Izrael poprvé - země rozlohou celkem malá, ale kouzlem více než velká (Eilat)

Láska kvete všude, i v izraelském městě Eilat na jednom ze zajímavých kruhových objezdů, které jsou opravdu úžasné.

Eilat, jedna ze zastávek Izraelitů při pochodu z egyptského zajetí. Město se nacházelo v království Edóm, které dobyl izraelský král David. Takové a podobné informace se lze dozvědět v knihách či na internetu. O místních kruhových objezdech jsem však nikde nic nečetl.

Jestli uvidí můj článek na Magistrátu v Karlových Varech, tak jako obyvatel tohoto města budu asi pokárán, jelikož Eilat je partnerské město Karlových Varů.

 

Ejlat, nejjižnější izraelské město, představuje pro Izrael jediné spojení s Rudým mořem a tím i s Indickým oceánem. Tento přístav a turistické letovisko při severním cípu Rudého moře u Akabského (Ejlatského) zálivu leží v řídce osídlené oblasti, která je etnicky zcela židovská.

Pohledy na okolní hory a poušť jsou více než úžasné. A nezáleží, zda se člověk rozhlíží po Izraeli nebo ho zaujaly nedaleké kopečky v Jordánsku.

Ano, je to tak, stojí za to sem zavítat. Procházet se městem, rozhlížet se. A také se kochat jejich kruhovými objezdy.

 

Když pozoruji jízdní kola a cyklisty, hned na dvou „kruháčích“, tak si říkám, zda se koná ve městě nějaký slavný cyklistický závod? Na kolech jsem tady viděl jezdit minimum lidí. Tak kdoví?

Ale v případě výzdoby dalšího kruhového objezdu jsem viděl upoutávku na džezový festival, který v Eilatu pořádají jednou do roka.

Následující povídání: https://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=702161

 

Autor: Pavel Liprt | sobota 23.2.2019 17:13 | karma článku: 26,84 | přečteno: 1050x