Sláva Brexitu – Unie umírá?

Pozitiva případného czexitu jsou jasná – zase bude rum a pomazánkové máslo, nemluvě navíc o tom, že nikdo nebude naše české pěstitele banánů peskovat za jejich zakřivení.    

Nigel Farage se raduje, Britové rozhodli v referendu o vystoupení z EU. Úspora stamilionů liber týdně, které Farage se svými stoupenci slíbil přidat do zdravotního systému, se nekoná. Co na tom, slibem nezarmoutíš. Jeden z hlavních bodů kampaně za vystoupení z EU však prý nebyl lží, jen chybou.

Moderátorka (Good Morning Britain): “ Můžete garantovat dodržení jednoho z klíčových slibů?“ Kampaň za brexit hovořila o 350 milionech liber, které Británii stojí každý týden členství v EU.

Farage:Nemohu. A nikdy jsem to neřekl. Myslím, že to byla jedna z chyb, které udělala kampaň za vystoupení,“ odpověděl Farage s tím, že nezodpovídal za celou oficiální kampaň.

 

Radost sdílejí i někteří čeští euroskeptici a pomalu, ale jistě ožívá myšlenka na referendum o czexitu. Bude ale zřejmě potřeba vymyslet jinou lež, ušetření desítek miliard korun totiž snad nemůže uvěřit ani ten nejodvážnější, či dokonce nejšílenější český odpůrce EU. Británie bezpochyby pocítí i negativní dopady vystoupení z Unie, ale nejspíš je zvládne. Větší potíž bude odchod tohoto partnera znamenat pro Evropskou unii samotnou. V neposlední řadě pak ovšem pro „nejslabší členy“ unie – Českou republiku nevyjímaje. Není co slavit.

Odchází „hodný bohatý strýček“, který byl ochotný podělit se s těmi méně bohatými a nevěřil vlastním očím, když s imigrační krizí přišla poptávka po spolupráci (Británie patří mezi země, které nejvíce pociťují důsledky imigrační krize) a odpovědí zůstaly založené ruce.

Británie to bez EU zvládne, byť s potížemi rozdělené společnosti (skotská premiérka Nicola Sturgeon již například prohlásila, že: “Odtržení Skotska od EU proti jeho vůli považuje za neakceptovatelné, vláda chystá nové hlasování o nezávislosti.“) Zvládne to i Evropská unie, byť lze očekávat zvýšenou hlasitost volání populistů i jeho dopad na úrodnou půdu.

Případný czexit by měl pravděpodobně efekt naprosto opačný, státům Unie by se ulevilo a České republice přitížilo.

Pozitiva czexitu jsou ale jasná – zase bude rum a pomazánkové máslo, nemluvě navíc o tom, že nikdo nebude naše české pěstitele banánů peskovat za jejich zakřivení.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Kuchynka | sobota 25.6.2016 17:50 | karma článku: 23,69 | přečteno: 1025x