Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Stávka a právo podle Karla Steigerwalda

Srovnávám si volně myšlenky uvedené ve včerejším článku Karla Steigerwalda v MF Dnes. Je stávka projev těch, co jsou proti demokracii? Může být stávka proti vládě řešena zákonem?

O demokracii se říká, že není spasitelná, ale nic lepšího v současné době není. Pouze voliči komunistů si myslí, že nejlepší by byla jejich diktatura.

Stávka má být primárně pouze proti zaměstnavatelům, i když i ty si svobodně volíme. A pomiňme, že zákon není vyvážený, zaměstnanci mohou stávkovat, zaměstnavatelé ne. Zaměstnavatelé mohou pouze provést reorganizaci a propustit nepotřebné zaměstnance, mohou také vzít továrnu a přesunou jí jinam, kde mají lidé větší zájem o práci než o stávku. A bývalí zaměstnanci pak nemají proti komu stávkovat.

Stávka proti vládě je ale úplně něco jiného. Jak stát a vláda funguje? Je to v ústavě, četli jí ti stávkující? Máme stát, potřebujeme nějakou vládu, na které se demokraticky dohodneme, každý má jeden hlas. A každý, kdo se chce podílet na vládě, může založit, vstoupit do nějakého politického seskupení, nabídnout voličům svůj volební program a vyzvat je, aby ho volili. Lidé si svobodně zvolí demokraticky své zástupce.

A pak tu máme stávku proti vládě. Lidé stávkují proti těm, co si demokraticky zvolili. Není to nějak divné a v podstatě „na hlavu“? Proč si je tedy volili?

V demokracii samozřejmě je menšina, která by do vlády volila někoho jiného, vždy se někdo takový najde. Stávkuje tedy tato menšina? Ale proč by se většina měla přizpůsobovat menšině? Proč by měla většina přistoupit na to, že menšina chce „prožrat“ budoucnost?

Proč ti stávkující nezaloží politickou stranu a demokraticky, podle ústavy, si neprosadí své cíle, tedy třeba i  „vše prožrat a po nás potopa“? Možná to zvážili a zjistili, že by je nikdo nevolil, možná jsou „líní“ zakládat politickou stranu, vymýšlet volební program, přesvědčovat lidi, domlouvat se, nabízet, ustupovat.

Tak na to jdou pod vedením dobře placených odborářských bossů násilím, vydíráním, blokádami, obtěžováním té většiny, kterou třeba jejich problémy nezajímají, nesouhlasí s nimi. Zkuste zastavovat lidi na ulici, nutit jim nějaké své myšlenky, bránit jim v odchodu? Dělají odboráři něco jiného? Odboráři mají podle zákona mandát bránit lidi proti zaměstnavatelům. Není organizování stávky proti vládě porušením mandátů od těch odborářů, kteří jim ho volbou dali?

Tedy ke stávce proti vládě se uchylují ti, co buď nechápou, co je to demokracie či se neprosadili demokraticky, tedy stávka proti vládě je nedemokratická, tedy protiústavní!

O stávce proti vládě se v zákonech tedy nemůže mluvit, protože by pak byla popřena demokracie a zákon by byl nedemokratický a musel by ho i ústavní soud zrušit. Zákon přece nemůže dát někomu právo blokovat ulice, zastavovat metra i vlaky, bránit lidem v cestě do práce!

Ale v dnešní MF Dnes opět někdo rozvíjí tu nesmyslnou myšlenku zákona o stávce proti vládě. A nemáme snad třeba i referendum, ale to je složité, jednoduší je vyjít do ulic a "řvát".

Pokud odbory stávkují proti vládě, komu to prospěje (právnicky Qui prodest)? Odbory jsou tak prodlouženou rukou opozice. Opozice bojuje s vládou demokraticky v parlamentu, a když se jí nedaří, nastoupí  její prodlužená ruka, odbory a boj proti vládě pokračuje nedemokraticky na ulici, opakuji, stávka má být pouze boj proti zaměstnavatelům, ne proti vládě. Jistě pamatujete, komunisté měli svou "lidovou" milici, která vraždila na ulici ozbrojená  samopaly (další viz odkaz), zbraně držela samozřejmě protizákonně i podle komunistických zákonů. Spějeme k tomu, že si opozice vytváří opět svou novou "lidovou" milici? Aspoň podle rétoriky jednoho předsedy mě to tak připadá.

