Demokracie v České republice a silní vůdci?

Proč jsou čeští voliči "líní" volit a vstupovat do politických stran? Dá  se u nás ještě mluvit o demokracii, když máme pouze pidistrany s pár členy? Dá se mluvit o demokracii u státu, kde si prezident najmenuje svou vládu, jako to známe u "banánových republik"? Proč pořád Češi čekají, že přijde nějaký "spasitel" a vše se změní, ale sami nejsou ochotni a schopni pro změnu něco udělat?

Český volič nechce chodit k volbám, aby mohl říkat, "tyto jsem já nevolil". Pak by totiž musel aspoň před sebou nést odpovědnost za svou volbu. A to by možná neunesl, kdyby zjistil, že volil někoho, na kterého pak nadává, že s ním "vydrbal". Tak nevolí nikoho a "hrdě" před sebou nadává na všechny s tím, že :"Ty jsem já nevolil!". Ale neuvědomuje si, že svou nevolbou umožnil ty "lumpy" zvolit.

Demokracii ničí malé politické strany=pidistrany (viz můj dřívější blog + další blog), pokud se těch pár lidí sdružených v politické straně dá stranou vůbec nazývat. Připomínám, v sousedním Rakousku mají politické strany až 10× více členů, než u nás, lidé tam ví, že pro demokracii musí něco udělat.
U nás pár členů nějaké strany v počtu méně než 1 % (tedy v promilích=desetinách procent) vládne zbylým více než 99 % lidí. A těch pár členů ani nemá zájem  o větší počet členů. Pak by se totiž mohlo stát, že někdo z většího počtu členů by je znal a byli by bez šance se dostat "ke korytu". Dnes lidé politiky ani neznají, jen jim věří sliby, jako důchodci "šmejdům". A politici po odhalení mohou vystřídat politickou stranu a volně slovy spisovatele Vladimíra Neffa v knize Trampoty pana Humbla, "spláchnete je a oni vylezou ze záchodu jinde".
V blozích jsem navrhnul postupné povinné zvýšení počtu členů politických stran, které chtějí kandidovat do voleb. Strana by musela přesvědčit nejprve lidi, aby do ní vstoupili a pak voliče, aby jí zvolili. Je to stejné, jako musí mít spolek (=dříve občanské sdružení) minimum členů = 3.

Lidé často neví, koho volit, že "jsou to stejně všichni darebáci". Říkají tím, že Češi si nejsou schopni  vládnout, že to nikdo neumí? A co s tím, požádat Rakousko, zda by nás zase nechtělo? Dostat sem lidi žijící mimo náš stát a znalých demokracie a ekonomie státu?

Myslím si, že velká chyba byla, že se nezvolil prezidentem profesor Jan Švejnar,  jenže co na něj Češi? "To tak scházelo, ještě by nám sem zavedl tu americkou demokracii nebo nás nutil šetřit!". Švejnar neměl šanci, narušil by stávající politický stav. A pak jen zíráme, co máme za prezidenty.
Vždyť jsme úplně "banánová republika", kdy odcházející prezident musí dát amnestii na to, co se za jeho volebního období špatného stalo a nebylo toho za 10 let málo. Možná i proto, aby neměli jeho "přátelé" či třeba i on osobně po skončení volebního období nějaké problémy se soudy, třeba jen docházet k soudům a svědčit. A doufám, že odešlý prezident neplánuje po vzoru Putina svůj comeback a další amnestii, lidí na další amnestii je již dost, třeba souzený "útvar" vojáků.

Lidé jsou i líní něco řešit, chtějí někoho, kdo to za ně vyřeší. Jak vyřeší "silný vůdce" nedostatek pitné vody bez pesticidů=jedů (viz další můj blog) či letos nedostatek vody obecně, což vyvolá další zdražení potravin? Předloží zákon, ale tím vody nepřibude. Odbočím, co zákonem zakázat potraviny a pitnou vodu s pesticidy=jedy (ano, jsou ve všem)? Kdo je proti? Asi nikdo, ale takový zákon by byl k ničemu, jako jsou k ničemu zákony zakazující poškozování zdraví dětí špatným ovzduším.

Blog vznikl po přečtení článku Petra Holuba v sobotní MF Dnes: Kdo ničí demokracii (a kdo jí pomáhá), tedy najdete tu některé myšlenky z článku.
Co mě v článku překvapilo, že kvůli korupci se nepostavila na Ukrajině a v Indii žádná dálnice, reportér zapomněl na nekonečný příběh dálnice D3 a vůbec, dá se nazývat tankodrom D1 dálnicí? Kolik tu máme kilometrů dálnic na normální evropské úrovni? Více než v Indii?
Reportér Holub se ptá, a já také, kde na světě si prezident jako nějaký "vůdce"  klidně ustanoví vládu, jakou chce, a kašle na demokracii, na nějaký parlament, což je v Evropě šílené a naprosto nedemokratické a je to výsledek přímé volby prezidenta u nás.

A závěr?
Hodně mých příbuzných odešlo po 1. světové válce do světa, například do Chicaga. Doporučuji těm schopným odejít také.  Buď odejít úplně jinam nebo místním "drnům" do Rakouska, aby to měli blízko domů.
A bude v dějepise, že Český stát vznikl v roce 1918 a zanikl pro neschopnost si vládnout po necelých xxxx letech? 

Autor: Pavel Pokorný | pondělí 7.4.2014 16:27 | karma článku: 9,64 | přečteno: 467x