Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Menhir Kamenný pastýř (obec Klobuky na Slánsku)

Nad obcí Klobuky stojí osamoceně v poli Kamenný pastýř, král českých menhirů, který z dálky připomíná lidskou postavu.

Jsou méně a více známá místa, která lidé navštěvují. K těm druhým zcela určitě patří slavný menhir nedaleko obce Klobuky na Slánsku. Také my jsme se tam jedno dne vydali. Z obce Klobuky je potřeba jet směrem na obec Telce a po necelém kilometru je vpravo vidět informační tabule. Se zastavením automobilu je to horší, jelikož zde žádné parkoviště není. Úpravy okolí z roku 2007 to asi ve svých plánech nezahrnovaly. Jedno až dvě auta lze vidět stát na okraji silnice nebo na vjezdech do pole, ale kdoví, jak je to bezpečné. A patrně také zakázané. Tudíž je asi nejlepší si udělat pěší výlet z obce, ale zase v tomto případě je potřeba jít na okraji komunikace, což také není ideální. Já jsem si alespoň nevšiml žádné pěšiny.

Tento král českých menhirů má výšku necelé 3,5 metru a tudíž se jedná o nejvyšší menhir v Česku. V zemi byl zapuštěný asi 70 cm tak, aby jeho větší část čněla k obloze. V nejširším místě měří přibližně jeden metr a hmotnost je odhadována na pět tun. Tento neopracovaný sloupovitý kámen z tmavého železitého křídového pískovce s křemennými valounky lze jako jeden z mála u nás pravděpodobně považovat za skutečný pravěký menhir. Přesně se to však neví, jelikož ani dnešními dostupnými metodami se zatím nedá stáří menhiru určit. Neuspěli historici, archeologové ani fyzici. Nejstarší hypotézy o budování podobných staveb spadají do třetího tisíciletí před naším letopočtem. Někteří odborníci však datují jeho vztyčení do období keltského, ale důkazy zatím chybějí. Stejně tak se neví, k čemu menhir sloužil. Zda k nějakému obřadu, astronomickému účelu (pradávný kalendář) či to je pozůstatkem pohřební stavby. Možná ho zde vztyčili jako vzkaz, který doposud nikdo neodhalil. Místo je to tajemné a patrně ještě nějakou dobu zůstane.

Význam slova „Menhir“ by šlo vyjádřit jako dlouhý kámen. Potřeba vztyčovat nebo přemisťovat velké kameny v krajině z určitého důvodu totiž provázela lidi odpradávna. Podle jedné z teorií upravovali naši předkové vztyčováním kamenů energetické a magnetické toky Země a snažili se okolní krajinu uvést do rovnováhy. To mohlo například ovlivnit lepší úrodu na poli. Někteří odborníci nahlížejí ale na české menhiry velmi skepticky. Podle nich jde buď o zvláštní přírodní jev, nebo o kameny z mnohem mladší doby, které sloužily jako rozcestníky či hraniční sloupy polí.

A tak to vypadá, že ještě po nějakou dobu budeme řadit tento nejslavnější český menhir mezi objekty, u nichž by archeologové nálezy předpokládali, ale skutečnost je jiná. Příběh tohoto kamene bude asi složitější. Kdysi snad měl být menhir obklopen šesti až dvanácti menšími kameny (megality). Odtud patrně také název Pastýř (se stádem oveček). Jedná se však o ústní vyprávění, které je doloženo pouze pověstí o kruté paní i čarodějnici v jedné osobě, jejíž ovčák se jednoho dne nevracel dlouho z pastvy. Vydala se jej hledat, a když ho našla v polích, tak vykřikla: „Bodejť bys zkameněl!“ A tak se stalo, s ovčákem i jeho stádem ovcí. Menší kameny byly sice údajně někdy vykopány, ale zmizely beze stop.

Kamenný pastýř ale nezahálí, jak o něm praví jedna známější pověst. Podle ní při každém zvonění v klobuckém kostele postoupí menhir o jeden krok velikosti zrnka písku směrem ke kostelní věži. Až přijde do Klobuk, bude konec světa. Naštěstí se kámen buď nehýbe, nebo se dle pověsti při zvonění ve vsi na opačné straně zase o ten samý kousek vrátí. I přesto mu lidé nedávno pořídili palisádovou ohrádku, asi aby neutekl. Od této doby to již není osamoceně stojící menhir v poli. Kromě dřevěného ohrazení tady byly provedeny úpravy terénu a pěšinka k silnici. Myslím, že tím romantické místo trochu ztratilo na svém kouzlu. Ale je to věc názoru.

Nejstarším dokladem o existenci této záhadné kloboucké památky je zákres v mapě z roku 1841. O jedenáct let později byl sice menhir vyvrácen silnou vichřicí, ale obec se rozhodla ho slavnostně vztyčit. V některých úvahách se dává do souvislosti existenci tohoto kamene a názvu obce Klobuk. Ve staročeštině by to mělo původně znamenat vysoký, špičatý vrch či homoli. Lze z toho tedy vyvodit, že zde menhir stál již při zakládání obce. Ale důkazy chybějí.

