Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hasenstab: Stojím na zemi

Přeložil jsem rozhovor s Michaelem Hasenstabem, viceprezidentem a hlavním stratégem jednoho z největších dluhopisových fondů na světě. Popiuje strategii, kterou se řídí investice Franklin Templeton v oblasti dluhopisů a pro ty, kdo se chtějí zabývat dlouhodobějšími investicemi určitě stojí za přečtení.

Když jdou masy proti vám, je těžké stát si za svým. Jít proti davu, je pro portfolio manažera Michaela Hasenstaba, který jistě zná ctnost trpělivosti a neochvějně hájí v průběhu let své investiční teze proti odpůrcům i tržní volatilitě, známý trávník. Irsko, země, které se před několika málo lety chtěl dotknout málokterý z investorů, je jedním z příkladů. Je to stát se jedním z největších obratů v příběhu vycházejícího z dluhové krize v Evropě. Hasenstab stále zdůrazňuje, že je důležité přijmout dlouhodobý výhled a stát si za svým, a říká, že investoři by měli dnes být trpěliví nejen v jiných částech Evropy, ale i ve vybraných rozvíjejících se trzích, včetně Číny.

Jsme velmi potěšeni z investičních možností, které jsou před námi v roce 2014 a jsou obecně optimistické v mnoha částech světa. Když jsem cestoval a provádění výzkum v Asii, řekl jsem si, že některé z věcí, které nás vzrušují v tomto regionu, například v Číně, stojí za zdůraznění. Myslíme si, že Čína je na vrcholu některých významných reforem finančního trhu, že v konečném důsledku by mohla v příštím desetiletí přetvořit svou ekonomiku a finanční krajinu. Myslíme si, že úspěch těchto reforem by mohl pro čínskou ekonomiku poskytnout vzorec udržitelnějšího růstu, takže jsme nadšeni. V krátkodobém horizontu je pravděpodobné, že prostředí bude volatilní, ale dlouhodobě si myslíme, že změny, které se dějí v Číně, jsou vzrušující a budou se šířit po celém regionu. Je důležité být trpělivý a věřit dlouhodobému výhledu Čínské transformace.

Měnová politika jako určovatel hodnoty měny

Jedna z příležitostí , které vidíme v roce 2014, je v první řadě aktivní řízení měny. Myslíme si, že některé z hlavních světových měnových politických iniciativ a změn, včetně zúžení programu nákupu aktiv amerického Federálního rezervního systému, pokračování režimu japonského masivního tisku peněz a pravděpodobnost zachování poměrně snadné politiky v Evropě, by mohlo vést k poměrně velkým změnám směnných kurzů . Ve chvíli, kdy Fed začne snižovat nákupy aktiv, si myslíme, že americký dolar pravděpodobně zvýší svoji cenu vůči euru a proti jenu. Ale, jak se americká ekonomika zlepšuje , si také myslím, že by mohl vytvořit lepší příležitosti ve vybraných rozvíjejících se trzích. Došlo zde v poslední době sice k nějakému pesimismu okolo rozvíjejících se trhů celkově, ale reálně je tu spousta rozdílů. Například v Maďarsku byl v roce 2013 dluhopisový trh jedním z nejvýkonnějších, a to o více než 10 %, zatímco v Jihoafrické republice na trhu dluhopisů nastal pokles o téměř 20 % . Rozptyl je značný a myslíme si, že v letošním roce bude to nejdůležitější být jako investoři vybíraví. Myslíme si, že existuje řada zemí včetně Mexika a Jižní Koreje, které nabízejí příležitosti. V Asii obecně vidíme spoustu medvědin i na místech, jako je Jižní Korea, o které si myslíme, že roste v řetězci přidané hodnoty pokud jde o vývozní konkurenceschopnost a je podporována přebytkem běžného účtu, rychlým tempem hospodářského růstu a výhodnými úrokovými sazbami. Myslíme si, že Korea představuje další místo, kde je potřeba trpělivost a dlouhodobý investiční horizont, podobně jako Irsko .
Říkáme, že jsou části světa, o které bychom se měli velice zajímat.

Trpělivost vs Panika

Irsko je dobrým příkladem toho, co si myslíme, že děláme nejlépe: identifikovat příležitosti v období paniky, když všichni prodávají, a pak využít této paniky. Dělali jsme to v Irsku, udělali jsme to v Maďarsku. A často to děláme po celém světě. Irsko nedávno vystoupilo z „trojky“ (Irsko, Portugalsko a Řecko) a teď znovu vstupiuje na trh. 7. ledna se mezinárodní vydání Irských 10letých státních dluhopisů setkalo s více než 20 miliardami US $ poptávky za jeden jediný den. To jen dokazuje, jak se věci mohou změnit. Využili jsme paniky, kterou jsme viděli v Irsku v roce 2011. Když se nikdo nekupoval, my jsme vstoupili. Teď se svět opět o Irsko zajímá a nám ukáže, že naše trpělivost bude odměněna. Doufáme, že příběh Irska se bude opakovat v mnoha částech světa, které dnes bojují. I když příběhy se budou lišit, máme v plánu pokračovat v posilování pozic, když ostatní lidé začínají panikařit. Je to opravdu srdce a duše o čem je naše strategie.

