Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Exekuce i na dětské zločince?

Dětští zločinci si myslí, že mohou být beztrestní. Blog Miroslava Moravce (pátek 21. říjen 2011 18:24, karma článku: > 43,37) upozorňuje na absurditu, že mladý člověk může beztrestně krást, loupit, vraždit, ale beztrestně jezdit městskou dopravou nemůže. Jsou tedy dětští zločinci beztrestní?

Na problém je potřeba se podívat z hlediska práva, a ten rozlišuje právo trestní a občanské, což v blogu není rozlišeno. A zletilost je od 18 let, trestní odpovědnost je od 15 let, ale od kdy je občanská odpovědnost?

Dítě do 15 let, co jede načerno, se řeší podle práva občanského a to, jak vidíme, dovoluje postihovat i dítě do 15 let, pohledávka trvá až "do smrti" či oddlužení. Právo trestní je přísnější, než právo občanské, používá se u závažnějších případů trestné činnosti. U nás jsou děti do 15 let beztrestné u trestné činnosti podle trestního práva, což je paradox, na který upozorňuje blog, neboť u závažnější trestní činnosti by si to i děti měly spíše uvědomit, než u obyčejných přestupků.

Na pražské jízdence máte napsáno, "5 stanic metra, 30 minut". Jste cizinec nebo dítě, tedy můžete to chápat tak, že jízdenka platí 30 minut a máte problém. Nebo se jen zapovídáte a zapomenete vystoupit na 5. stanici (co když metro ve stanici z provozních důvodů nezastavuje či třeba ještě není stanice dostavěná, takové stanice se počítají do těch 5 stanic? to nevím ani já!) a již jste černý pasažér. Tedy stát se černým pasažérem kvůli přehlédnutí se může stát i dospělému, natož dítěti do 15 let.

Tedy pokud dítě do 15 let krade, loupí  a vraždí, je možné vůči němu uplatňovat náhradu škody v penězích? Já se bláhově domníval, že za činy dítěte spáchané do 15 let plně zodpovídají plně rodiče či jeho zákonní zástupci, tedy že jízdu načerno spáchané ve věku do 15 let musí vyřešit rodiče. Ale vidím, že ne.
Dítě může něco prodat i koupit, tady se předpokládá, že na to má rozum. Dítě do 15 let může vlastnit třeba kolo, ale i auto, dům. Může dítě do 15 let prodat své kolo? Podle mě ano. Mohu žalovat dítě do 15 let, které mně prodá kradené kolo a odmítá vrátit peníze, které obratem utratilo? Mohu tedy žalovat dítě do 15 let kvůli náhradě škody či odškodnění za krádež, loupež, vraždu? Mohu žalovat dítě v občanském řízení po dosažení věku 15 let za náhradu škody způsobené před měsícem ve věku 14 let? Čím se liší vymáhání peněz za přestupek, černou jízdu, od vymáhání způsobené škody za krádež, loupeži, vraždu?
Podle mě by žalovat dítě v občanském řízení o peníze mělo jít a mělo by jít vymáhat na něm náhrada škody úplně stejně, jako se to děje za černou jízdu. Pouze dítě bude zastoupeno zákonným zástupcem. Tedy dítě do 15 let může být trestně beztrestné, ale „trestu" ve formě úhrady škody i s úroky by se nemělo vyhnout. Někdo může namítnout, že "kde nic není, ani smrt nebere", ale i dítě do 15 let může něco zdědit po zemřelých rodičích.

Určitě pamatujete na případ vraždy v roce 2004, kdy 13 letý zavraždil svou spolužačku. Nyní je vrahovi 20 let, bude hradit rodičům zavražděného dítěte nějaké odškodné? Nový trestní zákoník dovoluje ocenit "citovou" hodnotu u věcí či zvířat. Kdyby jel ten vrah ve 13 načerno, pokuta by mohla být vymáhána dodnes, odškodné za "city" ne? Děti nejde citově ocenit?

