Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Boženina studánka a Oldřichův dub v městyse Peruc aneb za nejslavnější českou láskou

Je mi jasné, že pro každého je nejslavnější a nejkrásnější láska ta, kterou prožil sám, ale z pohledu českých dějin mi určitě dáte za pravdu, že Boženu a Oldřicha znají všichni.

Peruc je městys nacházející se v okrese Louny, na východ od okresního města. Určitě je zde mnoho krásného, ale většina lidí má toto místo spojené s jednou z nejznámějších pověstí, která je dodnes námětem mnoha umělcům. Někomu to může znít jako pohádka, ale její aktéři doopravdy žili.

Ke krásně udržované studánce se váže příběh knížete Oldřicha z rodu Přemyslovců a krásné pradleny Boženy Křesinové. Český kníže Boleslav II. měl tři syny. Poté, co zemřel přirozenou smrtí při jedné z hostin, ujal se moci Boleslav III, nejstarší z jeho synů. Kníže Oldřich byl sice nejmladší z bratrů, ale přesto se také dostal k moci, když byl svržen jeho bratr Jaromír. Následně byl Oldřich na krátký čas uvězněn a zbaven vlády, ale když dostal milost a „sjednal pořádek“, nechal pro jistotu bratra Jaromíra oslepit a syna Břetislava vypudit ze země.

K setkání a legendárnímu citovému vzplanutí krásné selky Boženy peroucí prádlo u studánky a českého knížete Oldřicha mělo dojít někdy těsně po roce 1000 (uvádí se rok 1002 nebo 1004). V té době se ještě toto místo nejmenovalo Peruc, nýbrž Opučná. Dle Kosmovy kroniky Oldřich zahlédl Boženu, „ana perúc prádlo“ a tak dnešní městys ke svému jménu patrně přišel. Anebo to bylo možná všechno jinak stejně jako zmíněný příběh nejslavnějšího českého mileneckého páru.

Kníže byl v té době již ženatý s jakousi německou, údajně nehezkou, starší a neplodnou princeznou. Také bratrovražedná a drsná doba, ve které se to mělo udát, tomuto poetickému příběhu moc nenahrává. Ale dnes už není důležité, zda to bylo tak či trochu jinak. Podstatná je skutečnost, že se z tohoto vztahu narodil syn Břetislav a rod Přemyslovců tím nevymřel po meči. Po smrti své manželky si Oldřich vzal Boženu za ženu. Někde se však uvádí, že Oldřich z Boženy udělal kněžnu ještě za života své první manželky a tak se stal vlastně prvním známým českým bigamistou. I když v té době na to křesťanská církev až zase tak nehleděla. A Božena? Ta na tom byla patrně také obdobně. Některé prameny uvádějí, že byla ženou jistého Křesiny, jinde se lze dočíst, že to byla jeho dcera.

Zajímavá pseudogotická Boženina studánka se nachází hned pod zámkem na náměstí Sv. Čecha. Studánka je zastřešená a je vidět, že se o ni někdo stará. Některé údaje uvádějí, že k setkání Oldřicha a Boženy mělo dojít trochu jinde, pod nedalekým Oldřichovým dubem, ale to by nemělo bránit navštívit toto krásné a příjemné místo. Ale proč se také nepodívat ke zmíněnému stromu, který je považován za jeden z nejstarších dubů v Čechách. Termín „nejstarší“ je používán i v jiných případech na jiných místech. Patrně to bude tím, že již nikdo nežije, kdo by si pamatoval tu dobu. Přesný věk obručemi opásaného Oldřichova dubu s rozložitými větvemi jsem nikde neobjevil, ale říká se, že to mohl být svědek zmíněné pohádky.

Dub je asi 31 metrů vysoký a dutý, tudíž odborníci nemohou s jistotou říci, jak je starý. Když tak na něj člověk kouká, tak je to zajímavá představa, že by mohl Oldřicha pamatovat. Ale pravděpodobnější se jeví, že současný dub bude spíše potomkem velikána, pod jehož korunou k setkání došlo. Jestli vůbec se nějaké takové setkání uskutečnilo.

