Kola do Jizerek tam nemohou, ale bagry a náklaďáky ano?

Správa Jizerek zakazuje vstup mimo vyhrazené cesty, zakazuje jízdu na kolech po těchto cestách mimo vyhrazené cyklotrasy, ale náklaďáky a bagry do hor pouští. Nebo je neschopná je uhlídat?

Dolu k Bedrichovu zakázanou cestouAutor blogu


Také vám přišly snímky bagrů a náklaďáků v Jizerkách? Dívám se na ně a vidím schizofrenii správy Jizerek. V létě jsem jel na kole z Liberce přes hory a doly do Hejnic a zpět. Jsem již postarší, tak mě to dalo docela zabrat. Když jsem dojel dolů do Hejnic, tak čtu na informační tabuli a nevěřím vlastním očím.
Podle tabule a správy Jizerek je kolo cizorodý prvek v horách a údajně se smí jezdit pouze na vyhrazených cyklotrasách, jinak všude pěšky. Svůj zákaz správa Jizerek určitě zdůvodňuje přejetými kytičkami, které je potřeba zachovat pro další generace a kolejemi od pneumatik. Zákaz se vztahoval i na cestu vytvořenou z panelů! dolů k Bedřichovu. Pokud bych tento zákaz respektoval, tak by to byl pro mě konec takových jízd po Jizerkách. Pokud mě dá něco zabrat na kole, tak pěšky je to pro mě již skoro nemožné. Ujít třeba 25 km napříč Jizerkami je asi moje hranice, větší vzdálenost pro mě začíná být kaskadérství. Takže pak bych mohl pouze někam vždy dojet autem, vyjít kousek do hor, vrátit se, popojet autem a zase kousek popojít. A co vidíme nyní v zimě?

 V těchto místech, kam nesmí kola, jezdí náklaďáky a bagry a dolují pro Neumannovou sníh. Jako by nám nestačily zkušenosti z likvidace polomů.
Bydlím ve městě, které má nadmořskou výšku obdobnou jako trasa závodu, tedy kolem 450 metrů. Na víkendy jezdíme na vrchovinu, kde je nadmořská výška o 200 metrů vyšší, takže mám přehled o rozdílech sněhu. Plánovat závody v okolí našeho města bych považoval za nesmysl, neboť tu poslední roky tu je sníh spíše výjimkou. V Liberci to za nesmysl nepovažují, takže pak dochází k takovým nesmyslům, že se vozí sníh auty, my na to máme.

Nejsem žádný ekolog, ale osobně považuji za stejný nesmysl i sněhová děla. Jsem zvědav, jak dopadne zákaz používání venkovních přímotopů, když se na druhou stranu dotacemi EU dotují tepelná čerpadla na vytápění bazénů a nebo se z dotací vyrábí sníh. Já osobně nevidím velký rozdíl ve vydávání energie na teplo či sníh.
Myslím, že první varování je ve formě demonstrace s transparenty. Obávám se, že na další by mohli demonstranti již vzít pytlíky se solí.
A rozhodně by tam bylo té soli méně, než jí je dnes na silnicích, po včerejší cestě z Prahy bylo auto zasolené až do poloviny oken.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Pokorný | sobota 16.2.2008 12:02 | karma článku: 19,37 | přečteno: 1072x