Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Co je to opravdová Inflace

Ukrajinská hřivna je měna, které se momentálně opravdu nedaří. Její cena proti ostatním evropským měnám, klesta na polovinu. Co to znamená pro obyvatele Ukrajiny? A co za poučení z toho vyplývá pro nás?

Je hodně katastrofiků, kteří tvrdí, že nás čeká totální krach a hyperinflace a že všichni přijdou o všechno. Slovy prodejců zlata - "Jen ve zlatě je jistota, že vždycky budete něco mít", což se dá velice dobře aplikovat na kterýkoli majetek. Vezměte si třeba měnovou reformu 1.června 1953. Komunisté tenkrát skryli za "Vítězství pracujícího lidu" znehodnocení úspor, propadnutí vázaných vkladů všeho obyvatelstva a pokles jeho životní úrovně. Všimněte si, že se tu mluví o ***vkladech***. A stejné je to i na Ukrajině. Lidem se znehodnocují ***peníze***, které mají uložené v bankách. Ne jejich majetek.

Kdo měl v roce 1953 u nás čerstvě postavený dům a žádné peníze, byl vítězem. Tedy z pohledu finančního. Že mu ho pak komunisté sebrali, nuceně prodali a musel si ho po revoluci kupovat zpět (zkušenost mojí rodiny), to je jiná kapitola. Chtěl jsem tím říci, že majetek zůstal jak lidem u nás, tak lidem na Ukrajině dnes.

Co se tam tedy děje?

Ukrajinská měna - hřivna - devalvovala téměř na polovinu své hodnoty před "válkou".

                 Z něco přes 11 Hřiven za Euro dříve přes 17 Hřiven za Euro dnes. To je poměr 0,64. O tolik se lidem na Ukrajině "smrskla" hodnota jejich peněz. Za dva měsíce. Zamysleme se nad tím, co se dnes na Ukrajině děje.

Lidé se zoufale snaží převést své peníze na majetek. To znamená, že se objevila obrovská poptávka po nemovitostech, drahých kovech, drahých kamenech, umění. Podle sedlácké logiky co držím v ruce, to mi nikdo nevezme a můžu to kdykoli prodat.

Ale co druhá strana? Myslíte, že někdo dnes bude chtít prodat dům (vyměnit ho za peníze)? Asi by byl blázen nebo jen ve finanční tísni. Dále to nahrává různým spekulantům, kteří se snaží zbohatnout na tom, že nevědomí lidé chtějí nakupovat. Stačí, že to vypadá jako zlato, sem s tím. Už jsem tady psal o tom, že není zlatý slitek jako zlatý slitek a šikovní podvodníci umí do zlaté cihly "voperovat" wolfram tak, že to jako amatér nezjistíte a i odborník s tím má potíž. O drahých kamenech, kde se dá amatérovi prodat i sůl nastříkaná barvou z propisky (osobní zkušenost z Tunisu) jako polodrahokam za výhodnou cenu, radši ani nemluvit. V umění se vyzná málokdo a plagiát od originálu mnohdy nepozná ani odborník. Tak co tedy koupit?

Zkusme se podívat, co udělal v této době index ukrajinské burzy PFTS.

Z hodnoty 300,53 vyskočil na 441,57. To je poměr 1,47, když to převrátíme, dostáváme 0,68. Takže všichni, kdo mají své peníze ve fondech, nakupujících akcie ukrajinských podniků podle indexu, nepřišli o žádné peníze. Chápete to? Jejich majetek má pořád stejnou hodnotu. Kdykoli likvidní (můžete si nechat poslat peníze na účet, buď jejich část nebo všechny) a disponibilní (fond má povinnost odkoupit od vás podíly, kdykoli mu je nabídnete k prodeji). Co myslíte, je to zajímavá možnost ochrany vašich prostředků před důsledky inflace?

A co teprve investice do světové ekonomiky?

No to už je jiná káva. Pokud nevidíte dobře, klikněte si na obrázek a on se vám zvětší.

Ukrajinci (a vy taky) mohli za tu dobu, co trvá konflikt, vydělat od 10% do 75%, podle toho, do čeho by investovali. Všimněte si i ceny zlata (okrově žlutá), nejspodnější křivka. Nejdříve cena zlata rostla a když se ukázalo, že to Ukrajina nějak ustojí, tak zase poměrně rychle spadla. Teď někde okolo 1224USD za trojskou unci.

