Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Boeing 737 MAX a "zapínači" autopilotů

Pustil jsem si videa o leteckých nehodách. V jedné epizodě šlo o selhání autopilota, to mě zaujalo, neboť se stále nedořešila vadná čidla na Boeing 737 MAX. A čím déle jsem seriál sledoval, tím více mi připomínal současné nehody.

V epizodě z roku 2009 šlo o to, že byl vadný výškoměr. A turecké letadlo řízené autopilotem se najednou začalo chovat jako při přistávání, ačkoliv bylo ještě daleko od letiště. A přistávání s autopilotem zvolili turečtí piloti proto, aby měli více času na přistávací kontrolu, prostě "nestíhali". A netušili, že autopilot si bere výšku z vadného výškoměru, a když autopilot „nabyl dojmu“, že je u země a má přistávat, zpomalil letadlo, zvedl příď letadla a než piloti zvedli oči od příruček v angličtině a vzpamatovali se, tak spadli. Obdobný problém se měl stát dalšímu letadlu v Austrálii, tam pilot vypnul autopilota a bez problému přistál.

To turecké letadlo bylo zjevně řízeno piloty, kteří neměli schopnosti letadlo pilotovat. Kolik takových pilotů stále ještě pilotuje letadla pomocí autopilota a nekontrolují jeho činnost?

Nepřipomíná vám to tedy něco? Co asi stalo při nedávných haváriích Boeing 737 MAX? Média psala, že vadné čidlo náklonu letadla dalo autopilotu špatné údaje, ten letadlo naklonil k zemi a letadlo nakonec spadlo. A patrně stačilo vypnout autopilota, což jiní piloti při stejné či obdobné poruše dělali, a problém s nakloněním by byl možná vyřešen stejně, jako u vadného výškoměru. Ale piloti patrně nevěděli, co se děje, jako v tom tureckém letadle výše, tak patrně zapínali autopilota ve víře, že autopilot problém vyřeší. Ale autopilot problém nemohl vyřešit, problém měli vyřešit piloti, od toho tam byli.
Byli i zde piloti řádně přezkoušeni nebo je školení pilotů nedostatečné? Uměli piloti s letadlem létat nebo - zjednodušeně řečeno - uměli pouze zapnout autopilota? 
Proč si většina pilotů si s problémem poradí a někteří ne? Proč někteří piloti řeší problém zapnutím autopilota? Není to tím, že takoví piloti neumí dobře pilotovat a spoléhají se na autopilota, že problém za ně vyřeší? 

Je totiž rozdíl, když letadlo pilotuje někdo, kdo létá od 16 let nebo někdo, kdo má za sebou pouze dvouletý výcvik.  Jak cituji v minulém blogu, nejvíce nehod dělají mladí řidiči do 5 let po získání řidičáku. Platí to i pro piloty? Jaký výcvik měli piloti havarovaných Boeing 737 MAX?

Umí piloti číst rychle pokyny v příručkách v angličtině, aby našli možné řešení problému, pokud angličtina není jejich mateřským jazykem? A umí i anglický text pochopit? Ve včerejší MF Dnes se píše, že zahraniční strojvůdci musí u nás složit zkoušku z češtiny. Jazykovou zkoušku piloti skládají (ICAO), ale je dostatečná?
Kolik Čechů létá s dopravními letadly a umí anglicky mluvit, číst a chápat text? Minimum.
Neměly by se zpřísnit zkoušky u pilotů ze zemí, kde není angličtina mateřský jazyk, Nemělo by se zkoušet i pochopení anglických textů (viz zkušební texty na pochopení obsahu v MF Dnes k různým zkouškám)? Je určitě rozdíl, když mluvíte anglicky od rána do večera nebo jen v letadle.

