Třetí komora parlamentu nebo osobní mocenské centrum?

Vypadá to, že Miloš Zeman není jediný, kdo odstavil zaběhnuté ústavní pořádky na vedlejší kolej a zavádí zcela nová pravidla hry. Na pozadí událostí, ve kterých už se jeden ztrácí, vzniká v tichosti dost možná třetí komora parlamentní.

Tou třetí komorou bude napříště Asociace krajů České republiky. Ta se zcela otevřeně postavila za Rusnokovu vládu a ústy svého předsedy Haška vyzývá poslance, aby ji pustili s důvěrou do Strakovky. Na to má samozřejmě asociace i její předseda právo. Tlak se však stupňuje a Hašek využívá veškeré páky, aby přiměl poslance hlasovat ve prospěch Rusnoka. Či spíše Zemana. Hašek argumentuje tím, že zastupuje voliče a odvolává se na legitimitu krajských reprezentací v návaznosti na hlasy voličů. Celé to staví tak, že oni, hejtmani, přece jednají ve prospěch občanů, a vědí z titulu své funkce, co je pro ně nejlepší (= vláda Jiřího Rusnoka). Hašek se snaží autoritu hejtmanů postavit nad volené poslance.

Chce tedy vytvořit z Asociace krajů České republiky třetí komoru parlamentu?

Tyto tendence můžeme pozorovat delší dobu. Naposledy to byly povodně. Hašek hřímal takřka denně na televizní obrazovce a hnal vládu k zodpovědnosti. Nikoli jako opoziční poslanec a místopředseda nejsilnější opoziční partaje, ale jako hejtman, jako předseda té samé asociace krajů.

Politický talent nelze jihomoravskému hejtmanovi upřít. Jeho aktivismus ostře kontrastuje s pasivním přihlížením ostatních hejtmanů (a dalo by se říci i jeho stranického kolegy Sobotky, který vedle rozhodného Haška působí tak nějak bezradně). Spíše ale než plán vytvořit třetí komoru parlamentu za tím bude tvorba a opevňování vlastního mocenského centra. Hejtman, o kterém se ví, že bez skurpulí vydává obrovské sumy z krajského rozpočtu na svou sebepropagaci, dokáže vyždímat maximum i z pozice předsedy této asociace. Ponechme stranou, k čemu je vlastně asociace krajů užitečná. S Rusnokem přichází příležitost. A i když vláda nejspíš důvěru nedostane, Zeman určitě nezapomene, že ho jeho přítel Hašek podržel.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Kovařík | sobota 3.8.2013 21:09 | karma článku: 21,95 | přečteno: 721x