Je zajímavé, že doposud nikdo nenavrhl, aby z hlediska památkové péče bylo uvažováno také o významných kamenech. Památkově jsou chráněny hrady, kláštery, kostely a různé další objekty, ale také doly a zahrady. Slovo památný je užíváno též pro některé stromy. Ale na kameny nějak pozapomněli. Myslím, že by se s tím mělo něco rychle dělat. Nejenom po Čechách se opět vztyčují nové menší čí větší kameny a brzy již nikdo nerozezná pravěký menhir od kamene vztyčeného před desítkami let či několika roky.

Jako u podobných zajímavých objektů, také v případě tohoto němého svědka dávné minulosti hledají lidé různé astronomické, geometrické či jiní souvislosti. Byl snad menhir dávný keltský kalendář? Sluneční kotouč by měl totiž vycházet 30. dubna (keltský svátek Beltain) a 13. srpna (keltský svátek Lugnasad) přímo nad bájnou horou Říp. Nemohu to však potvrdit. Ani v jednom termín jsem tam zatím nebyl.

Kamenný pastýř přitahuje pozornost nejrůznějších nadšenců, zájemců o paranormální jevy, psychotroniků i novodobých šamanů. Jako u obdobných megalitů také tomuto menhiru je přisuzována energie potřebná k posílení a ochraně lidí. Kámen kolem sebe vytváří ochranné energetické pole ve tvaru kruhu, které je schopné tlumit negativní zóny. Nějaké hodnoty se zde sice podařilo naměřit, ale s ověřením to bylo horší. Avšak to není podle mne důležité. Jisté je, že u menhiru na člověka dýchne zajímavá atmosféra. Většinou každý, kdo tam přijde, položí na kámen ruky, někde jen tak, jiný cíleně, aby pocítil teplo nebo načerpal energii.

Svůj zajímavý příběh si tak menhir Kamenný pastýř nechává stále pro sebe. Ale třeba, když tam přijdete, tak vám ho poví a dozvíte se dávnou lidskou minulost, o níž se zatím jen domýšlíme. Promluví k vám stará krása kamene i okolní krajiny.

  

V okolí jsme navštívili další zajímavá místa:

- Panenský Týnec a nedostavěný chrám: http://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=488372

- Boženina studánka a Oldřichův dub v městyse Peruc aneb za nejslavnější českou láskou: http://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=482357

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Liprt | středa 16.12.2015 19:29 | karma článku: 19,47 | přečteno: 1446x
  • Další články autora

Pavel Liprt

Středověká Černá Hora, barokní lipová alej a Oborský rybník bez ryb a vodníka

Konec alejí a vodníků v Česku? Doufám, že ne. Jedno krásné stromořadí jsem spatřil nedávno na hrázi rybníka v Černé hoře. Vodníka jsem tam ale nepotkal. Asi byl v pivovaře. Ta jejich „hořká 11“ je totiž opravdu lahůdka.

7.4.2024 v 13:10 | Karma: 13,32 | Přečteno: 454x | Diskuse| Cestování

Pavel Liprt

Jan Svatopluk Presl a česky mluvící přírodopis

Jan Svatopluk Presl a nebesík, luník nebo kostík. To je ukázka názvů, které se nakonec neujaly. Avšak podstatně větší z odborného názvosloví přírodovědy, které vymyslel, se používá dodnes.

6.4.2024 v 9:08 | Karma: 14,70 | Přečteno: 460x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

Nigromons – komorník Matouš, podkomoří Apard a Černé moře

V kopcovité lesnaté krajině na rozhraní Českomoravské a Drahanské vrchoviny jsme objevili městečko Nigromons. Samozřejmě jsme nebyli první, komu se podařilo spatřit Černou Horu. Někdo musel přeci založit zdejší pivovar.

2.4.2024 v 11:19 | Karma: 14,78 | Přečteno: 505x | Diskuse| Cestování

Pavel Liprt

Smutný koncert před 50 lety (Plastic People Of The Universe , DG 307)

Dne 30.3. roku 1974 se měl v sále restaurace Na Americe v obci Rudolfov nedaleko Českých Budějovic uskutečnit koncert skupin Adept, Plastic People Of The Universe a DG 307.

30.3.2024 v 17:04 | Karma: 19,82 | Přečteno: 837x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

Narozeninová ženuška má

Narozeninový věk se přece u dámy neříká, to bych byl opravdu hrozný nešika, můžete však snadno vyčíst z této básně, že je mi s mojí ženou už mnoho let krásně.

26.3.2024 v 11:07 | Karma: 15,70 | Přečteno: 977x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Bidenova administrativa má nový balík zbraní pro Izrael, vyjde na miliardu dolarů

15. května 2024  6:22

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena pokročila v přípravách balíku zbraní a munice pro...

Vláda má jednat o programu návratu části uprchlíků před válkou na Ukrajinu

15. května 2024  5:45

Program pomoci při návratu uprchlíků na Ukrajinu má na programu vláda. Platná podoba lex Ukrajina...

Ženě vybuchla ve vagině petarda, málem zemřela. Před soudem stane její manžel

15. května 2024  5:10

Před soud předstoupí Ukrajinec, který podle obžaloby loni v září v Kožlanech na Plzeňsku vážně...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 487
  • Celková karma 15,78
  • Průměrná čtenost 1870x
Životní motto: Cestuji do dalekých i blízkých míst jako do pohádky, ale za nějaký čas se vždy rád vracím domů zpátky. Vydávám se hledat zajímavá místa tam i sem, nebloudím, stačí jít rovnou za nosem.