Z perliček pana prezidenta – o inkluzi.

Narodit se normální a chodit do normální třídy, mezi normální děti.. bez šikany, bez frustrace a být všude první.

Jedním z mnoha nedávno vyřčených „argumentů“ Miloše Zemana proti inkluzi je následující výrok: „Dětská krutost je jedna z nejstrašnějších, dětská krutost zvaná šikana je možná ještě horší než krutost dospělých. Když jsou tyto děti takzvaně integrovány, když dochází k takzvané inkluzi, tak jsou oběťmi pohrdání, šikany a tak dále.“  Je nejspíš přirozenější vychovávat tzv. normální děti v duchu ubezpečení, že nedopustíme jejich frustraci tím, že budou nuceny šikanovat svého pomalejšího spolužáka, než vést je k úctě k základním lidským hodnotám.

Diskuze zřejmě přestává klást otázku, zda inkluze ano či ne. Veřejná debata by se nejspíš měla definitivně přesunout do odborných kruhů mezi pedagogy, speciální pedagogy, snad psychology a sociology k otázkám, jak a v jakém rozsahu, k otázce připravenosti našeho školství. Laická veřejnost (včetně autora) v čele s prezidentem Zemanem ovšem ještě neřekla své poslední slovo.

„V každém případě, i když to mentálně postižené dítě bude mít asistenta, tak v takzvaně normální třídě bude téměř vždy poslední, v té speciální nebo praktické třídě může být klidně i první a bude mít radost z úspěchu.“ (z rozhovoru prezidenta republiky pro pořad TV Prima Partie – 6. března 2016)

Nejspíš tedy platí, že budou-li v normální třídě pouze normální děti, nebude nikdy žádné dítě poslední, žádné dítě nebude nejhorší ani nejpomalejší. Taková normální třída se pak nutně bude skládat výhradně z premiantů – jedničkářů, výhradně těch nejlepších z nejlepších bez šance poznat zklamání z neúspěchu. Stejně tak ve speciálních-praktických třídách, budou ony méně normální děti vždy nejlepší a za nimi nebude nikdo pomalejší, nikdo nikdy poslední. Kruh se uzavírá, jedinou geniální myšlenkou pana prezidenta je zajištěna vysoká úroveň českého školství, respektive vzdělání jeho produktů – dětí.

Prezident Zeman je zjevně jedním z produktů (ne?)normální třídy, vyrůstal mezi (ne?)normálními dětmi, nenucen kohokoli šikanovat, vždy s pocitem úspěšného, neúspěchem nefrustrovaného premianta.

Opatrujte se :-)

 

Autor: Pavel Kuchynka | středa 16.3.2016 14:24 | karma článku: 17,88 | přečteno: 1058x