Čína nebo Tibet? Ekonomika nebo svědomí? Zeman s Klausem nebo Havel?

Račte si vybrat! O návštěvě Si Ťin-pchinga jsem si již přečtl mnohé a popravdě řečeno, dost se ve mě ta ekonomika s tím svědomím perou. Vyzdobenou Prahu vidím naštěstí jen na dálku po internetu. Podobnou výzdobu jsem naposledy 

viděl loni zde ve Vietnamu. Slavili výročí 70 let nezávislosti země a jejich vlajka se té Čínské velmi podobá. Jak jsem již ale mnohokrát psal, Vietnam, byť komunistická země, vládne v ní dost tvrdý kapitalismus. Vietnam bych si ale s Čínou nedovolil srovnávat. Jsou to země hodně, hodně rozdílné.

Nejen sociální sítě zaplavují desítky, stovky podobných upozornění, nebo vtípků na téma novodobého Českého "vlezdoprdelkovství". Ta výzdoba i s ní související propaganda je i na mě poměrně velké sousto. Já zcela chápu, že Čína jakožto současný nejen ekonomický obr je z toho pohledu i "dobrou adresou" pro naši zemi.

Upřímně jiná cesta dnes ani není možná. Země jako Čína, Indie, Vietnam atd. jsou z pohledu možností oboustranných investic nejen pro naši zemi klíčové. Z pohledu ekonomických zájmů naší země tedy musím chtě nechtě souhlasit se sbližováním se s touto perspektivní částí světa. Ostatně dělá to celý zbývající svět. Čína a Indie dnes tvoří téměř třetinu populace Země. Obě ekonomiky rostou neuvěřitelným tempem, u nás se ale nyní obáváme snižující se výkonnosti Čínské ekonomiky, přestože ta naše Evropská, nebo Americká je již 25 let v recesi, velmi mírně řečeno...

Zeman, Klaus, oba z mého pohledu přední ekonomové, jsou logicky pro maximální prohloubení spolupráce s Čínou. Havel, dramatik, přítel Dalajlámy měl na toto "vlezdoprdelkovství" zcela opačný názor. I tento já dokáži pochopit. Svědomí je něco co se dá těžko vyvážit penězi. Co dnes na celé čáře nejen v naší společnosti vítězí, je nad slunce jasné, nejen z té úchvatně vyzdobené Prahy. Proč ten cirkus, je to opravdu nezbytné?

Ostatně u nás ekonomické zájmy zvítězili nad svědomím bezprostředně po slavné sametové revoluci. Dnes se tedy není čemu divit. Byť tedy i já osobně s inklinací k ekonomickým zájmům spojujících nás nejen s Čínou souhlasím, způsob zdá se mě být poněkud hodně přehnaný.

Nejdříve deklarace o jednotné Číně v partnerské smlouvě mezi Prahou a Pekingem a nyní do ruda oděná Praha. OK. Bohužel se v tuto chvíli nalézám kousek od té Číny a za tři týdny ji budu mít ze Sapy přímo na dohled. Pokud bych byl ale doma v ČR, udělal bych všechno proto, aby byla v ulicích Prahy vidět vedle té nepřehlédnutelné oficiální Česko-Čínské propagandy i ta neoficiální, řekněme pro Tibetská, reprezentující zejména ono svědomí. Zkrátka připomínka toho, co se Číně zrovna moc nedaří a kde by měla hodně přidat. 

Budu-li moc z této vzdálenosti jakým-koli způsobem přispět k té vyváženosti zájmů ekonomických a hodnot morálních, moc rád to udělám, třeba tímto způsobem. Ostatně ta propaganda v ulicích Prahy, patrná z mnoha snímků k tomu přímo vybízí a věřím, že k tomu "vyvážení" ze strany mnoha hnutí a organizací hájících lidská práva, tedy onen morální rozměr, dojde. A nejde vůbec o žádné nabádání k nějaké rebélii, jde pouze o to, ukázat nejen obou pánům prezidentům, že ČR je zemí demokratickou, pluralitní, nikoliv zemí s jednostranným totalitním názorem nebo vedením... 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Holub | sobota 26.3.2016 16:08 | karma článku: 21,27 | přečteno: 1078x