Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Byla investiční konference, ale jen pro zvané. Co je nového?

Zúčastnil jsem se investiční konference, na kterou každý pozvaný obdržel osobní pozvánku. I přesto se nás sešlo více jak 1.200 a kupodivu nebyl tam nikdo z těch, co mi na internetu nasazují psí hlavu a píší o mě, že mám vymytou hlavu a žaludek. Co jsem se na konferenci dozvěděl?

Předně k obsahu. Viděl jsem přednášku Richarda Mařáka z UniCredit Bank, dále Steffena Walkera z I.C.M., Alexandera Viski-Hanky z HSBC Global Asset Management, Sandry Grabenweger-Straka od Goldman Sachs, Bernda Klappera ze Schroders a Patrika Spiesse z EVOLUTION Value Funds.

Všechny přednášky do jedné byly zaměřeny na investování a investiční politiky jednotlivých společností. Tedy kromě UniCredit, což je banka a jejich přednáška byla zaměřená na hypotéky. Ovšem hypotéka za 1,79%, jakou nabízí právě UniCredit, to se dnes opravdu těžko shání. Jen nahrávka pro ty, kdo by chtěli refinancovat svoji stávající hypotéku.

Stefan Walker z I.C.M. měl velice poutavou přednášku o investičních produktech pro bohatší klientelu. To víte, že od 50.000€ vkladu můžete mít peníze uloženy u správce, který se Vám o ně nejen kvalifikovaně postará, ale který i v roce 2008 měl zisk a který vytvořil od roku 2007 kumulativní zisk ve výši 71% oproti 42,3% srovnávacího indexu (benchmarku)? Vaše peníze jsou uloženy ve fondech, do kterých je jinak vstup 1 milion € a do kterých byste se jinak, než se společností I.C.M. nedostali. Několik exotických názvů, které jste pravděpodobně nikdy neslyšeli : Carmignac Patrimoine, Pictet Global Megatrend, Nordea Global Stable Equity, Flossbach von Storch Multiple Opportunities, Alken Absolute Return a další. No řekněte, slyšeli jste někdy o těchto společnostech a jejich fondech? A přesto existují a poskytují investorům zajímavé zhodnocení. 

Další část přednášky byla o investiční strategii zpětně konvertibilních akciových dluhopisů, kdy společnost I.C.M. vybírá akcie do portfolia těchto produktů a (zajímavé, akcie v dluhopisu) a půjčuje těm nejrenomovanějším světovým bankám peníze svých klientů, aby tito dostávali každý měsíc kupony (odměnu za zapůjčení peněz u dluhopisů - fyzicky vám přijdou peníze na účet) a to ve výši až 5,2% měsíčně (to se povedlo teď v posledním měsíci s bankou BNP Paribas). Počítejte se mnou. Akciový dluhopis na 12 měsíců s kuponem 5,2% měsíčně, kolik to vydělá? 12 x 5,2 = 62,4% za rok. No nekupte to. Samozřejmě i ostatní kupony jsou zajímavé, i když už ne tak vysoké. Do tohoto produktu je vstup až od 100.000€. A vezněte si, že lidí, kteří mají na účtech v bance vice jak 5 milionů korun, je u nás více jak 190.000. Znáte někoho takového? Dejte mu tento článek přečíst.

Alexander Viski-Hanka z HSBC Global Asset Management zaníceně hovořil o příležitostech anrozvíjejících se trzích. Musel jsem se usmívat při vzpomínce na články "renomovaných" poradců, kteří na internetu píší o rozvíjejících se trzích jako o bublině. Ale to je v pořádku. Každý nechť píše o tom, co ví a umí a názor ať si udělá každý sám. Fondy HSBC jsou ušity na míru příležitostem, skrývajícím se na rozvíjejících se trzích. S kapitalizací 207,232 miliard USD jsou jednoznačně největší v Evropě a čtvrtí největší na světě. Akciové tituly do portfolií fondů vybírá 256.000 zaměstnanců v 74 zastoupeních. 

Pan Viski-Hanka nám ukázal, jak HSBC vydělala dobrou investicí do Texhong Textile Group. Jejich fond HSBC GIF Asia Ex Japan Equity Smaller Companies je jednoznačně nejlepší v tomto regionu v horizontu 1 roku, a 3 i 5 let také. 107% kumulativního zisku od roku 2009. Tento fond je součástí portfolia EVOLUTION Value Funds.

Sandra Grabenweger-Straka od Goldman Sachs nám přiblížila strategii N11, kterou Goldman Sachs sleduje na trzích. Jedná se o 11 zemí, které jsou v uzším hledáčku jejich portfolio manažerů. Žije v nich 19% světové populace a očekává se tam více jak 800% růst HDP ve srovnání s necelými 100% v zemích G7. Tak to je předpověď pro rozvíjející se trhy. I fondy Goldman Sachs jsou v protfoliu EVOLUTION Value Funds.

