Zlodějbraní?

Když lidí říkají, že by měl být stejný metr na všechny, tak stejný metr jako na zloděje kovů by měl být na zloděje lesních plodů, samozřejmě i na zloděje ovocných plodů kolem silnic a cest, všude jde o něco fyzického, tedy krádeží majitel o něco přišel, na rozdíl třeba od duševního vlastnictví.

Kliparty Microsoft

V Borovanech bylo o víkendu Borůvkobraní. Ale jde o plně legální činnost či nejde o braní někomu něco? Borůvky a obecně lesní plody můžete v lese sbírat pro svou potřebu, byť z hlediska majitele borůvek jde o krádež posvěcenou zákonem. Začnu tím lesem, mám kus zahrady s lesními borůvkami a lidé mi tam chodili krást borůvky, nešlo o zákonem povolený sběr v lese, musel jsem ji ohradit. A to, že si mysleli, že moje zahrada je les, to si musím zahradu ohradit či tam dát cedule, "Pozor, to není les?". Snad stačí, že ví, že pozemek není jejich a mají si tedy zjistit, zda legálně sbírají či kradou, ne? Co kdyby někdo vlezl do Borůvkové zahrady v Borovanech a den před Borůvkobraním borůvky posbíral, byla by to také krádež, ne?

Když borůvky nasbírané na cizím pozemku prodáváte, jde jednoznačně o porušení zákona, zjednodušeně ten, kdo prodává cizí borůvky, je zloděj. Co když si je chtěl majitel také posbírat a prodat? A jaký je rozdíl mezi zloději cizích kovů a zloději cizích borůvek, oba mají a konci finanční zisk a oba jsou zloději. Tedy stejný metr na oba zloděje a komické by bylo, kdyby se zloděj borůvek rozčiloval, že ho okradl zloděj kovů, tedy kdyby zloděj okradl zloděje.

V zákonu je to "pro vlastní potřebu". Tedy není možné sbírat cizí borůvky a někomu je i dávat, třeba na ochutnání, to již není vlastní potřeba a jde o zlodějnu.
Opravdu byly na Borůvkobraní všechny borůvky legální, byly opravdu všechny borůvky buď vlastní či natrhané pro osobní spotřebu? Možná by měla příští rok policie preventivně udělat kontrolu, zda nejde o porušení zákona či potravinářská inspekce, jako dělá kontrolu na farmářských trzích, zda se nešidí zákazníci tím, že se cizí maso (např. z Polska) vydává za vlastní chov.

Co kdyby zloději kovů udělali Kovobraní a tam předváděli a prodávali upravené nakradené kovy?

Ale co stahování filmů, písniček a knih? To je také povoleno pouze pro vlastní potřebu a také to majitelé autorských práv chápou jako legální zlodějnu. Připomínám, stažený film nesmíte nikomu přehrát ani u sebe doma, nesmíte nic ze staženého dál někomu dál, pak porušujete zákon. Jako ty borůvky.

Pokud někdo při krádeži použije nějaký prostředek, měl by mu být zabaven a soud by měl rozhodnout, zda se použije na úhradu škody či propadne státu. Měli by zloději kovů přijít o káru, kolo, auto, aby měli další možné krádeže ztížené? A co další zloději lesních plodů (těch borůvky), ovocných plodů (třešně, jablka u silnice, kolikrát vidím zloděje na stromě u silnice, přitom některé vesnice prodávají občanům stromy na otrhání, číslují je  a pak přijdou zloději...), měli by o něco přijít?. Tedy něco ukradnete a dál půjdete bez toho kradeného a navíc pěšky, protože vám policie zabaví káru, kolo, auto.
Řešení je jednoduché, nekraďte. Ani ty borůvky.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Pokorný | pondělí 15.7.2013 18:33 | karma článku: 9,63 | přečteno: 807x