Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

První kostka cukru z Dačic, cherchez la femme a 23. ledna 1843

Disacharid s jednou molekulou glukózy a jednou fruktózy. Malá kostka cukru. Drobnost, kterou dnes lidé sladící si kávu nebo čaj považují za samozřejmost. Ale vždy tomu tak nebylo. 

Při putování po jižních Čechách jsme také zavítali do města Dačice. Když jsem viděl poprvé tento nápis na ukazateli směru, tak jsem si okamžitě vzpomněl na kostku cukru. A začalo hledání, které naštěstí nebylo složité. Připomínku sladkého vynálezu, žulový pomníček kostky cukru, jsme našli na náměstí vedle kostela. Byl zde postaven v roce 1983 jako upomínku toho, že první kostka cukru na světě byla vyrobena právě v Dačicích.

Vše začalo koncem 20. let 19. století, kdy založili bratři Tomáš a František Grebnerovi nedaleko Dačic malý cukrovar. Jak známo, chybami se člověk učí. A tak bratři roku 1832 skončili. Podmínky pro pěstování cukrové řepy na Dačicku totiž dobré nejsou, protože nadmořská výška je kolem 500 metrů. Cukrovka tu nemá optimální podmínky. Ale to již přímo v Dačicích začala fungovat rafinerie, kam se nejprve přivážel pouze třtinový cukr z italského přístavu v Terstu, aby se následně přešlo na zpracování výhradně řepného cukru z domácích zdrojů.

Důležitá událost se váže k roku 1840, kdy na jaře nastoupil do rafinerie nový ředitel, rodák ze Švýcarska - Jakub Kryštof Rad. A nepřišel z Vídně sám, ale se svou manželkou. A jako mnoho dalších lidí, také oni si sladili třeba čaj. Cukr však v té době měl nepraktický tvar. Buď to byly homole, nebo prostě velké kusy cukru. A z těch se musely odsekávat, štípat či drtit menší kousky, které se používaly na slazení. Věc značně složitá, kterou musela vykonávat také paní Juliana, manželka ředitele.

Cherchez la femme. Údajně také za vynálezem kostky cukru je potřeba hledat ženu. Paní Juliana se totiž při jednom takovém porcování homole cukru poranila. Se zavázaným prstem přišla za manželem a řekla mu, aby s tím něco udělal. Pan ředitel začal přemýšlet a po čase dal dohromady lis na kostky cukru. Radův vynález odstranil obtížné štípání či sekání cukru z homolí. První kostka cukru spatřila sice světlo světa v roce 1841, ale trvalo ještě nějakou dobu, než se kostkový cukr začal vyrábět sériově a než svět uznal tento vynálezce. Pan Rada musel nejprve samozřejmě požádat o udělení licence k výrobě kostkového cukru. Toho se dočkal přesně před 173 lety, 23. ledna 1843, Jakub Kryštof Rad, ředitel dačické rafinérie cukru, dostal patent na vynález kostky cukru. Ještě téhož roku na podzim se první kostky cukru z Dačic skutečně objevily na trhu a dodávaly se třeba také do Vídně pod názvem „čajový cukr“. Většinou se jednalo o balení 250 kostek v krabičce s originální etiketou, která se prodávala za 50 krejcarů.

Město Dačice se nachází na rozhraní Čech a Moravy. Kromě zmíněného žulového pomníku ve tvaru kostky cukru tady lze spatřit i další zajímavé věci. My jsme například vystoupali po 150 schodech točitého schodiště na ochoz renesanční věže kostela sv. Vavřince. Tato mohutná, 51 metrů vysoká, sedmiposchoďová věž je dominantou města. Jako odměna se nám naskytnul překrásný výhled na město a jeho okolí. Ve věži jsme si také prohlédli zajímavé obrázky vlastní stavby i města.