Jenže udělali by pak pilotní zkoušky piloti z neanglicky mluvících zemi? Spíše bych řekl, že ne. A začal by křik o diskriminaci, byl by nedostatek pilotů, a nastalo by „české řešení“ snížila by se opět náročnost na současnou hodnotu. A zase by padala letadla…

A řeči o tom, že v letadle „by mělo vše fungovat“ nemají smysl. Kdo umí vyrobit letadlo bez chyby? Firmy neumí vyrobit bez chyby ani auto, natož letadlo. Nebo by muselo být v letadle tolik čidel, že by je nakonec ani neuneslo. Proto máme v letadle piloty, ale jak asi vidíme, někteří asi problém neumí zvládnout, ač jsou na to školeni. Pak je školení špatné či pilotní zkoušky málo náročné. V tom seriálu byl závěr vyšetřovací komise, že piloti nesmí spoléhat na autopilota. Co se stalo za těch 10 let od havárie tureckého letadla, když patrně z obdobných příčin opět padají letadla?

co má dělat Boeing, když víme, že asi stále ještě existují piloti, kteří zkouší řešit problém zapínání autopilota a jsou v letadle málem „jen do počtu“.

Autor: Pavel Pokorný | čtvrtek 18.4.2019 10:30 | karma článku: 19,45 | přečteno: 856x
  • Další články autora

Pavel Pokorný

Jak mladá generace nechápe seniory

V médiích byl příspěvek, jak jeden student vytváří aplikaci pro smartphone, která má umět poznat pomocí umělé inteligence pád seniora a zavolat nějaké SOS o pomoc. Vypadá to hezky, ale realita je jaká...?

20.6.2019 v 10:00 | Karma: 45,83 | Přečteno: 12465x | Diskuse| Ostatní

Pavel Pokorný

Gottwaldovi vnuci

Začetl jsem se do článku Hany Lipovské Privatizace jako zločin v sobotní MF Dnes 15. 6. 2019. A doslova jsem „zařval“, když jsem v něm objevil pojem Gotwaldovská vnoučata. Kdo to má být?

18.6.2019 v 10:01 | Karma: 23,08 | Přečteno: 1612x | Diskuse| Politika

Pavel Pokorný

Autoškoly, havárie, samořiditelná auta + Boeing 737 MAX

Podle médií způsobí nejvíce nehod mladí řidiči do 5 let po získání řidičáku. Neměly by být zkoušky na řidiče přísnější? V MF Dnes 10. 4. 2018 se psalo, že v Ostravě údajně „šikanují“ uchazeče o řidičák.

16.4.2019 v 11:20 | Karma: 13,41 | Přečteno: 469x | Diskuse| Ostatní

Pavel Pokorný

Jak předjíždět na českých silnicích?

Kdysi za starověku, když ještě kněžna Libuše měla jezdit po polních cestách za Přemyslem, se formovaly cesty našimi kraji. A protože někde rostly lesy, někde byla políčka, klikaté potoky, byly i cesty klikaté. A klikaté i zůstaly.

5.4.2019 v 10:34 | Karma: 36,51 | Přečteno: 3463x | Diskuse| Ostatní

Pavel Pokorný

Dluhy se nesplácí?

Proč úlevy dlužníkům? Protože tvrdí, že kdyby spláceli, že by ze zbytku příjmů nemohli "důstojně" žít"? Takových je, co nežijí "důstojně", mají staré auto, starý dům, neznačkové oblečení, nejezdí k moři, nechodí do restaurací!

21.1.2019 v 9:51 | Karma: 36,31 | Přečteno: 1837x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 303
  • Celková karma 9,25
  • Průměrná čtenost 2383x
Další blogy na Myriada.cz.
Moje ankety na BlueBoard.
Dělám desítky let do počítačů, zájmově i profesně. Mám rád knihy (staré sci-fi) a staré olejomalby. Jezdím na kole a občas na moto. Ve skutečnosti vypadám lépe, než na foto.
   Počitadlo od 16.12.2008.
Translate my blogs by Google Translator, click on the flag.
Použité clipart Microsoft Office, © ZONER software nebo vlastní.