Chodíte rádi po dně? Já jo.

Když se podíváme na dění na kapitálových trzích, tedy konkrétně na rozvíjejících se trzích, máme tu zase jeden propad. Korekci. A to je dobře, protože můžeme opět investovat a nakupovat za dobrou cenu.

Podle technické analýzy jsme opět na dně a v nejbližších týdnech bude cena podílů fondů, investujících na rozvíjejících se trzích   stoupat. Noviny už zase píší o tom, že rozvíjející se trhy mají slávu za sebou, analytici se předhánějí v prognózách, kolik peněz to stálo nebo lépe, o kolik peněz investoři "přišli". Ale opravdu přišli?

 

Graf : červeně MSCI EM, modře EVOLUTION Classic a oranžově EVOLUTIOn Dynamic

Ano, majetek investorů je dočasně nižší ve srovnání s jeho cenou před několika týdny. To je vše. Ale co se týče počtu podílů, jednorázový investor je na tom úplně stejně a pravidelný investor si připsal dokonce více podílů při každém nákupu s nižší cenou. No a co myslíte, že se stane opět za pár týdnů nebo měsíců? Cena podílu ve fondu se vrátí tam, kde byla a bude dále stoupat. Protože i když si to možná nemyslíte, fondoví manažeři se usilovně snaží zhodnocovat majetek jim svěřený. Dělají to i proto, že sami mají povinnost investovat svůj majetek do fondu, který spravují. Tedy alespoň v renomovaných investičních společnostech.

A teď k brokerovi, který vám poskytuje služby. Tady v republice se pořád prosazuje, aby lidé investovali přes "platformy", kde mají možnost přestupovat mezi fondy i různých fondových společností a je tvrzeno, že to je výhoda. Lidé, co investování rozumí, vědí, že by si měl člověk vybrat jeden nebo několik fondů a do nich pak investovat. Já prosazuji, aby si člověk rozhodně vybral fondy, do kterých chce investovat, ale účty ať si zařídí přímo u daných fondových společností, spravujících vybrané fondy. Proč? Každou chvíli se dozvídáme o krachu některého brokera nebo o zablokovaných účtech investorů právě u "platformy". A když takový broker zkrachuje a vy máte svůj účet vedený u něj, stane se to, že on vaše peníze investoval na svůj účet do fondů, což znamená, že ty peníze ve fondech nejsou vaše, ale jsou jeho. 

Sice o své peníze asi nepřijdete, protože likvidátor je povinen majetek odprodat a peníze rozdělit mezi vkladatele, ale nějakou dobu to trvá a kolik jich nakonec dostanete, to nikdo neví. Takže se dobře zeptejte svého poradce a když se vám něco nebude líbit, vyměňte ho. A pozor, většina finančních poradců vám vlastní účet u zvolené fondové společnosti otevřít neumí.

Investujte, používejte selský rozum a hlavně se rozhodněte. Čím dřív to uděláte, tím víc peněz budete mít. Například když začnete ve 30 letech s 3.000Kč měsíčně, v 65 letech budete mít rentu v dnešních penězích cca 27.000Kč měsíčně. Když ale začnete ve 40 letech se stejnou částkou, renta v 65 letech bude jen 13.200Kč měsíčně a pokud začnete ve 45 letech, pak renta bude 8.900Kč měsíčně. Prostě čím dřív, tím líp.

Váš Pavel Rudolf

Autor je spolupracovníkem projektu JakBytBohaty (tečka) cz

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Rudolf | středa 24.6.2015 9:50 | karma článku: 7,69 | přečteno: 682x
  • Další články autora

Pavel Rudolf

Bitcoin aneb komu zvoní hrana?

12.2.2018 v 9:17 | Karma: 10,86

Pavel Rudolf

Bitcoin, co s tím?

17.7.2017 v 9:20 | Karma: 9,36

Pavel Rudolf

Chvála pravidelnosti

25.5.2017 v 12:30 | Karma: 9,54

Pavel Rudolf

Tabletka proti strachu

2.5.2017 v 8:50 | Karma: 12,12