Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Eurovolby zevnitř

Než téma eurovoleb vyčichne, politologové, komentátoři a redaktoři se předbíhají s interpretací výsledku. Dovolím si také jeden pohled, který asi nebude příliš typický. Pohled sociálního demokrata, který v těchto volbách ještě ke všemu uspěl. Tak tady je.

 

Bleskové opakování čísel „bez desetin“

2004 2009

volební účast 28% 28%

ODS 30% 31%

ČSSD 9% 22%

KSČM 20% 14%

KDU-ČSL 10% 8%

úspěšní nezávislí 19% 0%

 

Co to asi znamená

Evropské volby mnoho voličů nezajímají. Chodí k nim stabilní počet lidí s nadprůměrným rozhledem, kteří si uvědomují význam těchto voleb. Výsledek ODS je v těchto volbách stabilní, ODS je spolu s komunisty stranou s tzv. „tvrdým voličským jádrem“, tedy s voliči, kteří ODS chodí volit vždy a ve všech volbách. Voličské jádro KSČM pomalu mizí, volební potenciál této strany slábne, její ideologie nikoho příliš nezajímá. KDU-ČSL má také stabilní voliče, ovšem vnitřní rozkol ji oslabil.

Dvě sdružení nezávislých, která uspěla minule, byla vymazána. Ukázalo se celkem jednoznačně, že nešlo o stabilní politické subjekty, ale o individuální projekty mediálně známých jednotlivců a euroelektorát to poznal a potrestal. ČSSD získala oproti minulým volbám 5 mandátů navíc, protože vyluxovala hlasy mizející komunistům a části proevropského elektorátu ODS. ODS naopak pohltila euroskeptické voliče Jany Bobošíkové, Železného Libertas i Machovy SSO a tím vyrovnala výsledek z minula. K volební účasti je nutno poznamenat, že nebyla kampaní do evropských voleb jakkoli dotčena. Nepřišli ani „konzervativní mladí“ ani „levicoví staří“. K volbám chodí ti, kdo k nim chodit chtějí, nikdo na tom mnoho nezmění, a to dokonce ani počasí ne, vždyť i propršená sobota doplnila počty na stejných 28% jako před pěti lety.

Chcípání chimér a informačních oblud

Velmi záhy po narození chcípla chiméra ODS, že lze nezkušené mladé zfanatizovat přes facebook. Mladí lidé jsou v této společnosti podstatně dál, než starší generace, Evropa pro ně představuje budoucnost a euroskepse je pro ně poměrně odpudivá. Mají rozum. 

Chcípla představa části ČSSD, že bolestivá témata z tuzemské politiky dostanou euroskeptický elektorát k volbám. Série zrad minulého století, Jalta, Mnichov i rok 68 jsou stále v paměti pouze u starší generace a pochopení, že ve sjednocené Evropě je nám bezpečněji se dosud nedostavilo. 

Chcípla děsivé informační bobobluda o zabírání majetků v Sudetech. Pikantní na tom je, že jak jsem měl příležitost projet republiku, tak tenhle žvást beautyface Bobo byl zajímavý tím víc, čím dál jsem byl od hranice s Německem. 

Po zásluze chcípl strašidelně chřestící železňák s fiktivní hrozbou afroimigrantů. Zdechla ale také jedna hodná pohádková obluda, a to antikomunistický bubák ODS. ODS jako jediný relevantní představitel pravice se v kampani prakticky vůbec nevymezila proti KSČM. ODS se vymezovala pouze proti demokratické levici, tedy ČSSD. ODS totiž komunisti nevadí. Jsou s ní euroskeptičtí, jsou s ní izolacionističtí, volí s ní prezidenty a bojují s ní proti ČSSD.  

 

 

Zrada na voličích v podání ODS

ODS, přestože má proevropský elektorát, vystupovala v kampani euroskepticky. Ztopořený předseda se dal v závěru kampaně slyšet, že Lisabonská smlouva, kterou naštěstí poměrně vehementně prosazoval, je mrtvý dokument. Den po volbách poslanec Zahradil deklaruje vstup do jakési zatím neexistující eurorealistické (čti euroskeptické) frakce, přestože elektorát ODS je proevropský. Europoslanci ODS tedy opustí vlivný pravicový klub a budou se pravděpodobně účastnit válečných tanců spolu s britskými konzervativci, u kterých je izolacionismus dán koloniální minulostí a ostrovním původem, a s nacionální a katolickou stranou Polska bří Kaczynských. Opět tedy vstupuje v platnost Topolánkův teorém z roku 2006: Kdybychom před volbami řekli, co budeme po volbách opravdu dělat, nikdo by nás nevolil. 

Autor: Pavel Poc | čtvrtek 18.6.2009 9:40 | karma článku: 9,04 | přečteno: 1092x
  • Další články autora

Pavel Poc

Vrtěti prasetem

Tenhle blog píšu pro pana Ivana, který mi nejdřív vynadal, ale pak pochopil jak se věci mají a omluvil se. To je v dnešní době vzácné a já mu za to děkuji.Nedávno česká televize uveřejnila pořad na téma tradiční česká zabijačka kontra Evropská unie, celá katastrofa měla nastat od 1.1.2012. Případ by se dal odbýt prostým konstatováním, že české zákony jsou ve věci porážky prasat neměnné víc než padesát let a nic se na nich ke katastrofickému datu nemění.

31.1.2012 v 19:59 | Karma: 12,17 | Přečteno: 1427x | Diskuse| Média

Pavel Poc

Klimatická konference, v Durbanu, skončila. Úspěch nebo debakl?

Summit v Durbanu skončil po 14 dnech vyjednávání. Co se vyjednalo? Vyjednalo se, že se bude vyjednávat. Pro obyvatele Vanuatu jistě skvělá zpráva, vody je teprve po kotníky. Nová klimatická smlouva prý postaví všechny země, jak rozvinuté tak i rozvojové, včetně velkých znečišťovatelů pod stejný právní rámec pro prosazování emisních závazků. Jenže vyjednávat o ní se má teprve začít.

26.1.2012 v 16:00 | Karma: 10,24 | Přečteno: 691x | Diskuse| Ostatní

Pavel Poc

Češi Čechům

Chyby hledáme často někde jinde, protože je to jednodušší. Mohou za to Němci, Rakušané... ale přitom jsme většinou jejich příčinou my sami...

21.9.2011 v 7:33 | Karma: 17,27 | Přečteno: 1316x | Diskuse| Ostatní

Pavel Poc

Svoboda spotřebitele – návod k použití

Vadí Vám chování některých obchodních řetězců, nebo dominantních výrobců? Bojkotujte je. Každý spotřebitel má právo na svůj názor. A bojkot je nejúčinnější zbraní jak tento názor projevit...

12.9.2011 v 7:01 | Karma: 17,28 | Přečteno: 1342x | Diskuse| Ostatní

Pavel Poc

Hranolky

Když dva dělají totéž ještě to nemusí být to samé, ani když to dělají ve stejné firmě a podle stejného pracovního postupu. Vlastně to nakonec může být úplně jiné...

29.8.2011 v 8:35 | Karma: 11,22 | Přečteno: 1448x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 38
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1817x
RNDr. Pavel Poc, poslanec Evropského parlamentu
http://www.pavelpoc.cz

Seznam rubrik