká Sněmovna reprezentantů velkou většinou schválila návrh zákona zaměřeného proti...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  15:52

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Policie obvinila řidiče kamionu za smrtelnou nehodu na D1, hrozí mu až šest let

5. května 2024  15:47

Karvinští kriminalisté obvinili litevského řidiče kamionu, který v sobotu narazil do osobního auta...

Sabotáže a jiné útoky. Rusko chystá Evropě perné chvíle, varují tajné služby

5. května 2024  15:40

Tajné služby v různých evropských zemí varují vlády, že Rusko plánuje sabotážní akce napříč...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 141
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1185x
Když jsem se tak zamýšlel, co v životě dělat, aby "po mě něco zbylo", zjistil jsem, že nejlíp mi jde pomáhat. Sbírám tedy informace, které nejsou tak úplně běžně na trhu a pomáhám jimi lidem, kteří je dokážou zpracovat a kterým pomohou prožít život lépe, radostněji a ve větším klidu.