Pyrrhovo vítězství Cyrila Svobody

O víkendu proběhl sjezd KDU-ČSL a naznačil mnohem více, než by se čekalo

Staronový predseda KDU-CSLwww.vlada.cz

Prakticky celé vedení se dostalo pod taktovku vedenou Cyrilem Svobodou. Doposud vždy byly ve vedení zastoupena obě křídla, tedy to více pravicové a více levicové a více méně spolu kooperovala. Víkendovým sjezdem je vše jinak.

Vypadá to, jako by levicově smýšlející křídlo získalo navrch a i když těsnou většinou, tak personálně naprosto převálcovalo to druhé, pro které se objevilo jakoby hanlivé označení „kalouskovci“. Málokdo si povšiml jedné maličkosti. Téměř nikdo z toho druhého tábora nekandidoval…

 

Cyril Svoboda opilý úspěchem se dal okamžitě slyšet, že kdo nebude zařezávat stranickou linii nastolenou jím a tímto sjezdem, jako by se automaticky ze strany vyloučil. Tím vlastně narážel na připravovaný odchod Kalouska z KDU-CSL a jeho médii avizovaný pokus založit vlastní stranu. Předpokládá, že tak jako ODS ustála odchod unionistů, tak i on ustojí odchod Kalouska a doufá, že se to bude týkat jen jeho a několika málo jedinců tohoto křídla, které s radostí oželí.  Říká tomu samočisticí mechanizmus. Má ale pravdu?

Mnohé naznačuje, že se mýlí a  že by se mohlo jednat o poměrně značnou část voličské základny, která je nespokojena s postupným nadbíháním socialistům. Toho křídla, které se vždy pokusilo dělat pravicovou politiku založenou na křesťanských základech a které jánošíkovské loupení bohatým schovávané pod pláštíkem solidarity a sociálních „jistot“ vždy vadilo, přitom mu o dobrou sociální politiku šlo v první řadě. Takto „očištěnou“ KDU-ČSL již nikdo nebude brzdit v plnému přiklonění k naší politické levici.

V následujících volbách do EP kandidáti KDU-ČSL pravděpodobně dostanou všechny hlasy z obou křídel, protože tak jako tak jsou stávající kandidáti pro většinu rozumnou volbou. Jiná situace ale nastane v podzimních volbách do parlamentu. A je jen otázka, jestli nové politické uskupení dokáže překročit Rubikon pětiprocentní hranice a naopak, jestli oslabená KDU-ČSL neztratí příliš mnoho.

Právě nyní se láme chleba. Cyril Svoboda, i když se mu zdá, že vyhrál na celé čáře v tuto chvíli pravděpodobně utrpěl Pyrrhovo vítězství, které s vysokou pravděpodobností bude znamenat mimoparlamentní existenci KDU-ČSL. Sám nevědomky tuto situaci přiživuje a výsledky voleb do EP ho v mylném úsudku ještě utvrdí.

Co skutečně bude a co přinese čas uvidíme. Osobně bych na naší politické scéně uvítal jistou změnu v podobě skutečně volitelného středopravého politického subjektu.     

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Kolář | pondělí 1.6.2009 12:23 | karma článku: 25,29 | přečteno: 1910x
  • Další články autora

Pavel Kolář

Volby v několika číslech

22.8.2017 v 13:43 | Karma: 19,91

Pavel Kolář

Absurdistán2

13.7.2016 v 20:13 | Karma: 31,31

Pavel Kolář

Absurdistán

12.7.2016 v 22:33 | Karma: 42,31