Zákon řešící stávku proti vládě je nesmysl, popíral by princip demokracie vyhlášený ústavou.  A každá stávka proti vládě je projev nedemokracie. Stávky, ano, ale pouze proti zaměstnavatelům.

Doporučuji si tyto volně zpracované myšlenky Karla Streigerwalda, se kterými plně souhlasím, přečíst v originále ve včerejší MF Dnes.

Zdroj:
Karla Steigerwald,  Stávka a právo, 14. června 2011 - článek, který mě zaujal, na webu jsem ho nenašel
http://www.jmsieber.cz/muzeum/index.php?id=158&level=1 - výzbroj komunistických lidových milicí

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Pokorný | středa 15.6.2011 13:41 | karma článku: 25,68 | přečteno: 1860x
  • Další články autora

Pavel Pokorný

Co s nebezpečnou divokou zvěří?

Média jsou plná útoků medvědů na Slovenku. I u nás máme medvědy, vlky, rysy, divoké kance, jeleny. Nemělo by Slovensko vydat pokyny, jak se chránit před nebezpečnou divokou zvěří (zkráceně NDZ) s důrazem na útok medvědem?

20.3.2024 v 10:31 | Karma: 9,25 | Přečteno: 293x | Diskuse| Ostatní

Pavel Pokorný

Nejezděte v zatáčce přes plnou středovou čáru!

Čeští řidiči neumí projíždět zatáčky, silnice je jim úzká. Jedete do zatáčky, a často ve vašem pruhu proti vám jede auto, najíždí na vás klidně i půl metru přes plnou čáru a nějak věří, že vy se držíte u krajnice.

23.8.2023 v 10:03 | Karma: 20,07 | Přečteno: 3947x | Diskuse| Ostatní

Pavel Pokorný

Poplatková televizní daň za vysílání České televize

Roky platím České televizi=ČT poplatky=daně za něco, co občas sleduji, ale jen proto, že když to musím platit, tak se podívám, za co platím. Platím tak daň z vlastnictví televize. Vysílání ČT mě jen deprimuje.

12.6.2023 v 9:00 | Karma: 32,27 | Přečteno: 839x | Diskuse| Ostatní

Pavel Pokorný

Olympiáda a nacismus?

Rusové již rok vraždí na Ukrajině, mezi mrtvými jsou i ukrajinští sportovci (stačí dát do vyhledávače: ukrajinští sportovci padli zahynuli). Může někdo uvažovat, že se olympiády v Paříži zúčastní jejich vrazi, ruští nacisté?

24.2.2023 v 12:36 | Karma: 20,31 | Přečteno: 316x | Diskuse| Politika

Pavel Pokorný

Volby prezidenta jsme opět prohráli

Volby prezidenta jsme opět prohráli, prezidentem bude opět bývalý člen hnutí potlačující práva a svobodu člověka. Dokonce v 2. kole voleb šlo jen o to, který bývalý komunista zvítězí. Chápou dnešní děti, o co v roce 1989 šlo?

14.2.2023 v 12:25 | Karma: 25,24 | Přečteno: 1053x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  20:39

Přímý přenos Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl ve čtvrtek terčem atentátu, je...

Do mostu v Texasu narazilo plavidlo a poškodilo ho. Do vody uniká palivo

15. května 2024  20:07

Do mostu v Galvestonu v americkém státě Texas ve středu narazilo plavidlo a do okolních vod uniká...

Na Slovensku není mír a smír, polarizace pokračuje, říká novinářka

15. května 2024  20:03

Premium Slovenské vládní strany po atentátu na premiéra Roberta Fica slovně útočí na novináře. Přidávají se...

ANALÝZA: Rusko natahuje frontu do šířky. Putinova letní ofenziva začíná

15. května 2024

Premium Vytváření nárazníkové zóny u hranic, nebo pokus o útok na druhé největší ukrajinské město? Nenadálý...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 303
  • Celková karma 9,25
  • Průměrná čtenost 2383x
Další blogy na Myriada.cz.
Moje ankety na BlueBoard.
Dělám desítky let do počítačů, zájmově i profesně. Mám rád knihy (staré sci-fi) a staré olejomalby. Jezdím na kole a občas na moto. Ve skutečnosti vypadám lépe, než na foto.
   Počitadlo od 16.12.2008.
Translate my blogs by Google Translator, click on the flag.
Použité clipart Microsoft Office, © ZONER software nebo vlastní.