Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Březen, za kamna vlezem, a budeme si tam číst

Já pořád, kdo mi to klepe na dveře, a on to měsíc knihy. Tak jsem otevřel a on mě pozval do knihovny, kterých máme v Česku nejvíce na světě v přepočtu na obyvatele.

Pro některé lidi je březen stále synonymem Měsíce knihy, pro jiné se jedná o ideologickou nálepku minulého režimu a mnozí ani neví, že knihy existují. V kalendáři se dnes toto spojení již neobjevuje, ale pro milovníky knih a patrně také pro dříve narozené je to věc více než jasná. Březen zůstává i nadále Měsícem knih.

 

Vše začalo patrně roku 1955, kdy se konal první ročník Měsíce knihy. Jednalo se sice o propagaci totalitního režimu, ale záměr, aby se více četlo, nemusel být špatný. Nad obsahem knížek v době, kdy se stal vzorem Sovětský Svaz, by se samozřejmě dalo diskutovat. Mnoho knih bylo tehdy bez příběhu stejně jako lidí bez duše. Já tu dobu nepamatuji, ale již v osmdesátých letech bylo možné sehnat i celkem zajímavé a kvalitní tituly. Občas se dokonce stávalo, že seznam zakázaných autorů přicházel na prodejnu později než vlastní knížky, které byly obratem rozebrány. Určeny k tomu byly především knižní čtvrtky, které s sebou přinášely nejen knižní novinky, ale také dlouhé fronty před knihkupectvím. Někteří nadšenci tu stáli od brzkých ranních hodin. Kdo měl známého v prodejně, měl vyhráno. Opravdu dobrá kniha byla totiž často podpultovým zbožím.

 

Po sametové revoluci sejmuli březnu ideologickou nálepku. Zkoušely se a dodnes zkoušejí inovace jako „Březen – měsíc internetu“ nebo „Březen – měsíc čtenářů“. Knihy však začaly hynout nezájmem lidí, jejich četba se výrazně snižovala a mnozí s nástupem počítačů, rozvojem internetu, rozšířením počtu komerčních televizních programů, modernizací kin či vynálezem knižních čteček předpovídali knize černou budoucnost. Naštěstí se tak nestalo a zrušili zatím pouze knížky vkladní. Naopak kvalitním autorem dobře napsaná papírová kniha je a bude stále zázrak k nezaplacení. Možná je to tím, že při čtení z klasické knížky toho člověku v hlavě zůstane mnohem víc než při čtení textu z obrazovky. Doufám, že se knihy nepřestanou nikdy psát i vydávat a snad si v budoucnosti nebudou lidé s úsměvem povídat o naší prapodivné zábavě, četbě knih. I když, kdo ví? Některé malé děti se dnes naučí dříve zapnout a ovládat chytrý telefon či počítač než otevřou svou první knihu.

 

Číst slovo za slovem, větu po větě, prohlížet si obrázky a obracet stránky. Chvíle se zajímavou knížkou jdou stěží něčím nahradit. Člověk, který se ponoří do knihy, uniká ze skutečnosti do světa příběhů, může s literárními hrdiny prožít jejich napínavé osudy a přenést se kamkoli, aniž by vytáhl paty z domova. Stačí k tomu trocha fantazie a touha se něco dozvědět. Dobrá kniha navíc umí, na rozdíl od některých lidí, s člověkem rozmlouvat upřímně a bez přetvářky.

 

V knihkupectvích jsou regály zprohýbané pod tíhou klasických literárních skvostů i novinek od neznámých autorů. Dnes už se knížky neschovávají pod pult a fronta na ně jako v minulosti je určitě snem každého prodavače. Tiskárny chrlí nové tituly s dokonale graficky vyvedenými obaly a knihy v obchodě ještě voní tiskařskou černí. Člověk neví, co by z té nádhery chtěl mít doma dřív. Jenže ono to něco stojí a v praktickém životě je ke spokojenosti zapotřebí kromě šlechetného ducha také peněz. Čtení knih není záliba zrovna nejlevnější, a tak se chodí lidé do knihkupectví spíše kochat a přemýšlejí, jak to jen udělat, aby si alespoň některou knížku mohli vzít s sebou domů.

 

Naštěstí život knihomolů v Česku nemusí být nutně smutný. Pánbůh u nás nedal po revoluci zaniknout veřejným knihovnám, které se dokonce obnovují či vylepšují a z některých se stávají úžasné architektonické počiny plné literárních skvostů i uměleckých pokladů. A tak se může každý vydat do některého z těchto kulturních stánků a vypůjčit si libovolnou knihu, když se mu v peněžence nedostává na její zakoupení. Patrně se přišlo na to, že zdravé knihovny mají vliv i na zdravou mysl lidí a z dřívějšího úložiště textů se stávají také místa zajímavých setkání.

 

Jak jsem již napsal v úvodu, tak podle srovnávacího průzkumu Nadace Billa a Melindy Gatesových by mělo mít Česko nejhustší síť knihoven na světě. Jedna knihovna u nás připadá na necelé dva tisíce lidí. Sice v návštěvnosti dospělých patříme „pouze“ k průměru, ale i tak u nás zavítá do knihoven více lidí než na sportovní akce. A to do sportu „tečou“ od státu i sponzorů miliardy.