A když už je řeč o kostce cukru, tak by určitě návštěvník města měl také zavítat stejně jako my do Státního zámku Dačice. Jedná se o původně renesanční zámek ze 16. století, který byl několikrát přestavěn, naposledy ve stylu empíru. V jižním křídle zámku sídlí Městské muzeum a galerie, kde je zajímavá výstava, věnovaná první kostce cukru.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Liprt | sobota 23.1.2016 18:23 | karma článku: 21,89 | přečteno: 1457x
  • Další články autora

Pavel Liprt

Středověká Černá Hora, barokní lipová alej a Oborský rybník bez ryb a vodníka

Konec alejí a vodníků v Česku? Doufám, že ne. Jedno krásné stromořadí jsem spatřil nedávno na hrázi rybníka v Černé hoře. Vodníka jsem tam ale nepotkal. Asi byl v pivovaře. Ta jejich „hořká 11“ je totiž opravdu lahůdka.

7.4.2024 v 13:10 | Karma: 13,32 | Přečteno: 454x | Diskuse| Cestování

Pavel Liprt

Jan Svatopluk Presl a česky mluvící přírodopis

Jan Svatopluk Presl a nebesík, luník nebo kostík. To je ukázka názvů, které se nakonec neujaly. Avšak podstatně větší z odborného názvosloví přírodovědy, které vymyslel, se používá dodnes.

6.4.2024 v 9:08 | Karma: 14,70 | Přečteno: 460x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

Nigromons – komorník Matouš, podkomoří Apard a Černé moře

V kopcovité lesnaté krajině na rozhraní Českomoravské a Drahanské vrchoviny jsme objevili městečko Nigromons. Samozřejmě jsme nebyli první, komu se podařilo spatřit Černou Horu. Někdo musel přeci založit zdejší pivovar.

2.4.2024 v 11:19 | Karma: 14,78 | Přečteno: 505x | Diskuse| Cestování

Pavel Liprt

Smutný koncert před 50 lety (Plastic People Of The Universe , DG 307)

Dne 30.3. roku 1974 se měl v sále restaurace Na Americe v obci Rudolfov nedaleko Českých Budějovic uskutečnit koncert skupin Adept, Plastic People Of The Universe a DG 307.

30.3.2024 v 17:04 | Karma: 19,82 | Přečteno: 837x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

Narozeninová ženuška má

Narozeninový věk se přece u dámy neříká, to bych byl opravdu hrozný nešika, můžete však snadno vyčíst z této básně, že je mi s mojí ženou už mnoho let krásně.

26.3.2024 v 11:07 | Karma: 15,70 | Přečteno: 977x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

KOMENTÁŘ: Na Ukrajině stejně jako v íránské poušti. Bude vývoj podobný?

15. května 2024

Premium Má Ukrajina i se západní pomocí nějakou šanci na vítězství nebo na výsledek, který nebude úplnou...

Pomáhal jsem lidem najít práci, brání se místostarosta obviněný ze zneužití dotace

15. května 2024  8:21,  aktualizováno  12:56

Olomoucký krajský soud odstartoval případ místostarosty Šumperka Karla Hoška obžalovaného ze...

Miss Belgie a politické porno. Vlámští pravičáci před volbami pečou odtržení

15. května 2024  12:52

Premium Ostende (od zpravodaje iDNES.cz) Za necelý měsíc čeká Belgii svátek demokracie na třetí. A zároveň velký blázinec. Souběžně se budou...

Vláda jedná o programu návratu části uprchlíků před válkou na Ukrajinu

15. května 2024  5:45,  aktualizováno  12:45

Program pomoci při návratu uprchlíků na Ukrajinu má na programu vláda. Platná podoba lex Ukrajina...

Bytový dům
Bytový dům

Janáčkova, Ústí nad Labem - Krásné Březno
2 500 000 Kč

  • Počet článků 487
  • Celková karma 15,78
  • Průměrná čtenost 1870x
Životní motto: Cestuji do dalekých i blízkých míst jako do pohádky, ale za nějaký čas se vždy rád vracím domů zpátky. Vydávám se hledat zajímavá místa tam i sem, nebloudím, stačí jít rovnou za nosem.