Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ukázat kopii pasu je u nás trestné, a co kopie občanky?

Všimnul jsem si v jednom článku v MF Dnes, že při kontrole cizinců cizineckou policií byly cizincům uděleny pokuty ve výši 1000 Kč za to, že jen ukázali policii kopii svých pasů. Bylo mi divné, že kopie pasů jsou trestné, dělám si je také, tak jsem se na problém podíval.

Pas u sebe cizinci neměli, jako ho nemívám u sebe já v cizině, z obavy, aby mně nebyl ukraden, to je pak velký problém.
Své by mohl vykládat můj známý, který přišel o pas na Havaji a řešil otázku, jak se dostat z Havaje (ostrov daleko od všeho) na nějaký český konzulát, když letecké společnosti pas vyžadují, zvláště v období kolem 11. září. Konzulát zajímalo pouze to, zda bude mít peníze na poplatky a bylo mu doporučeno, že když ho nevezmou do letadla, že to má zkusit lodí, možná jako plavčík.
Ještě doplňuji, pokud přijdete o pas v zemi, kde není český konzulát, musí za vámi úředník s novým pasem dojet či doletět. A pro účely ztráty se obecně doporučuje mít kopii pasu.

Ale ukázat kopii pasu policii je v Česku trestné, jak mně vysvětlila cizinecká policie. Je na to zákon 326/1999 Sb, §156, ods. 1 písmeno m,
m) při hraniční nebo pobytové kontrole se prokáže předmětem listinné povahy jako cestovním dokladem, ač se o takový doklad nejedná,
Na jasně a písemně položenou otázku, zda tedy musí mít cizinec pas trvale u sebe, mně ale neodpověděli, asi také jako naši žáci málo čtou a nechápou napsaný text. Takže se domnívám, že pas u sebe mít cizinec nemusí, může nabídnout, že totožnost prokáže pasem, který má v hotelu či jinde. Nebo je možné zadržet cizince, dokud mu někdo pas nepřinese? A nedělám rozdílu mezi cizinci, co tu žijí a podnikají a turisty, zákon to také nerozlišuje. A co když je cizinci pas ukraden a ukáže během vyřizování nového pasu policii potvrzení o krádeži, to je podle toho zákona asi také trestné. Tedy při každé kontrole by cizinec dostal pokutu až 3000 Kč? To jsme tedy opravdu atraktivní země pro cizince.

Cizinec tedy v žádném případě nesmí vytáhnout nějakou listinnou kopii pasu či něco jiného, protože tím porušuje náš výše uvedený zákon. Může ale ukázat kopii pasu třeba na iPad, který snad nemá listinný charakter? Ale lze se vůbec prokazovat něčím, co není doklad? Co když bude mít na kufru visačku se svým jménem a adresou, musí se zakrýt, aby to někdo nechápal jako listinný doklad, kterým se prokazuje?

Takže na můj dotaz, zda nakonec byly při kontrole ukázány pasy, jsem se také nedozvěděl. Asi to tedy probíhalo tak, že cizinecká policie požádala o pas, bylo jí řečeno, že z obavy ztráty či odcizení je pas doma v trezoru a byla ukázána jeho kopie. Za to cizinec dostal pokutu 1000 Kč a tím patrně kontrola totožnosti skončila, tedy totožnost cizince nebyla prokázána, cizinecká police pasy neviděla. Pro cizince to bylo výhodné, nemusel se zdržovat tím, že by přerušil to, co dělal a šel domů pro pas, čas jsou peníze, a cizinecká police vykázala činnost.

Tedy rada pro cizince a Čechy v cizině. Nikdy neukazujete nějaké kopie pasů, můžete tím porušit zákon. Může jít totiž o pobytovou kontrolu a tam se nelze prokazovat něčím, co má listinou povahu a nejedná se o cestovní doklad, viz ten zákon výše. Tedy se vždy cizinec musí při kontrole zeptat, o jakou kontrolu jde. Cizinci v Česku musí být opatrní i při ukazování řidičáku či jiné průkazky, tedy všeho, co má listinný charakter, ani náhodou ať neukazují obálku se svou adresou, jak se to dělá ve Velké Británii. A platební karta se ukázat smí, ta nemá listinný charakter?
A další možnost pro cizince je mít pasy 2, jeden u sebe a druhý v trezoru, já mám také 2 pasy. Pak vám při ztrátě jeden zbyde.

