Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Demokracie v České republice a silní vůdci?

Proč jsou čeští voliči "líní" volit a vstupovat do politických stran? Dá  se u nás ještě mluvit o demokracii, když máme pouze pidistrany s pár členy? Dá se mluvit o demokracii u státu, kde si prezident najmenuje svou vládu, jako to známe u "banánových republik"? Proč pořád Češi čekají, že přijde nějaký "spasitel" a vše se změní, ale sami nejsou ochotni a schopni pro změnu něco udělat?

Český volič nechce chodit k volbám, aby mohl říkat, "tyto jsem já nevolil". Pak by totiž musel aspoň před sebou nést odpovědnost za svou volbu. A to by možná neunesl, kdyby zjistil, že volil někoho, na kterého pak nadává, že s ním "vydrbal". Tak nevolí nikoho a "hrdě" před sebou nadává na všechny s tím, že :"Ty jsem já nevolil!". Ale neuvědomuje si, že svou nevolbou umožnil ty "lumpy" zvolit.

Demokracii ničí malé politické strany=pidistrany (viz můj dřívější blog + další blog), pokud se těch pár lidí sdružených v politické straně dá stranou vůbec nazývat. Připomínám, v sousedním Rakousku mají politické strany až 10× více členů, než u nás, lidé tam ví, že pro demokracii musí něco udělat.
U nás pár členů nějaké strany v počtu méně než 1 % (tedy v promilích=desetinách procent) vládne zbylým více než 99 % lidí. A těch pár členů ani nemá zájem  o větší počet členů. Pak by se totiž mohlo stát, že někdo z většího počtu členů by je znal a byli by bez šance se dostat "ke korytu". Dnes lidé politiky ani neznají, jen jim věří sliby, jako důchodci "šmejdům". A politici po odhalení mohou vystřídat politickou stranu a volně slovy spisovatele Vladimíra Neffa v knize Trampoty pana Humbla, "spláchnete je a oni vylezou ze záchodu jinde".
V blozích jsem navrhnul postupné povinné zvýšení počtu členů politických stran, které chtějí kandidovat do voleb. Strana by musela přesvědčit nejprve lidi, aby do ní vstoupili a pak voliče, aby jí zvolili. Je to stejné, jako musí mít spolek (=dříve občanské sdružení) minimum členů = 3.

Lidé často neví, koho volit, že "jsou to stejně všichni darebáci". Říkají tím, že Češi si nejsou schopni  vládnout, že to nikdo neumí? A co s tím, požádat Rakousko, zda by nás zase nechtělo? Dostat sem lidi žijící mimo náš stát a znalých demokracie a ekonomie státu?

Myslím si, že velká chyba byla, že se nezvolil prezidentem profesor Jan Švejnar,  jenže co na něj Češi? "To tak scházelo, ještě by nám sem zavedl tu americkou demokracii nebo nás nutil šetřit!". Švejnar neměl šanci, narušil by stávající politický stav. A pak jen zíráme, co máme za prezidenty.
Vždyť jsme úplně "banánová republika", kdy odcházející prezident musí dát amnestii na to, co se za jeho volebního období špatného stalo a nebylo toho za 10 let málo. Možná i proto, aby neměli jeho "přátelé" či třeba i on osobně po skončení volebního období nějaké problémy se soudy, třeba jen docházet k soudům a svědčit. A doufám, že odešlý prezident neplánuje po vzoru Putina svůj comeback a další amnestii, lidí na další amnestii je již dost, třeba souzený "útvar" vojáků.

Lidé jsou i líní něco řešit, chtějí někoho, kdo to za ně vyřeší. Jak vyřeší "silný vůdce" nedostatek pitné vody bez pesticidů=jedů (viz další můj blog) či letos nedostatek vody obecně, což vyvolá další zdražení potravin? Předloží zákon, ale tím vody nepřibude. Odbočím, co zákonem zakázat potraviny a pitnou vodu s pesticidy=jedy (ano, jsou ve všem)? Kdo je proti? Asi nikdo, ale takový zákon by byl k ničemu, jako jsou k ničemu zákony zakazující poškozování zdraví dětí špatným ovzduším.

Blog vznikl po přečtení článku Petra Holuba v sobotní MF Dnes: Kdo ničí demokracii (a kdo jí pomáhá), tedy najdete tu některé myšlenky z článku.
Co mě v článku překvapilo, že kvůli korupci se nepostavila na Ukrajině a v Indii žádná dálnice, reportér zapomněl na nekonečný příběh dálnice D3 a vůbec, dá se nazývat tankodrom D1 dálnicí? Kolik tu máme kilometrů dálnic na normální evropské úrovni? Více než v Indii?
Reportér Holub se ptá, a já také, kde na světě si prezident jako nějaký "vůdce"  klidně ustanoví vládu, jakou chce, a kašle na demokracii, na nějaký parlament, což je v Evropě šílené a naprosto nedemokratické a je to výsledek přímé volby prezidenta u nás.