Strom má obvod 760 cm. Kmen u země přechází v mohutné a zajímavé kořenové náběhy a ve výšce asi pět metrů se dělí na tři hlavní větve. Dutina byla několikrát svědkem pokusu o zapálení, naštěstí strom vždy přežil. Stav stromu je sledován a jsou prováděna preventivní opatření i sanace. Proto také přežil do dnešních dob. U Oldřichova dubu je informační tabule a zajímavě upravený potůček.  Oldřichův dub se objevuje v Dalimilově kronice, v díle Františka Nepila či Miroslava Horníčka. Z výtvarníků si ho „všimli“ například František Ženíšek a Adolf Liebscher.

Autem lze zaparkovat v blízkosti obou míst. Na okraji městyse je vlaková stanice a také autobus do Peruce zajíždí. Od studánky stačí sejít po ulici s názvem Oldřichova k silnici č. 239 nebo opačně vyšlápnout do kopce asi 200 metrů po trase NS Perucko, jejímž zřizovatelem je městys Peruc. Naučná stezka má 20 zastávek s informačními panely a je dlouhá 12,41 km. Seznamuje návštěvníky s krásami obce i jejího okolí, vývojem zdejší architektury a přírodními zajímavostmi.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Liprt | neděle 1.11.2015 13:07 | karma článku: 17,99 | přečteno: 1481x
  • Další články autora

Pavel Liprt

Středověká Černá Hora, barokní lipová alej a Oborský rybník bez ryb a vodníka

Konec alejí a vodníků v Česku? Doufám, že ne. Jedno krásné stromořadí jsem spatřil nedávno na hrázi rybníka v Černé hoře. Vodníka jsem tam ale nepotkal. Asi byl v pivovaře. Ta jejich „hořká 11“ je totiž opravdu lahůdka.

7.4.2024 v 13:10 | Karma: 13,32 | Přečteno: 455x | Diskuse| Cestování

Pavel Liprt

Jan Svatopluk Presl a česky mluvící přírodopis

Jan Svatopluk Presl a nebesík, luník nebo kostík. To je ukázka názvů, které se nakonec neujaly. Avšak podstatně větší z odborného názvosloví přírodovědy, které vymyslel, se používá dodnes.

6.4.2024 v 9:08 | Karma: 14,70 | Přečteno: 461x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

Nigromons – komorník Matouš, podkomoří Apard a Černé moře

V kopcovité lesnaté krajině na rozhraní Českomoravské a Drahanské vrchoviny jsme objevili městečko Nigromons. Samozřejmě jsme nebyli první, komu se podařilo spatřit Černou Horu. Někdo musel přeci založit zdejší pivovar.

2.4.2024 v 11:19 | Karma: 14,78 | Přečteno: 506x | Diskuse| Cestování

Pavel Liprt

Smutný koncert před 50 lety (Plastic People Of The Universe , DG 307)

Dne 30.3. roku 1974 se měl v sále restaurace Na Americe v obci Rudolfov nedaleko Českých Budějovic uskutečnit koncert skupin Adept, Plastic People Of The Universe a DG 307.

30.3.2024 v 17:04 | Karma: 19,82 | Přečteno: 838x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

Narozeninová ženuška má

Narozeninový věk se přece u dámy neříká, to bych byl opravdu hrozný nešika, můžete však snadno vyčíst z této básně, že je mi s mojí ženou už mnoho let krásně.

26.3.2024 v 11:07 | Karma: 15,70 | Přečteno: 978x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stála

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  20:44

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  20:39

Přímý přenos Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl ve čtvrtek terčem atentátu, je...

Do mostu v Texasu narazilo plavidlo a poškodilo ho. Do vody uniká palivo

15. května 2024  20:07

Do mostu v Galvestonu v americkém státě Texas ve středu narazilo plavidlo a do okolních vod uniká...

Na Slovensku není mír a smír, polarizace pokračuje, říká novinářka

15. května 2024  20:03

Premium Slovenské vládní strany po atentátu na premiéra Roberta Fica slovně útočí na novináře. Přidávají se...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 487
  • Celková karma 15,78
  • Průměrná čtenost 1870x
Životní motto: Cestuji do dalekých i blízkých míst jako do pohádky, ale za nějaký čas se vždy rád vracím domů zpátky. Vydávám se hledat zajímavá místa tam i sem, nebloudím, stačí jít rovnou za nosem.