A zhodnocení odpovědi cizinecké policie požadované podle zákona 106/1999? Musel by to asi řešit soud, ale podle mě na 2 otázky jsem nedostal odpověď, tedy mohlo dojít k porušení zákona 106/1999. Další možné porušení zákona spatřuji v tom, že odpověď jsem nedostal do datové schránky, ačkoliv jí mám.

A jak je to s českým občanským průkazem? Ten přece také není cestovní doklad, pouze je možné ho jako cestovní doklad použít a má listinný charakter. Ty naše zákony!!!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Pokorný | úterý 27.9.2011 13:12 | karma článku: 22,23 | přečteno: 3144x
  • Další články autora

Pavel Pokorný

Co s nebezpečnou divokou zvěří?

Média jsou plná útoků medvědů na Slovenku. I u nás máme medvědy, vlky, rysy, divoké kance, jeleny. Nemělo by Slovensko vydat pokyny, jak se chránit před nebezpečnou divokou zvěří (zkráceně NDZ) s důrazem na útok medvědem?

20.3.2024 v 10:31 | Karma: 9,25 | Přečteno: 293x | Diskuse| Ostatní

Pavel Pokorný

Nejezděte v zatáčce přes plnou středovou čáru!

Čeští řidiči neumí projíždět zatáčky, silnice je jim úzká. Jedete do zatáčky, a často ve vašem pruhu proti vám jede auto, najíždí na vás klidně i půl metru přes plnou čáru a nějak věří, že vy se držíte u krajnice.

23.8.2023 v 10:03 | Karma: 20,07 | Přečteno: 3948x | Diskuse| Ostatní

Pavel Pokorný

Poplatková televizní daň za vysílání České televize

Roky platím České televizi=ČT poplatky=daně za něco, co občas sleduji, ale jen proto, že když to musím platit, tak se podívám, za co platím. Platím tak daň z vlastnictví televize. Vysílání ČT mě jen deprimuje.

12.6.2023 v 9:00 | Karma: 32,27 | Přečteno: 840x | Diskuse| Ostatní

Pavel Pokorný

Olympiáda a nacismus?

Rusové již rok vraždí na Ukrajině, mezi mrtvými jsou i ukrajinští sportovci (stačí dát do vyhledávače: ukrajinští sportovci padli zahynuli). Může někdo uvažovat, že se olympiády v Paříži zúčastní jejich vrazi, ruští nacisté?

24.2.2023 v 12:36 | Karma: 20,31 | Přečteno: 316x | Diskuse| Politika

Pavel Pokorný

Volby prezidenta jsme opět prohráli

Volby prezidenta jsme opět prohráli, prezidentem bude opět bývalý člen hnutí potlačující práva a svobodu člověka. Dokonce v 2. kole voleb šlo jen o to, který bývalý komunista zvítězí. Chápou dnešní děti, o co v roce 1989 šlo?

14.2.2023 v 12:25 | Karma: 25,24 | Přečteno: 1053x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Veselý se omluvil za urážku Vášáryové. „Reagoval jsem neadekvátně,“ řekl

22. května 2024  9:41

„Milá slavná Vášáryová, ty spodino, já Ti ze srdce přeju, aby Ti mráz roztrhnul p*del. Já jsem si...

Poslanci rozhodují o zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55,  aktualizováno  9:39

Přímý přenos Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky schvalují poslanci....

Na Rychnovsku se střetl vlak s autem, tragickou nehodu nepřežili dva lidé

21. května 2024  18:15,  aktualizováno  22.5 9:26

Při dopravní nehodě auta s vlakem v Čermné nad Orlicí na Rychnovsku zemřeli v úterý dva lidé. Na...

„Neviděli jsme od něj nic než dobro.“ Írán se loučí s Raísím, hrozí Izraeli

22. května 2024  8:57

Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí zahájil ráno za účasti desítek tisíc lidí smuteční...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

  • Počet článků 303
  • Celková karma 9,25
  • Průměrná čtenost 2383x
Další blogy na Myriada.cz.
Moje ankety na BlueBoard.
Dělám desítky let do počítačů, zájmově i profesně. Mám rád knihy (staré sci-fi) a staré olejomalby. Jezdím na kole a občas na moto. Ve skutečnosti vypadám lépe, než na foto.
   Počitadlo od 16.12.2008.
Translate my blogs by Google Translator, click on the flag.
Použité clipart Microsoft Office, © ZONER software nebo vlastní.