Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Další Věci Veřejné? ANO!

Jako kometa se zjevila strana, slibující zatočit s všude prolezlou korupcí v politice a státní správě. Najednou má desetinu hlasů, plno líbivých tvářiček a typicky nelíbivých billboardů. Co mi to jen připomíná? Aha, jisté Věci veřejné..

VV se oháněly vyhnáním starých dinosaurů, tehdy nejvíce sexy tématem. ANO se ohání bojem proti korupci, dnes nejvíce sexy tématem. VV si přitom na demokracii a zavádění nových pořádků jen hrály. Stejně jako ANO, které si ani nechce založit transparentní účet – to aby nebylo vidět, pro koho v pozadí budou případní poslanci za ANO hlasovat (a taky aby nikdo nevěděl, kolik že za tu kampaň Babiš zaplatil, protože on limit na kampaň nemá)? A obě strany jako vejce vejci v programu pojmenovávají současné nejpalčivější problémy, aniž by se ale obtěžovaly nastínit jakékoliv reálné řešení.

VV rostly preference před volbami jako o život, Babiš si je pro jistotu pojistil vlastními výzkumy – a ještě se k tomu bezelstně přiznává. Vždyť ostatní podobné strany si zase kupují lajky na Facebooku, tak je typicky Babišovské je trumfnout rovnou cinknutým výzkumem, no ne? A efekt sněhové koule je fajn věc, ta z mizerných voličských preferencí přitáhne k urnám řadu ovcí, pardon voličů. Stačí tomu štěstíčku jít trochu naproti, že. A kdyby ani tyto výzkumy veřejného mínění nepomohly, mediální masáž z nedávno koupené MAFRA to jistí.

VV vydaly kalendář s holkami v plavkách. Na to si ANO s řadou důstojnějších pánů netroufá, tak jen republiku oblepí tisícovkami bollboardů s přiblblými hesly typu „Aby se za nás děti nestyděly“, v pozadí se dvěma pány po rozvodu.

Obě strany se snažily se populisticky svézt na všeobecné naštvanosti na současné politiky a jejich praktiky. Přičemž jejich přístup a řešení jsou stejné jako těch, které tak kritizují. Z Věcí veřejných se stal další dinosaurus (tentokrát naštěstí i doslova – je na vyhynutí), teď jen čekám, kdy na ANO praskne první větší korupční aféra.

Ony si ty strany jsou totiž podobné i v tom hlavním: v motivu. V obou případech je impulsem ke vstupu do politické žumpy byznys hlavních aktérů. U Věcí veřejných šlo o přístup k desátkům ze státního rozpočtu a pomoc jisté bezpečnostní firmě, Babišovi jde zase o udržení a pojištění jeho majetku a byznysu – který je až kriticky závislý na státních dotacích a pravidlech. Snad každý přece vidí, že ANO je jen strana jednoho muže, nedemokraticky ovládajícího celou stranu. Muže, který nechápe, že despoticky může řídit firmu, ale ne dlouhodobě úspěšnou politickou stranu. A už vůbec tak nemůže řídit celý stát.

Dost mi bude vadit, až (nebo doufám že jen „jestli“) ANO podvede voliče důvěřivě toužící po změně, stejně jako to udělaly Věci veřejné. Ani ne tak kvůli podvodu samotnému, ale kvůli podkopání důvěry těch podvedených, že politika se fakt dá dělat i pomocí ideálů a poctivě. Dvakrát podvedený volič už nemusí uvěřit nikomu dalšímu, i kdyby to ten myslel sebelíp. Takový volič spíš rezignuje na politiku a společenský život úplně, a odevzdaně pak nechá politické gaunery v klidu provádět ta jejich odklánění a křišťálově čístá náhlá zbohatnutí.

Takže, milí voliči, necháme se napálit i podruhé?

Autor: Pavel Moravec | pondělí 30.9.2013 8:01 | karma článku: 15,30 | přečteno: 717x
  • Další články autora

Pavel Moravec

Předvolební kampaň jak Brno

Tak máme zase celé Brno oblepené usměvavými politiky žadonící voliče o každý jejich hlas. Lákajících buď na pečené holuby přímo do pusy, anebo ještě častěji lákajících na...... na nic. Fakt, na nic. Politici už jsou líní nejen přijít s realistickými sliby, oni už neumí (anebo nechtějí) ani slíbit, co vlastně na radnicích budou dělat. Pár příkladů:

6.10.2014 v 9:00 | Karma: 27,99 | Přečteno: 2985x | Diskuse| Politika

Pavel Moravec

Amazon a Brno – absurdit je plno

Tak nám v Brně schválili Amazona, paní Müllerová. Škoda jen, že ten už do Brna nechce.. Kéž by to ale byla jediná absurdita v celé kauze (ne)lákání firmy Amazon do Brna.

18.4.2014 v 8:31 | Karma: 16,28 | Přečteno: 700x | Diskuse| Politika

Pavel Moravec

Referendum na Krymu: výsměch demokracii

Dnes se koná na Krymu referendum o odtržení poloostrova od Ukrajiny (a de facto připojení k Rusku). Referendum, toť nejpřímější forma rozhodování v demokracii. Jenže zrovna toto referendum toho má s demokracií společného asi tolik co Korejská lidově "demokratická" republika.

16.3.2014 v 9:01 | Karma: 35,38 | Přečteno: 9288x | Diskuse| Politika

Pavel Moravec

Všechny firmy jsou daňoví podvodníci? Dle vlády ano

Nová vláda v rámci boje proti neplatičům DPH hodlá zavést povinnost posílat všechny faktury na ministerstvo financí. To pro přezkum, zda někdo nekrátil daně. Kvůli pár podvádějícím firmám tak supercitlivé informace o všech firmách budou na jediném místě – toť ideální pro zneužití v hospodářském boji.

7.3.2014 v 17:00 | Karma: 15,54 | Přečteno: 708x | Diskuse| Politika

Pavel Moravec

Brno, město kde se nesmí zpívat?

Facebook nechal zablokovat recesistické stránky Žít Brno, a to na základě stížnosti z Magistrátu města Brna. Buď Brno ani Facebook nerozumí (korektní) politické satiře, anebo jde o krok k Půlnočnímu království: k zemi, kde je zakázáno zpívat. To snad ani v Brně lidé nesmí psát politickou satiru, aby se náhodou pan primátor neurazil?

10.2.2014 v 9:00 | Karma: 15,90 | Přečteno: 557x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1473x
Manžel, otec, zaměstnanec, amatérský běžec, Pirát, ale hlavně občan naštvaný na současný model politiky - pravice či levice, spolu kradou nejvíce.

Seznam rubrik