Prosím, už začněte přemýšlet o tom, jestli jsou vaše peníze, které máte uložené v bankách nebo ve stavebních spořitelnách, opravdu v bezpečí. Je vás tu víc než 200.000, kdo máte na svých účtech více jak pět milionů korun. Jestli to nejste vy, kdo tento článek čtete, pošlete ho lidem, kteří by si ho přečíst měli. Dnes už ochrana peněz formou investic do majetkových hodnot není jen výstřelek, ale naprostá nutnost.

Váš Pavel Rudolf 

Autor: Pavel Rudolf | středa 24.9.2014 9:50 | karma článku: 13,62 | přečteno: 1229x
  • Další články autora

Pavel Rudolf

O důchodech - Máte slovo s Michaelou Jílkovou

Zúčastnil jsem se ve čtvrtek 21.2. debaty v České televizi v pořadu Michaely Jílkové Máte slovo. Debatovali tam pánové, u kterých by člověk předpokládal určité vědomosti, ale nakonec jsme s panem Kohoutem bojovali nejspíš zbytečně

25.2.2019 v 9:10 | Karma: 0 | Přečteno: 312x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Bitcoin aneb komu zvoní hrana?

Všichni mluví o Bitcoinu. Já jsem několikrát upozorňoval na to, že to je čirá spekulace a že Bitcoin nemá hodnotu ani té cibulky tulipánu, která se podobně prodávala v letech 1636-7. Je to něco, co není. Shluk jedniček a nul.

12.2.2018 v 9:17 | Karma: 10,86 | Přečteno: 459x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Bitcoin, co s tím?

Na pořadu dne jsou investice do Bicoinu a jiných kryptoměn. Jedni těmto měnám věští zářnou budoucnost, jedni je zatracují. Faktem je, že se s nimi teď čile obchoduje a že se i těží. Těží se? Jak je to možné? ...

17.7.2017 v 9:20 | Karma: 9,36 | Přečteno: 1042x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Chvála pravidelnosti

Ozývá se, že penzijní fondy zase nepřekonaly ani inflaci. Na druhou stranu stát přidává 230 korun ke každé tisícikoruně a to je prý zisk 23%. Zajímalo by mě, kdy už konečně lidé začnou chápat, že státní příspěvek je jen o ...

25.5.2017 v 12:30 | Karma: 9,54 | Přečteno: 814x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Tabletka proti strachu

Strach a chamtivost jsou dvě emoce, které hýbou světovými kapitálovými trhy. A brání mnoha lidem v jinak prospěšném investování. Protože hned po podpoře vaší firmy můžete podpořit firmu někoho jiného. Samozřejmě dobře vybranou. A

2.5.2017 v 8:50 | Karma: 12,12 | Přečteno: 670x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslance SPD jsem zbil já, přiznal se 17letý mladík. Došlo k dalšímu ničení

5. května 2024  11:22,  aktualizováno  20:49

Drážďany v sobotu zaznamenaly další předvolební útok. Tentokrát šlo o stánek protiimigrační...

Strach z migrace i rebelie proti levici. Mladí Němci se přiklánějí k AfD

5. května 2024  20:15

Čekali byste, že mladí Němci volí hlavně Zelené nebo jiné levicové strany? Omyl Roste podíl těch,...

Méně teorie a faktů, více praktických znalostí. Blíží se reforma školních osnov

5. května 2024

Premium Ministerstvo školství chystá změnu toho, co a hlavně jak by se měli žáci na základních a středních...

Usnul za volantem a srazil lidi na chodníku. Pro ženu a dítě letěl vrtulník

5. května 2024  19:10,  aktualizováno  19:48

V Kostelní Lhotě na Nymbursku vjel v neděli odpoledne řidič osobního auta na chodník, kde srazil...

  • Počet článků 141
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1185x
Když jsem se tak zamýšlel, co v životě dělat, aby "po mě něco zbylo", zjistil jsem, že nejlíp mi jde pomáhat. Sbírám tedy informace, které nejsou tak úplně běžně na trhu a pomáhám jimi lidem, kteří je dokážou zpracovat a kterým pomohou prožít život lépe, radostněji a ve větším klidu.