A závěr?
Hodně mých příbuzných odešlo po 1. světové válce do světa, například do Chicaga. Doporučuji těm schopným odejít také.  Buď odejít úplně jinam nebo místním "drnům" do Rakouska, aby to měli blízko domů.
A bude v dějepise, že Český stát vznikl v roce 1918 a zanikl pro neschopnost si vládnout po necelých xxxx letech? 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Pokorný | pondělí 7.4.2014 16:27 | karma článku: 9,64 | přečteno: 467x
  • Další články autora

Pavel Pokorný

Co s nebezpečnou divokou zvěří?

Média jsou plná útoků medvědů na Slovenku. I u nás máme medvědy, vlky, rysy, divoké kance, jeleny. Nemělo by Slovensko vydat pokyny, jak se chránit před nebezpečnou divokou zvěří (zkráceně NDZ) s důrazem na útok medvědem?

20.3.2024 v 10:31 | Karma: 9,25 | Přečteno: 293x | Diskuse| Ostatní

Pavel Pokorný

Nejezděte v zatáčce přes plnou středovou čáru!

Čeští řidiči neumí projíždět zatáčky, silnice je jim úzká. Jedete do zatáčky, a často ve vašem pruhu proti vám jede auto, najíždí na vás klidně i půl metru přes plnou čáru a nějak věří, že vy se držíte u krajnice.

23.8.2023 v 10:03 | Karma: 20,07 | Přečteno: 3948x | Diskuse| Ostatní

Pavel Pokorný

Poplatková televizní daň za vysílání České televize

Roky platím České televizi=ČT poplatky=daně za něco, co občas sleduji, ale jen proto, že když to musím platit, tak se podívám, za co platím. Platím tak daň z vlastnictví televize. Vysílání ČT mě jen deprimuje.

12.6.2023 v 9:00 | Karma: 32,27 | Přečteno: 840x | Diskuse| Ostatní

Pavel Pokorný

Olympiáda a nacismus?

Rusové již rok vraždí na Ukrajině, mezi mrtvými jsou i ukrajinští sportovci (stačí dát do vyhledávače: ukrajinští sportovci padli zahynuli). Může někdo uvažovat, že se olympiády v Paříži zúčastní jejich vrazi, ruští nacisté?

24.2.2023 v 12:36 | Karma: 20,31 | Přečteno: 316x | Diskuse| Politika

Pavel Pokorný

Volby prezidenta jsme opět prohráli

Volby prezidenta jsme opět prohráli, prezidentem bude opět bývalý člen hnutí potlačující práva a svobodu člověka. Dokonce v 2. kole voleb šlo jen o to, který bývalý komunista zvítězí. Chápou dnešní děti, o co v roce 1989 šlo?

14.2.2023 v 12:25 | Karma: 25,24 | Přečteno: 1053x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Poslanci schválili zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55,  aktualizováno  12:15

Přímý přenos Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky, nejen pro...

Proč klesá kondice žáků? Malotřídkám chybí tělocvičny, Praze a Ústí učitelé

22. května 2024  12:13

Po alarmujících výsledcích testování kondice žáků se Česká školní inspekce zaměřila na analýzu...

Rozkol nacionalistů. S AfD nechce být ve frakci Le Penová ani česká SPD

22. května 2024  11:59

Zástupci francouzské strany Národní sdružení (RN) prohlásili, že v příštím europarlamentu nebudou...

Rusko chce zabrat větší část Baltu, znervózňuje Finy a Litevce. A popírá to

22. května 2024  10:53,  aktualizováno  11:57

Ruské ministerstvo obrany navrhlo revizi hranic ruských teritoriálních vod v Baltském moři,...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

  • Počet článků 303
  • Celková karma 9,25
  • Průměrná čtenost 2383x
Další blogy na Myriada.cz.
Moje ankety na BlueBoard.
Dělám desítky let do počítačů, zájmově i profesně. Mám rád knihy (staré sci-fi) a staré olejomalby. Jezdím na kole a občas na moto. Ve skutečnosti vypadám lépe, než na foto.
   Počitadlo od 16.12.2008.
Translate my blogs by Google Translator, click on the flag.
Použité clipart Microsoft Office, © ZONER software nebo vlastní.