A jaká je realita? Netuším. Ví to někdo? Zkusil někdo žalovat dítě do 15 let u občanského soudu? Pokud to nejde, mělo by se to změnit. Měla by být rovnost před zákonem, tedy i zloději, lupiči a vrazi do 15 let by měli být postiženi za své zločiny, když ne trestně, tak aspoň "občansky", tedy penězi, jako ti černí pasažéři. Nebo je u nás černý pasažér větší "zločinec", než zloděj, lupič, vrah?

http://miroslavmoravec.blog.idnes.cz/c/220205/Je-mi-14-beztrestne-kradu-i-loupim-pouze-pokuty-musim-platit.html - blog, na který reaguji
http://zahranicni.eurozpravy.cz/amerika/17098-ve-spojenych-statech-lze-zalovat-petilete-dite/ - může být i u nás vymáháno odškodné za smrt způsobenou dítětem při jízdě na kole? V USA ano.http://www.novinky.cz/krimi/188733-mladik-ktery-pred-sesti-lety-zavrazdil-spoluzacku-opusti-ustav.html - bude hradit rodičům zavražděného dítěte odškodné?
http://aktualne.centrum.cz/domaci/soudy-a-pravo/clanek.phtml?id=699665 - věci budou mít citovou hodnotu

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Pokorný | neděle 23.10.2011 12:24 | karma článku: 22,73 | přečteno: 1437x
  • Další články autora

Pavel Pokorný

Co s nebezpečnou divokou zvěří?

Média jsou plná útoků medvědů na Slovenku. I u nás máme medvědy, vlky, rysy, divoké kance, jeleny. Nemělo by Slovensko vydat pokyny, jak se chránit před nebezpečnou divokou zvěří (zkráceně NDZ) s důrazem na útok medvědem?

20.3.2024 v 10:31 | Karma: 9,25 | Přečteno: 293x | Diskuse| Ostatní

Pavel Pokorný

Nejezděte v zatáčce přes plnou středovou čáru!

Čeští řidiči neumí projíždět zatáčky, silnice je jim úzká. Jedete do zatáčky, a často ve vašem pruhu proti vám jede auto, najíždí na vás klidně i půl metru přes plnou čáru a nějak věří, že vy se držíte u krajnice.

23.8.2023 v 10:03 | Karma: 20,07 | Přečteno: 3948x | Diskuse| Ostatní

Pavel Pokorný

Poplatková televizní daň za vysílání České televize

Roky platím České televizi=ČT poplatky=daně za něco, co občas sleduji, ale jen proto, že když to musím platit, tak se podívám, za co platím. Platím tak daň z vlastnictví televize. Vysílání ČT mě jen deprimuje.

12.6.2023 v 9:00 | Karma: 32,27 | Přečteno: 840x | Diskuse| Ostatní

Pavel Pokorný

Olympiáda a nacismus?

Rusové již rok vraždí na Ukrajině, mezi mrtvými jsou i ukrajinští sportovci (stačí dát do vyhledávače: ukrajinští sportovci padli zahynuli). Může někdo uvažovat, že se olympiády v Paříži zúčastní jejich vrazi, ruští nacisté?

24.2.2023 v 12:36 | Karma: 20,31 | Přečteno: 316x | Diskuse| Politika

Pavel Pokorný

Volby prezidenta jsme opět prohráli

Volby prezidenta jsme opět prohráli, prezidentem bude opět bývalý člen hnutí potlačující práva a svobodu člověka. Dokonce v 2. kole voleb šlo jen o to, který bývalý komunista zvítězí. Chápou dnešní děti, o co v roce 1989 šlo?

14.2.2023 v 12:25 | Karma: 25,24 | Přečteno: 1053x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

  • Počet článků 303
  • Celková karma 9,25
  • Průměrná čtenost 2383x
Další blogy na Myriada.cz.
Moje ankety na BlueBoard.
Dělám desítky let do počítačů, zájmově i profesně. Mám rád knihy (staré sci-fi) a staré olejomalby. Jezdím na kole a občas na moto. Ve skutečnosti vypadám lépe, než na foto.
   Počitadlo od 16.12.2008.
Translate my blogs by Google Translator, click on the flag.
Použité clipart Microsoft Office, © ZONER software nebo vlastní.