Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nulová tolerance kriminalitě

V Českých Budějovicích samozřejmě selhala policie, v sobotu selhali i místní zastupitelé a poslanci. Viz také článek na iDNES.cz.

Viděl jsem v USA v černošské čtvrti stát auto s policisty přímo uprostřed ulice na středové čáře, viděl ho tak i každý obyvatel této čtvrti, ten dobrý, věděl, že je chráněn, ten špatný věděl,  že pokud si něco troufne, policie ihned zasáhne.  Policie musí být vidět a u nás z různých důvodů vidět není.
Policie také není důsledná v řešení kriminality. V USA policie po bostonském atentátu uzavřela celé městské aglomerace (Boston a Cambridge), zakázala lidem vycházet z domů  a začala města prohledávat, u nás nepředstavitelné, ale účinné, každému dalšímu teroristovi je tam jasné, že bude dopaden.

Problém sídliště Máj jsou samozřejmě ulice, pozůstatek centrálního plánování komunistů, kteří předpokládali, že budeme pořád jezdit na kolech. Jednou jsem se tam autem proplétal úzkou uličkou mezi zaparkovanými auty, tam policie opravdu nemůže stát uprostřed ulice, ale může stát třeba na trávníku, proč ne? A pokud by byl problém, stačilo by zavolat a policie by mohla  okamžitě zasáhnout.  I když, dokázal si někdo v Českých Budějovicích představit něčí útok na těhotnou ženu, nyní víme, že takoví "lidé" existují. Nějaké občanské hlídky jsou k ničemu, nemají žádnou pravomoc.

Dalším problémem je obecně nechuť lidí cokoliv hlásit policii či se někde angažovat. Ohlášení se u nás pořád považuje od dob Rakouska-Uherska za "udavačství". A pokud něco nahlásíte, tak toho budete litovat vy, ne ten, na koho upozornění směřuje. Osobně jsem byl slovně napadán úředníkem města, když jsem 2 × zatelefonoval, že nasmlouvaná komerční firma stále pořádně nevysypává kontejnery na plast, prostě úředník musel řešit problém a nelíbilo se mu to a dal to jasně najevo mně, ne té firmě.
Nulová tolerance má být v tom, že při prvním náznaku konfliktu se  musí "nažhavit" mobily a policie musí dostat informace a musí jednat. Všechny telefony na 158 se ukládají, pokud policie nereaguje, musí se podat stížnost na inspekci ministerstvo vnitra, inspekce si může poslechnout i ty telefony.

A na co se zapomíná, musí se kontaktovat zastupitel města, musí se kontaktovat poslanec třeba i na interpelaci na ministra vnitra. Kde byli v sobotu zastupitelé a poslanci hájící zájmy občanů, té těhotné ženy, kdo byl zvolen zastupitelem a poslancem občany za sídliště Máj (může jejich jména někdo doplnit v diskuzi)? Poslanec totiž může přímo podat návrh zákona, který by mohl obdobnou situaci lépe řešit. Musí se také trvat na svolání shromáždění, kde městská policie občanům vysvětlí, proč a jak jedná, a u městské policie mohou ihned "padat hlavy".

A samozřejmě, občan to nemůže zbaběle řešit tím, že filmuje násilí z bezpečí svého okna, ale musí minimálně okamžitě telefonovat na policii (podle mě se nemusí ani představit) a pokud jde o napadení dětí či těhotné ženy, zakročit i s rizikem pro sebe.
Ale i to filmování je u nás problém,  pokud si dáte do okna kameru a namíříte jí na svou ulici, kde parkujete s autem, abyste mohli nahrát případného zloděje, již riskujete pokutu a pokud byste video se zlodějem zveřejnili, skoro určitě jí dostanete. Proč zákon neřekne, že trestní oznámení na ochranu osobních údajů může podat pouze ten, kdo byl zveřejněním nepravdivě obviněn, odsouzený za spáchaný trestný čin dokumentovaný kamerou by neměl mít nárok na právní ochranu.

Kdy se někde objeví politik a vyhlásí nulovou toleranci kriminalitě, jako to kdysi udělal starosta New Yorku Rudolph Giuliani?

O Rudolfu Giulianim třeba text od psychologa Klimeše Nulová tolerance a policie

Autor: Pavel Pokorný | pondělí 1.7.2013 9:26 | karma článku: 29,25 | přečteno: 1198x
  • Další články autora

Pavel Pokorný

Dluhy se nesplácí?

Proč úlevy dlužníkům? Protože tvrdí, že kdyby spláceli, že by ze zbytku příjmů nemohli "důstojně" žít"? Takových je, co nežijí "důstojně", mají staré auto, starý dům, neznačkové oblečení, nejezdí k moři, nechodí do restaurací!

21.1.2019 v 9:51 | Karma: 36,31 | Přečteno: 1837x | Diskuse| Ostatní

Pavel Pokorný

Autovraky na veřejném prostranství

Ministr dopravy "řeší", jak poznat autovrak blokující parkovací místo. Kde je problém a na co další zákony? Co kdyby se ministr věnoval něčemu rozumnějšímu, třeba dálnicím, právě napadl další sníh.

8.1.2019 v 11:40 | Karma: 17,50 | Přečteno: 811x | Diskuse| Ostatní

Pavel Pokorný

Ubývá nás, no a co?

Pořád někde čtu, že nám ubývá populace a že jsou potřeba imigranti, aby úbytek nahradili. Ale proč? Aby měl kdo platit daně a aby bylo na důchody zvětšujícímu se počtu důchodců?

11.12.2018 v 10:07 | Karma: 28,69 | Přečteno: 964x | Diskuse| Ostatní

Pavel Pokorný

Homomanželství

V dnešní MF Dnes Daniela Kolářová píše o tom, že se většina Čechů nechce dohodnout s menšinou na homomanželství (doslova manželství stejných lidí). Ale my dohodnutí jsme!

7.12.2018 v 11:16 | Karma: 27,67 | Přečteno: 963x | Diskuse| Ostatní

Pavel Pokorný

Opět Kramný

V dnešní MF Dnes čtu další článek k případu Kramný, kde se vyjadřuje soudní lékař, který dodal soudu odborné posudky. A z článku mi skoro vyplývá, že pokud někdo zemřel na úraz elektřinou, že ho asi někdo zavraždil.

28.11.2018 v 12:47 | Karma: 26,96 | Přečteno: 1524x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Volby by s přehledem vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a lidovci

2. května 2024  8:17

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

  • Počet článků 303
  • Celková karma 9,25
  • Průměrná čtenost 2383x
Další blogy na Myriada.cz.
Moje ankety na BlueBoard.
Dělám desítky let do počítačů, zájmově i profesně. Mám rád knihy (staré sci-fi) a staré olejomalby. Jezdím na kole a občas na moto. Ve skutečnosti vypadám lépe, než na foto.
   Počitadlo od 16.12.2008.
Translate my blogs by Google Translator, click on the flag.
Použité clipart Microsoft Office, © ZONER software nebo vlastní.