Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Memento mori

Minulý víkend nás opět nepřekvapil, 11 mrtvých, takže statistika praví, že tento víkend to bude kolem 10 mrtvých, pomněte na ně (memento mori). Přesto máme spoustu sebevědomých řidičů, kteří se domnívají, že špatně řídí ti druzí.

Cára a cyklistaAutor blogu

Tento blog tematicky navazuje na můj minulý blog.
Redaktor Roman Švidrnoch si vyzkoušel test řidičských rizik a 17. června jsme si mohli jeho zkušenosti přečíst v článku v MF Dnes, zajímavé čtení, doporučuji. Redaktor mi myslel, že jezdí bezpečně, ale jeho lektor ho ohodnotil ve stupnici 1-5 něco nad 3, tedy vysoké riziko. Připomínám můj graf v minulém blogu, redaktor se právě dostal do sestupné části, kdy pochopil, že by měl na sobě začít pracovat. A hlavně otázka redaktora, cituji: „Jakou známku by dostala většina Pražáků?“ a odpověď lektora: „Propadla by“. Tedy lektor považuje většinu Pražáků za vysoce rizikové a nebude asi sám. Nevěříte, vyzkoušejte si to, jako ten redaktor, jak snadné. Dohnáno do absurdity, teoreticky tedy může mimopražský řidič po kolizi s Pražákem se odvolat na to, že dotyčný Pražák neměl na silnici co dělat, když neumí řídit, zkouška se soudním znalcem by to možná prokázala, tím by byl určen viník nehody a možná by i pojišťovna na to reagovala. Samozřejmě špatný řidič nebydlí jen v Praze, máme tu i další větší města. A v článku je i doporučení šéfa dopravní policie v Praze, že by to doporučil jako dobrovolnou zkoušku. Co jí dát takovému řidičovi jako dárek k narozeninám? Tedy postup s problémovými řidiči: upozornit je, pak (jsem minule navrhoval) výstražné oranžové čepičky, pak mu dát jako dárek tu zkoušku a pak s ním nejezdit. Memento mori, Pražáci. A nebijte mě, já jen cituji.

Chtěl jsem dát do tohoto blogu pár fotek o porušování silničního zákona. Věnoval jsem tomu 2× 10 minut u dvou křižovatek a mám spoustu fotografií, jak auta jedou na červenou, jak auta předjíždí, čára, nečára, viz přiložené foto. U té čáry bych zůstal.
Většina řidičů třeba vůbec nechápe, že nepřerušovaná čára je na silnici proto, že se nemá přejíždět, ani když předjíždíte traktor či kolo. Pro české řidiče je prostě překážkou silničního provozu vše, co jede pomaleji, než oni, a čáru přejíždějí, neboť nechápou, že čáru tam malovali lidé, kteří tomu rozumí lépe, než oni. Nedávno byl vynesen neprávoplatný rozsudek, že řidič údajně přejel čáru o 50 cm a srazil se z jiným autem, 8 mrtvých a někdo byl možná jen o 50 cm jinde.
A řidiči také naprosto nechápou, že i v jízdním pruhu se jezdí vpravo. Ale to se týká i motorkářů, viz minulý víkend. Příklad: Jede auto, pruh je široký málem na 2 auta. Motorkář začíná předjíždět, jenže řidič předjížděného auta si myslí, že může v pruhu kličkovat, kam se mu zlíbí, zaklikatí doleva a „odstrčí“ motorkáře do protisměru. To máte to samé, jako kdyby si cyklista jezdil v pruhu zleva doprava, kde by se mu to líbilo, přesně tak, jak to dělají řidiči aut. I v pruhu se nekličkuje a jezdí vpravo. Chápete to?

Postavte se tedy u nějaké křižovatky a chvíli se dívejte, jak řidiči jezdí. Každý ale někam pospíchá, neboť si většinou neumí svůj čas naplánovat a bude vás odbývat, že na takové blbiny nemá čas, on to nepotřebuje, haha!  Já jsem tento týden sledoval provoz trochu více a mám velké výhrady k ženám, co jsem potkával. Znáte to, uprostřed chodníku stojí dvě ženy a „šťastně melou a melou“ a okolí nevnímají. Obdobně na silnici. Auto, kde vpředu sedí dvě ženy, „šťastně melou a melou“, okolí nevnímají a kličkují po silnici, je postrach silničního provozu, to bych povinně označoval majáčkem. Obdobně sama žena za volantem, u ucha mobil a „šťastně mele a mele“. A tu ženu, co jsem si u nás vyfotil, přejela metr čáru v úzké uličce, mobil u ucha a vzadu 2 děti! Samozřejmě telefonování ze zákonem při řízení zakázáno, ale vysvětlete to těm ženám, ví to vůbec?