 

A proč je českých, moravských a slezských knihoven tolik? Vše začalo patrně v roce 1919, kdy právní řád nově vznikající republiky nezapomněl ani na knihy. Ve snaze o zlepšení gramotnosti, prohloubení všeobecného vzdělání, povznesení českého jazyka, návyku si číst i kupovat knihy schválilo 22. července 1919 Národní shromáždění první knihovní zákon (Zákon o veřejných knihovnách obecních č. 430/1919 Sb.), který ukládal povinnost zřídit a provozovat knihovnu v každé obci, i v té nejmenší vesničce. Knihovní zákon i vlastní knihovny přežily německou okupaci, dobu komunismu a nezničilo je ani rozdělení Československa. V poslední době se občas nějaké škrty v rozpočtu nechovají zrovna příznivě ke knihovnám, ale ty dělají, co mohou, aby si lidé nepřestali půjčovat knihy a neztratili návyk číst.

 

A tak vzhůru do knihoven, i když se někomu tato představa v době internetu může zdát podivnější a zastaralejší než kdykoliv dřív. Třeba tam objevíte krásu a tajemství nějaké zajímavé knihy, kterou nejprve prolistujete, poté si v klidu pročtete a nakonec si pro ni zajdete do knihkupectví, aby jste ji uložili do vlastní knihovny, kde se stane další ozdobou vašeho domova. Občas se k ní vrátíte, jelikož se vám bude líbit o to víc, čím budete vy i ona starší. Času je málo, krásných knih mnoho a každá chvíle s nimi strávená je příjemným zážitkem. A jestli vám nestačí knihy těch druhých, začněte psát sami a rozšiřte bohatství knižního světa.

*

V jedné takové knihovně jsem se zúčastnil literární soutěže a moje povídka se líbila: http://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=474655

 

Autor: Pavel Liprt | středa 1.3.2017 17:22 | karma článku: 40,01 | přečteno: 1659x
  • Další články autora

Pavel Liprt

Dunajská Streda (Dunaszerdahely)

Dunajská Streda nebo Dunaszerdahely. Název Dunajská Streda pochází z roku 1256, odkdy se používá ten druhý, to nevím. Ale maďarština je to, oč tu běží.

21.12.2023 v 21:24 | Karma: 18,32 | Přečteno: 1151x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

Venkovka, svitavská galerie pod širým nebem (Svitavy)

Jsou místa, která musí člověk objevit sám. Ani v infocentru ve Svitavách mi o jednom takovém neřekli, i když ho mají za rohem. Mám na mysli ojedinělou galerii „Venkovka“ v ulici Pod Věží.

29.10.2023 v 14:44 | Karma: 29,58 | Přečteno: 1177x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

Katapult s Nostalgií i bez ní

Katapult a jeho deska i turné s názvem Nostalgia. Kdo pamatuje slavné období této legendární skupiny, určitě se jisté nostalgii neubrání.

23.10.2023 v 8:52 | Karma: 18,80 | Přečteno: 1240x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

Broumovská krajina plná barokních památek, pískovcových skal a všelijakých kouzel

Možná řeknete, že to moje povídání není objektivní, ale ono záleží, jak se kdo na ten svět dívá a čeho si všímá. Já jsem na Broumovsku objevoval samé krásné a zajímavé věci, ale to mě potkává po boku mé úžasné ženušky již 31 let.

7.10.2023 v 22:29 | Karma: 17,91 | Přečteno: 1139x | Diskuse| Cestování

Pavel Liprt

Obrázky (nejenom) z Broumovska – Wenkeův dům v Jaroměři

Proč neudělat své ženušce radost a nevzít ji na nákupy. Tak nějak uvažuji při cestě z Broumovska domů. Ale obchodní dům „A. Wenke a syn“ už moc zboží na prodej nemá, i když mají otevřeno.

7.10.2023 v 16:36 | Karma: 13,57 | Přečteno: 1138x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Nahá žena rozhazovala před dětmi hlínu. Šlo o vystoupení, hájí ji pořadatel

3. května 2024  10:10

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Poslanci kývli na zákaz prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  10:03

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Byty za peníze z korupce. Vyšetřování na Ukrajině ukázalo na nemovitosti v Praze

3. května 2024

Premium V tuzemské bezpečnostní komunitě se už dlouho spekuluje o tom, že část milionů z korupce kolem...

Status umělce nemá nic společného se socialismem, hájí se ministr Baxa

3. května 2024

Vysíláme Vládou prošla novela zákona, která přichází s novým pojmem: status umělce. V Rozstřelu o návrhu...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 487
  • Celková karma 15,24
  • Průměrná čtenost 1870x
Životní motto: Cestuji do dalekých i blízkých míst jako do pohádky, ale za nějaký čas se vždy rád vracím domů zpátky. Vydávám se hledat zajímavá místa tam i sem, nebloudím, stačí jít rovnou za nosem.