Evropský strach z Armageddonu slábne

Náš názor na Eurozónu po celou dobu byl, že Armagedon se nestane. Jistě, Eurozóna se velmi trápí, existuje mnoho politických komplikací a je zde nedostatek koordinace. Nicméně, nakonec jsme cítili, že Evropská centrální banka ( ECB ) by mohla tisknout obrovské množství peněz, aby se Armageddonu zabránilo. A to je stále náš hlavní scénář.
Do budoucna si myslíme, že růst je velmi pravděpodobný, ale že bude v Eurozóně velmi slabý, a ECB bude s největší pravděpodobností i nadále neuvěřitelně uvolněná. Výsledkem bude, že euro zřejmě oslabí vůči americkému dolaru. Myslíme si, že příležitosti v Evropě jsou, i když na periferii. Země jako Maďarsko a Polsko, které mají konkurenční trhy práce, nízké daně , dobré tempo růstu a jsou vázány na německém vývozním stroji, nám představí mnoho investičních příležitostí. Tyto země se nám jeví více vzrušující, než některé části jádra Evropy, které si myslíme, že bude ještě nějakou dobu dosti problematické. Nemyslíme si , že Eurozóna bude silným motorem růstu, ale také si nemyslíme, že to bude Armageddon, kterého se někteří lidé se obávali před několika lety.
V dnešním prostředí si nemyslím, že má smysl hodně mluvit o úrokovému riziku, ale má smysl přijmout některá měnová rizika. Věříme, že neomezený globální přístup nám umožní využít ty příležitosti způsobem, který může přinést investorům zajímavé příležitosti jak v roce 2014, tak i v dalších letech.

 Zdroj : Franklin Templeton

Autor: Pavel Rudolf | pondělí 3.2.2014 9:29 | karma článku: 6,03 | přečteno: 360x
  • Další články autora

Pavel Rudolf

O důchodech - Máte slovo s Michaelou Jílkovou

Zúčastnil jsem se ve čtvrtek 21.2. debaty v České televizi v pořadu Michaely Jílkové Máte slovo. Debatovali tam pánové, u kterých by člověk předpokládal určité vědomosti, ale nakonec jsme s panem Kohoutem bojovali nejspíš zbytečně

25.2.2019 v 9:10 | Karma: 0 | Přečteno: 312x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Bitcoin aneb komu zvoní hrana?

Všichni mluví o Bitcoinu. Já jsem několikrát upozorňoval na to, že to je čirá spekulace a že Bitcoin nemá hodnotu ani té cibulky tulipánu, která se podobně prodávala v letech 1636-7. Je to něco, co není. Shluk jedniček a nul.

12.2.2018 v 9:17 | Karma: 10,86 | Přečteno: 459x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Bitcoin, co s tím?

Na pořadu dne jsou investice do Bicoinu a jiných kryptoměn. Jedni těmto měnám věští zářnou budoucnost, jedni je zatracují. Faktem je, že se s nimi teď čile obchoduje a že se i těží. Těží se? Jak je to možné? ...

17.7.2017 v 9:20 | Karma: 9,36 | Přečteno: 1042x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Chvála pravidelnosti

Ozývá se, že penzijní fondy zase nepřekonaly ani inflaci. Na druhou stranu stát přidává 230 korun ke každé tisícikoruně a to je prý zisk 23%. Zajímalo by mě, kdy už konečně lidé začnou chápat, že státní příspěvek je jen o ...

25.5.2017 v 12:30 | Karma: 9,54 | Přečteno: 814x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Tabletka proti strachu

Strach a chamtivost jsou dvě emoce, které hýbou světovými kapitálovými trhy. A brání mnoha lidem v jinak prospěšném investování. Protože hned po podpoře vaší firmy můžete podpořit firmu někoho jiného. Samozřejmě dobře vybranou. A

2.5.2017 v 8:50 | Karma: 12,12 | Přečteno: 670x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Další předvolební útok v Drážďanech. Terčem byl stánek protiimigrační AfD

5. května 2024  11:22,  aktualizováno  12:24

Drážďany v sobotu zaznamenaly další předvolební útok. Tentokrát šlo o stánek protiimigrační...

Cyklista vjel do křoví a hlavou narazil do stromu. Přilbu měl, přesto zemřel

5. května 2024  12:07

V sobotu v podvečer řešili jihomoravští policisté dvě dopravní nehody. Na Znojemsku naboural řidič...

Řidič najel do brány Bílého domu, policie to vyšetřuje jako běžnou nehodu

5. května 2024  11:47

Neznámý šofér v sobotu v noci autem najel do brány Bílého domu. Náraz nepřežil. K přímému ohrožení...

Odbory svolávají další protest. Vadí jim změny v zákoníku práce a důchodech

5. května 2024  11:42

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) pořádá 21. května demonstraci na Malostranské...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 141
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1185x
Když jsem se tak zamýšlel, co v životě dělat, aby "po mě něco zbylo", zjistil jsem, že nejlíp mi jde pomáhat. Sbírám tedy informace, které nejsou tak úplně běžně na trhu a pomáhám jimi lidem, kteří je dokážou zpracovat a kterým pomohou prožít život lépe, radostněji a ve větším klidu.