Ukázat kopii pasu je u nás trestné, a co kopie občanky?

Všimnul jsem si v jednom článku v MF Dnes, že při kontrole cizinců cizineckou policií byly cizincům uděleny pokuty ve výši 1000 Kč za to, že jen ukázali policii kopii svých pasů. Bylo mi divné, že kopie pasů jsou trestné, dělám si je také, tak jsem se na problém podíval.

Pas u sebe cizinci neměli, jako ho nemívám u sebe já v cizině, z obavy, aby mně nebyl ukraden, to je pak velký problém.
Své by mohl vykládat můj známý, který přišel o pas na Havaji a řešil otázku, jak se dostat z Havaje (ostrov daleko od všeho) na nějaký český konzulát, když letecké společnosti pas vyžadují, zvláště v období kolem 11. září. Konzulát zajímalo pouze to, zda bude mít peníze na poplatky a bylo mu doporučeno, že když ho nevezmou do letadla, že to má zkusit lodí, možná jako plavčík.
Ještě doplňuji, pokud přijdete o pas v zemi, kde není český konzulát, musí za vámi úředník s novým pasem dojet či doletět. A pro účely ztráty se obecně doporučuje mít kopii pasu.

Ale ukázat kopii pasu policii je v Česku trestné, jak mně vysvětlila cizinecká policie. Je na to zákon 326/1999 Sb, §156, ods. 1 písmeno m,
m) při hraniční nebo pobytové kontrole se prokáže předmětem listinné povahy jako cestovním dokladem, ač se o takový doklad nejedná,
Na jasně a písemně položenou otázku, zda tedy musí mít cizinec pas trvale u sebe, mně ale neodpověděli, asi také jako naši žáci málo čtou a nechápou napsaný text. Takže se domnívám, že pas u sebe mít cizinec nemusí, může nabídnout, že totožnost prokáže pasem, který má v hotelu či jinde. Nebo je možné zadržet cizince, dokud mu někdo pas nepřinese? A nedělám rozdílu mezi cizinci, co tu žijí a podnikají a turisty, zákon to také nerozlišuje. A co když je cizinci pas ukraden a ukáže během vyřizování nového pasu policii potvrzení o krádeži, to je podle toho zákona asi také trestné. Tedy při každé kontrole by cizinec dostal pokutu až 3000 Kč? To jsme tedy opravdu atraktivní země pro cizince.

Cizinec tedy v žádném případě nesmí vytáhnout nějakou listinnou kopii pasu či něco jiného, protože tím porušuje náš výše uvedený zákon. Může ale ukázat kopii pasu třeba na iPad, který snad nemá listinný charakter? Ale lze se vůbec prokazovat něčím, co není doklad? Co když bude mít na kufru visačku se svým jménem a adresou, musí se zakrýt, aby to někdo nechápal jako listinný doklad, kterým se prokazuje?

Takže na můj dotaz, zda nakonec byly při kontrole ukázány pasy, jsem se také nedozvěděl. Asi to tedy probíhalo tak, že cizinecká policie požádala o pas, bylo jí řečeno, že z obavy ztráty či odcizení je pas doma v trezoru a byla ukázána jeho kopie. Za to cizinec dostal pokutu 1000 Kč a tím patrně kontrola totožnosti skončila, tedy totožnost cizince nebyla prokázána, cizinecká police pasy neviděla. Pro cizince to bylo výhodné, nemusel se zdržovat tím, že by přerušil to, co dělal a šel domů pro pas, čas jsou peníze, a cizinecká police vykázala činnost.

Tedy rada pro cizince a Čechy v cizině. Nikdy neukazujete nějaké kopie pasů, můžete tím porušit zákon. Může jít totiž o pobytovou kontrolu a tam se nelze prokazovat něčím, co má listinou povahu a nejedná se o cestovní doklad, viz ten zákon výše. Tedy se vždy cizinec musí při kontrole zeptat, o jakou kontrolu jde. Cizinci v Česku musí být opatrní i při ukazování řidičáku či jiné průkazky, tedy všeho, co má listinný charakter, ani náhodou ať neukazují obálku se svou adresou, jak se to dělá ve Velké Británii. A platební karta se ukázat smí, ta nemá listinný charakter?
A další možnost pro cizince je mít pasy 2, jeden u sebe a druhý v trezoru, já mám také 2 pasy. Pak vám při ztrátě jeden zbyde.

A zhodnocení odpovědi cizinecké policie požadované podle zákona 106/1999? Musel by to asi řešit soud, ale podle mě na 2 otázky jsem nedostal odpověď, tedy mohlo dojít k porušení zákona 106/1999. Další možné porušení zákona spatřuji v tom, že odpověď jsem nedostal do datové schránky, ačkoliv jí mám.

A jak je to s českým občanským průkazem? Ten přece také není cestovní doklad, pouze je možné ho jako cestovní doklad použít a má listinný charakter. Ty naše zákony!!!

Autor: Pavel Pokorný | úterý 27.9.2011 13:12 | karma článku: 22,23 | přečteno: 3144x