Cesta zpět do Číny v době COVIDu

Tak jsme zpět v Číně, zatím v karanténě v Xiaomen, což je město na břehu moře proti Taiwanu a budeme tady ještě 12 dní.

Cesta do Číny před dvěma dny byla velmi zajímavá a určitě bych neřekl, že zábavná. Takže popořádku. Z Číny jsem odletěl kolem 20. prosince 2020 na vánoce do Evropy. Napsal bych do Prahy, ale dcery mám v Holandsku a tak jsem část volna strávil tam. Cesta byla vcelku v pohodě, jen jsem měl drobnou epizodku v Pekingu, kde mi při kontrole našli půl litrovou PET láhev s domácím vínem z Goji berry (kustovnice čínská), která prodlužuje život. Nevím jak u ostatních, mně ho asi neprodloužila. Víno jsem týden před cestou koupil v Qinling mountains. Přece tohle víno nehodím do koše, takže jsem ho na místě vypil a další část cesty pak utekla jako voda, skoro celou jsem ji prospal.

Takže cesta zpět. Situace se mezitím změnila, protože i přes nutnost mít na cestu do Číny negativní PCR test starý maximálně 72 hodin jim přijelo za necelý půlrok skoro 4000 nakažených. Mají statistická data za tu dobu a je tedy hračka udělat korelaci, ze kterých zemí přijíždí nejvíce nakažených lidí a jestli to odpovídá situaci v dané zemi. A pokud to neodpovídá, něco je špatně. V Evropě není problém koupit negativní PCR test na COVID, ostatně v ČR stojí prý asi 500 Kč, ve Francii 20 Eur, v Rusku asi 10 $ a pokud to vím já, ví to i v Číně a jejich vláda tedy utáhla šroubky. Čína přestala vydávat víza, respektivě zkomplikovala jejich již relativně komplikované vydávání, pracovní víza z některých zemí přestala platit úplně. Mně se tohle naštěstí netýká, protože mám v Číně trvalý pobyt.

No a kromě práva překročit hranici jsou teď potřeba testy dva, PCR z nosu a IgM z krve, nesmí být starší než 48 hodin a musí být potvrzené Čínským konzulátem v zemi, odkud letíte. Z ČR do Číny teď nelítá nic, takže je potřeba úplně stejný test i v zemi, odkud letíte do Číny. Vzhledem k tomu, ze v Číně půjdu do 14 denní karantény, chtěl jsem letět rovnou do Xi’anu. Do Xi’anu se dá letět buď z Bruselu, nebo z Lisabonu, a pár dalších mst, ale problém spočívá v tom, že do Bruselu ani do Lisabonu z Prahy nic neletí a další místa se mi nechtěla zkoumat. A aby to bylo zajímavější, Belgie uzavřela hranice a v Lisabonu jsou dlouhé čekací doby na PCR testy plus situace s COVIDem tam není zrovna nejlepší. Každopádně je to dost slušná nejistota.  Kromě toho sobotní let z Bruselu do Xi’anu byl zrušen a další byl až v úterý.

Takže jsme se rozhodli, že poletíme s Xiamen Airlines z Amsterdamu do Xiamen, kde budeme v karanténě a pak přeletíme do Xi‘anu. Kromě toho mám v Holandsku dvě dcery, a tím pádem je to vítaná příležitost se opět setkat.

V úterý ráno jsme byli na testech na Smíchově, odevzdal jsem tam skoro 7000 Kč a jeli jsme domů. Večer přišly výsledky PCR testů a druhý den v poledne rozbor protilátek z krve. Výborné načasování, byl jsem v Brně na VUT, poradu za poradou, přednášku a do toho jsem musel natáhnout do aplikace výsledky testů a poslat na čínský konzulat. V 6 večer přišlo z konzulátu, že na výsledcích testu z krve nejsou naše data narození a ani údaj, že byl vzorek krve odebrán z paže a ne z prstu. Zavolal jsem na kliniku a požádal je, ať to opraví. Kupodivu tam takhle pozdě ještě někdo zvedl telefon. Pak jsme to znovu poslali na ambasádu a dostali jsme povolení letět. Letadlo letělo ráno v 7.

V 6 jsme byli na letišti a k našemu překvapení Holanďané krome PCR testu starého maximálně 48 hodin chtěli také test na protilátky (rychlotest). Je to nesmysl, protože není možné, aby PCR mel negativní výsledek a protilátkový byl zároveň pozitivní. Plus ten rychlotest nesměl být starší než 4 hodiny. Naštěstí to na letišti dělají, odevzdali jsme dalších 500 kč a 2 minuty před zavřením odbavování jsme byli odbaveni. Hurá.

Doletěli jsme do Amsterdamu a tam pro cesty do Číny testují přímo na letišti, ale nikdo tam nebyl. Šli jsme si pro zavazadla ven z tranzitu a pak nás bez palubních vstupenek odmítli pustit zpátky, kde je to testování. Jeli jsme tedy k dceři domů do Zandaamu, a na testy jeli v pátek kousek od Amsterdamu. Testy na IgM dělali odběrem z prstu, což byla technika, kterou v Praze čínská ambasáda odmítla. Zajímavé.  Odevzdali jsme tam 400 Eur s tím, že výsledky testů budou večer. Nebyly.

Ráno jsme volali na kliniku, řekli, že testy jsou negativní a ať nejsme nervózní, že vše bude v pořádku a že výsledky během dne dostaneme. Dojeli jsme v jednu odpoledne na letiště, letadlo letělo v 16.50 a výsledky testů jsme pořád neměli. Už jsme čekali ve frontě na odbavení, manželka zavolala na kliniku (nebo někam jinam) a obratem jsme dostali testy emailem. To bylo príma, ale ještě jsme je museli nahrát do aplikace a dostat vygenerovaný zelený kód, bez kterého by nás nepustili do letadla. Paní na odbavení nám řekla, že je jí to vcelku jedno a ať si to vyřešíme u brány, popřála nám hodně štěstí s tím, že už se těší domů a vydala nam palubní vstupenky, ať si do odletu dáme do pořádku ty kódy.  A že máme mít ještě jeden kód od Xiamen Airlines, nějaké prohlášení a že se to má dělat nejpozději 8 hodin před odletem. To jsme samozřejmě neměli. 

Došli jsme k bráně, tam nebyla ani noha a tak jsme si sedli do salonku, vyplnili formuláře na webových aplikacích a mohli letět. U brány byl ještě jeden pár, který do letadla nepustili, nejspíš neměli ty kódy v pořádku. 

V letadle jsme vyplnili další dva formuláře, kterých není nikdy dost J, pak asi tři na letišti v Číně, k tomu dva na mobilu (ty samé co na papíře), udělali nam testy PCR z nosu a z pusy a po asi dvou hodinách čekání nás odvezli do hotelu, kde jsme teď. Dvakrát denně nám měří teplotu a před chvílí nám odebrali krev na protilátky. Sedmý den nás čeká znovu PCR test a 13. den další PCR a z krve na protilátky. A můžeme letět do Xi'anu do další karantény. Takže je snad jasné, jakým způsobem se Čína brání importu COVIDu. Přes toto "síto" je dost obtížné COVID do Číny dostat.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Neuzil | úterý 16.2.2021 4:17 | karma článku: 16,10 | přečteno: 781x