Proč světský Michal David poslal peníze romské Věře Bílé?

Jako gadžo to nedokáži asi zcela pochopit. Má to nějakou souvislost s tím, že komunity světských i Romů mají k sobě blíže?

IDNES

O smrti manžela romské hvězdné zpěvačky toho bylo napsáno již mnoho. Mnohem více toho bylo napsáno i o excesech této romské star, hlavně o gamblerství. O Michalu Davidovi toho bylo napsáno rovněž velmi mnoho a velmi mnoho z toho nebylo nic lichotivého. A ještě mnoho toho bude jistě napsáno a tak hodnocení a rozebírání obou protagonistů nechám na jiných.

Možná vás překvapím, ale jsem přesvědčen, že gesto Michala Davida je normálním důkazem křesťanské lásky k bližnímu, bez postranních úmyslů.

Spíše mi vrtá hlavou jiná věc. Proč Michal David? Romové jsou většinou katolíci a tudíž o křesťanské lásce k bližnímu je nemusíme poučovat- Někteří Romové jsou na svou původ právem velmi hrdi. Podívejte se jen na populární web Romea.cz, kolikrát je zde Věra Bílá a její umění zmíněno. Romská komunita je právem pyšná na své úspěšné.

Romská komunita je v poslední době velmi emancipovaná a je mezi nimi i mnoho aktivních a vysokoškolsky vzdělaných lidí. Velmi dobře znaji svá práva a často je i vyžadují. Psal jsem o tom i zde: http://pavelkarnik.blog.idnes.cz/c/373890/Musime-dostat-lidi-zghett-na-trh-prace.html

Od komunity, která prosazuje důrazně svá práva jsem očekával i více solidárnosti ke své fenomenální zpěvačce. Podle odhadů Evropského centra pro práva Romů z roku 2003 je Romů v Česku asi 300 tisíc. Mnoho z nich je úspěšných a přeci se nenašel žádný, který by podpořil zpěvačku, která reprezentovala naše Romy doslova po celém světě. Smutné.

Jedno romské přísloví říká: „Rom Romes te merel na dela“ v překladu „Rom Roma umřít nenechá“ K důstojnému pohřbu je však třeba i něco více, třeba solidarity v komunitě. Tak jako to mají mezi sebou světští.

Autor: Pavel Kárník | neděle 10.11.2013 18:21 | karma článku: 35,67 | přečteno: 11313x
  • Další články autora

Pavel Kárník

21. srpen - s knedlíkem v krku.

13.9.2017 v 10:36 | Karma: 18,71