V rozhlase bývají relace, kde se řidiči informují o kontrolách policií. Mě to připadá to samé, jako by se zloději přes rozhlas upozorňovali, kde je možné krást. Jak chcete vytřídit ty nejšílenější „zabijáky“ na našich silnicích, když je varujete?

A na závěr pár fotek pomníčků, co jsem za týden nasbíral, když jsem ujel asi 700 km v autě, na motorce a na kole. Můžu přidat další, kolik jich přibude o víkendu, těch dalších předpokládaných 10?

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Pokorný | pátek 17.7.2009 11:20 | karma článku: 15,58 | přečteno: 1442x
  • Další články autora

Pavel Pokorný

Co s nebezpečnou divokou zvěří?

Média jsou plná útoků medvědů na Slovenku. I u nás máme medvědy, vlky, rysy, divoké kance, jeleny. Nemělo by Slovensko vydat pokyny, jak se chránit před nebezpečnou divokou zvěří (zkráceně NDZ) s důrazem na útok medvědem?

20.3.2024 v 10:31 | Karma: 9,25 | Přečteno: 293x | Diskuse| Ostatní

Pavel Pokorný

Nejezděte v zatáčce přes plnou středovou čáru!

Čeští řidiči neumí projíždět zatáčky, silnice je jim úzká. Jedete do zatáčky, a často ve vašem pruhu proti vám jede auto, najíždí na vás klidně i půl metru přes plnou čáru a nějak věří, že vy se držíte u krajnice.

23.8.2023 v 10:03 | Karma: 20,07 | Přečteno: 3949x | Diskuse| Ostatní

Pavel Pokorný

Poplatková televizní daň za vysílání České televize

Roky platím České televizi=ČT poplatky=daně za něco, co občas sleduji, ale jen proto, že když to musím platit, tak se podívám, za co platím. Platím tak daň z vlastnictví televize. Vysílání ČT mě jen deprimuje.

12.6.2023 v 9:00 | Karma: 32,27 | Přečteno: 840x | Diskuse| Ostatní

Pavel Pokorný

Olympiáda a nacismus?

Rusové již rok vraždí na Ukrajině, mezi mrtvými jsou i ukrajinští sportovci (stačí dát do vyhledávače: ukrajinští sportovci padli zahynuli). Může někdo uvažovat, že se olympiády v Paříži zúčastní jejich vrazi, ruští nacisté?

24.2.2023 v 12:36 | Karma: 20,31 | Přečteno: 316x | Diskuse| Politika

Pavel Pokorný

Volby prezidenta jsme opět prohráli

Volby prezidenta jsme opět prohráli, prezidentem bude opět bývalý člen hnutí potlačující práva a svobodu člověka. Dokonce v 2. kole voleb šlo jen o to, který bývalý komunista zvítězí. Chápou dnešní děti, o co v roce 1989 šlo?

14.2.2023 v 12:25 | Karma: 25,24 | Přečteno: 1053x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Prima chystá českou verzi show Who is Asking. Moderovat bude Dejdar

29. května 2024

Skupina Prima přichází s českou verzí vědomostní televizní soutěžní show Who is Asking? Soutěž...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla u soudu

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Posílili jste národní hrdost, řekl Fiala mistrům světa. Dostal dres a medaili

29. května 2024  8:12,  aktualizováno  13:45

Premiér Petr Fiala uvítal v Kramářově vile hokejové mistry světa. Poděkoval jim za zisk titulu. „Je...

Senát rozhodne o nové definici znásilnění i výši příspěvku na péči

29. května 2024  8:20,  aktualizováno  13:34

Změnu vymezení znásilnění v trestním zákoníku ze silou vynuceného na nesouhlasný pohlavní styk bude...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 303
  • Celková karma 9,25
  • Průměrná čtenost 2383x
Další blogy na Myriada.cz.
Moje ankety na BlueBoard.
Dělám desítky let do počítačů, zájmově i profesně. Mám rád knihy (staré sci-fi) a staré olejomalby. Jezdím na kole a občas na moto. Ve skutečnosti vypadám lépe, než na foto.
   Počitadlo od 16.12.2008.
Translate my blogs by Google Translator, click on the flag.
Použité clipart Microsoft Office, © ZONER software nebo vlastní.