Stávka a právo podle Karla Steigerwalda

Srovnávám si volně myšlenky uvedené ve včerejším článku Karla Steigerwalda v MF Dnes. Je stávka projev těch, co jsou proti demokracii? Může být stávka proti vládě řešena zákonem?

O demokracii se říká, že není spasitelná, ale nic lepšího v současné době není. Pouze voliči komunistů si myslí, že nejlepší by byla jejich diktatura.

Stávka má být primárně pouze proti zaměstnavatelům, i když i ty si svobodně volíme. A pomiňme, že zákon není vyvážený, zaměstnanci mohou stávkovat, zaměstnavatelé ne. Zaměstnavatelé mohou pouze provést reorganizaci a propustit nepotřebné zaměstnance, mohou také vzít továrnu a přesunou jí jinam, kde mají lidé větší zájem o práci než o stávku. A bývalí zaměstnanci pak nemají proti komu stávkovat.

Stávka proti vládě je ale úplně něco jiného. Jak stát a vláda funguje? Je to v ústavě, četli jí ti stávkující? Máme stát, potřebujeme nějakou vládu, na které se demokraticky dohodneme, každý má jeden hlas. A každý, kdo se chce podílet na vládě, může založit, vstoupit do nějakého politického seskupení, nabídnout voličům svůj volební program a vyzvat je, aby ho volili. Lidé si svobodně zvolí demokraticky své zástupce.

A pak tu máme stávku proti vládě. Lidé stávkují proti těm, co si demokraticky zvolili. Není to nějak divné a v podstatě „na hlavu“? Proč si je tedy volili?

V demokracii samozřejmě je menšina, která by do vlády volila někoho jiného, vždy se někdo takový najde. Stávkuje tedy tato menšina? Ale proč by se většina měla přizpůsobovat menšině? Proč by měla většina přistoupit na to, že menšina chce „prožrat“ budoucnost?

Proč ti stávkující nezaloží politickou stranu a demokraticky, podle ústavy, si neprosadí své cíle, tedy třeba i  „vše prožrat a po nás potopa“? Možná to zvážili a zjistili, že by je nikdo nevolil, možná jsou „líní“ zakládat politickou stranu, vymýšlet volební program, přesvědčovat lidi, domlouvat se, nabízet, ustupovat.

Tak na to jdou pod vedením dobře placených odborářských bossů násilím, vydíráním, blokádami, obtěžováním té většiny, kterou třeba jejich problémy nezajímají, nesouhlasí s nimi. Zkuste zastavovat lidi na ulici, nutit jim nějaké své myšlenky, bránit jim v odchodu? Dělají odboráři něco jiného? Odboráři mají podle zákona mandát bránit lidi proti zaměstnavatelům. Není organizování stávky proti vládě porušením mandátů od těch odborářů, kteří jim ho volbou dali?

Tedy ke stávce proti vládě se uchylují ti, co buď nechápou, co je to demokracie či se neprosadili demokraticky, tedy stávka proti vládě je nedemokratická, tedy protiústavní!

O stávce proti vládě se v zákonech tedy nemůže mluvit, protože by pak byla popřena demokracie a zákon by byl nedemokratický a musel by ho i ústavní soud zrušit. Zákon přece nemůže dát někomu právo blokovat ulice, zastavovat metra i vlaky, bránit lidem v cestě do práce!

Ale v dnešní MF Dnes opět někdo rozvíjí tu nesmyslnou myšlenku zákona o stávce proti vládě. A nemáme snad třeba i referendum, ale to je složité, jednoduší je vyjít do ulic a "řvát".

Pokud odbory stávkují proti vládě, komu to prospěje (právnicky Qui prodest)? Odbory jsou tak prodlouženou rukou opozice. Opozice bojuje s vládou demokraticky v parlamentu, a když se jí nedaří, nastoupí  její prodlužená ruka, odbory a boj proti vládě pokračuje nedemokraticky na ulici, opakuji, stávka má být pouze boj proti zaměstnavatelům, ne proti vládě. Jistě pamatujete, komunisté měli svou "lidovou" milici, která vraždila na ulici ozbrojená  samopaly (další viz odkaz), zbraně držela samozřejmě protizákonně i podle komunistických zákonů. Spějeme k tomu, že si opozice vytváří opět svou novou "lidovou" milici? Aspoň podle rétoriky jednoho předsedy mě to tak připadá.

Zákon řešící stávku proti vládě je nesmysl, popíral by princip demokracie vyhlášený ústavou.  A každá stávka proti vládě je projev nedemokracie. Stávky, ano, ale pouze proti zaměstnavatelům.

Doporučuji si tyto volně zpracované myšlenky Karla Streigerwalda, se kterými plně souhlasím, přečíst v originále ve včerejší MF Dnes.

Zdroj:
Karla Steigerwald,  Stávka a právo, 14. června 2011 - článek, který mě zaujal, na webu jsem ho nenašel
http://www.jmsieber.cz/muzeum/index.php?id=158&level=1 - výzbroj komunistických lidových milicí

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Pokorný | středa 15.6.2011 13:41 | karma článku: 25,68 | přečteno: 1860x