Bernd Klapper ze Schroders také hovořil o rozvíjejících se trzích. O jejich investiční strategii a individuálním přístupu k jednotlivým akciovým společnostem v portfoliu jsem hovořil už minule s paní Caterinou Zimmermann. Proto jen okrajově, mluvilo se o fondech Schroder ISF Emerging Europe, Middle East, Frontier Markets a Asian Total Return. Jejich výnosy jsou vysok nad benchmarkem a proto jsou zařazeny do portfolia EVOLUTION Value Funds.

A nakonec mluvil Patrik Spiess z EVOLUTION Value Funds a ukázal nám, že propad o necelých 8% od září je celkem nízký v porovnání s téměř 12% ve fondu M&G a 9% ve fondu Carmignac Emerging. Uvědomme si, že se pohybujeme na rozvíjejících se trzích.

No a nakonec, co je hlavní zásada dobrého investora : nakupovat, když se na trzích nedaří a jsou dole. Nakupujete totiž ve slevě. A to je právě teď. 

Jak shrnout své dojmy? Že v dnešní volatilní (kolísavé) době je třeba svěřit své peníze opravdovým odborníkům. Člověk který "si bude investovat sám" je na nejlepší cestě, jak o své peníze přijít. Netvrdím, že se nemůže strefit a vydělat. Ale pravděpodobnost, že se tak stane, je dost nízká.  

Váš Pavel Rudolf

PS : Chcete vědět víc? Moje mailová adresa je v pravém sloupci a jsou tam odkazy na další zajímavé projekty.

Autor: Pavel Rudolf | čtvrtek 20.11.2014 9:50 | karma článku: 12,49 | přečteno: 1494x
  • Další články autora

Pavel Rudolf

O důchodech - Máte slovo s Michaelou Jílkovou

Zúčastnil jsem se ve čtvrtek 21.2. debaty v České televizi v pořadu Michaely Jílkové Máte slovo. Debatovali tam pánové, u kterých by člověk předpokládal určité vědomosti, ale nakonec jsme s panem Kohoutem bojovali nejspíš zbytečně

25.2.2019 v 9:10 | Karma: 0 | Přečteno: 312x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Bitcoin aneb komu zvoní hrana?

Všichni mluví o Bitcoinu. Já jsem několikrát upozorňoval na to, že to je čirá spekulace a že Bitcoin nemá hodnotu ani té cibulky tulipánu, která se podobně prodávala v letech 1636-7. Je to něco, co není. Shluk jedniček a nul.

12.2.2018 v 9:17 | Karma: 10,86 | Přečteno: 459x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Bitcoin, co s tím?

Na pořadu dne jsou investice do Bicoinu a jiných kryptoměn. Jedni těmto měnám věští zářnou budoucnost, jedni je zatracují. Faktem je, že se s nimi teď čile obchoduje a že se i těží. Těží se? Jak je to možné? ...

17.7.2017 v 9:20 | Karma: 9,36 | Přečteno: 1042x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Chvála pravidelnosti

Ozývá se, že penzijní fondy zase nepřekonaly ani inflaci. Na druhou stranu stát přidává 230 korun ke každé tisícikoruně a to je prý zisk 23%. Zajímalo by mě, kdy už konečně lidé začnou chápat, že státní příspěvek je jen o ...

25.5.2017 v 12:30 | Karma: 9,54 | Přečteno: 814x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Tabletka proti strachu

Strach a chamtivost jsou dvě emoce, které hýbou světovými kapitálovými trhy. A brání mnoha lidem v jinak prospěšném investování. Protože hned po podpoře vaší firmy můžete podpořit firmu někoho jiného. Samozřejmě dobře vybranou. A

2.5.2017 v 8:50 | Karma: 12,12 | Přečteno: 670x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Al-Džazíra končí v Izraeli, rozhodla vláda. Televize se chce bránit

5. května 2024  13:28,  aktualizováno  16:20

Izraelská vláda v neděli jednomyslně schválila ukončení činnosti katarské televizní sítě Al-Džazíra...

To je antisemitská i Bible? Část republikánů odmítá zákon na ochranu Židů

5. května 2024  15:58

Americká Sněmovna reprezentantů velkou většinou schválila návrh zákona zaměřeného proti...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  15:52

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Policie obvinila řidiče kamionu za smrtelnou nehodu na D1, hrozí mu až šest let

5. května 2024  15:47

Karvinští kriminalisté obvinili litevského řidiče kamionu, který v sobotu narazil do osobního auta...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 141
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1185x
Když jsem se tak zamýšlel, co v životě dělat, aby "po mě něco zbylo", zjistil jsem, že nejlíp mi jde pomáhat. Sbírám tedy informace, které nejsou tak úplně běžně na trhu a pomáhám jimi lidem, kteří je dokážou zpracovat a kterým pomohou prožít život lépe, radostněji a ve větším klidu.