Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Současný stav české levice

Do parlamentních voleb zbývá  necelých čtrnáct měsíců. Česká levice prakticky rezignovala na vyvolání  vládní krize a z toho vyplývající předčasné  parlamentní volby.  Na levé části spektra se pomalu schyluje k boji o levicové a středové voliče.

Komunistická strana Čech a Moravy již dnes nereprezentuje tak docela pohrobky minulého režimu, začíná se orientovat na poníženou střední vrstvu, to je jednoznačná strategie, kterou komunistické strany v kapitalistických zemích vždy oslovovaly voliče. Tu část  ekonomicky ohrožených a sociálně slabých vrstev, které ovšem k volbám pravidelně chodí velmi málo, pokud je neosloví charismatický řečník s dostatečně demagogickým programem, komunisté  nezískají.

Poněkud jiná je situace v sociální demokracii, je nezpochybnitelnou demokratickou stranou, která jednoznačně spěje k moci, a to bez ohledu nato, že ji absolutně chybí vůdčí osobnosti. Program se posunul více doleva směrem ke komunistům a vedení to prokazatelně nevadí. Neustále lavírující Bohuslav Sobotka  a  zručný krajský manipulátor  Michal Hašek jsou dobrými vůdci v opozici, ale svěřit jim dvěma vládu ve státě je velmi ošidné. ČSSD, pod jejich vedením,  dál čile obchoduje zvláště na parlamentní a krajské úrovni s pravicí, obsazuje krok za krokem místa ve státních organizacích, prosazuje svá vedení nejrůznějších rad, k čemuž ji rozpolcená a slabá pravice úmyslně napomáhá, aby si udržela ještě alespoň do voleb své výnosné postavení. Sociální demokracii však zcela chybí program pro oslovení české inteligence a drobných podnikatelů, jakoby tyto skupiny u nás vůbec nežily. Ekonomický program je značně vybledlý a chybí jakékoli impulsy dnešní doby, návrat k programovým cílům  pro volby 2006 je dnes již těžko akceptovatelný pro rozumného levicového a středového voliče. Úlet značně doleva žene ČSSD rovnou do náruče komunistů a donutí ji v budoucnu k neakceptovatelným ústupkům. S ohledem na předposlední a poslední parlamentní volby by si ČSSD měla uvědomit, že to co ji chybí,  je závěrečný speed a  pokud bude pokračovat současným směrem budou ji v konci chybět hlasy i pro vládu menšinovou.

Ve zcela odlišné situaci je naše nejmenší levicová strana SPOZ. Strana dosáhla hlavního úkolu své dosavadní existence - Miloš Zeman je na Hradě a doprovodil ho tam i její bývalý předseda Vratislav Mynář. Stávající  předseda strany  Zdeněk Štengl řekl : "Nesmí být pochyb po tom, že základem programu SPOZ jsou myšlenky Miloše Zemana,... Jsme pouhými apoštoly, kteří myšlenky našeho prezidenta ponesou dál." Věřme, že je to projev nadšení nad dosaženým vítězstvím. Strana bez jasně definovaného programu s důrazným oslovením  levicového voliče napravo od stávající sociální demokracie a voliče středového by  neuspěla. Vedení by se pochvaly čestného předsedy zcela určitě nedočkalo, pro stranu Hradu bude nyní nezbytné se začít veřejně výrazně profilovat, přepracovat svůj "vládní program 300 dnů"  v jednoznačný program pro výše uvedeného voliče. Strana  má potenciál uspět, ale musí být  vidět, musí oslovit mládež, musí oslovit drobné a střední podnikatele, levicově orientované věřící. Musí jasně ukázat , že není stranou lobbistů, ale stranou poskytující slušnou alternativu vůči nenasytným a vlády chtivým socialistům a společensky stále ne zcela přijatelným komunistům. Název Strana práv občanů ji k oslovení občanů jednoznačně vybízí, musí v příštích měsících představit své tváře, které ji budou adekvátně reprezentovat a dokážou  občany oslovit.

Česká levice má k vítězství ve volbách  dobře nakročeno, jde ale o to, aby to nebylo tak, jak kdysi budoucnost  levicové despocie předpověděl její nejvyšší guru " Jeden krok vpřed a dva kroky v zad". 

Autor: Pavel Dalecký | úterý 23.4.2013 15:00 | karma článku: 9,18 | přečteno: 683x
  • Další články autora

Pavel Dalecký

Pokrytectví vládne světu povýšené na zákon

Je tomu šedesát pět let, co je slušností říkat místo židé izraelité, padesát let jsou z amerických černochů afro-američané a dvacet tři let, co se z Cikánů stali Romové. Původní stovky let používané označení se stalo nepřípustným a podobný projev je označen za rasismus, ale je tomu opravdu tak ?

13.6.2013 v 10:35 | Karma: 32,23 | Přečteno: 1001x | Diskuse| Společnost

Pavel Dalecký

Kolikrát nás už Západ zradil a my jsme se vypořádali Češi s Čechy?

Celými našimi dějinami se prolínají naše pocity ze zrady Západu a s hrůzou z přicházející východní pomoci. Ale vždy to nakonec vyřešíme sami mezi sebou Češi s Čechy.

7.5.2013 v 18:35 | Karma: 18,13 | Přečteno: 1181x | Diskuse| Společnost

Pavel Dalecký

Má pražská akciová burza dále přežívat ?

Nad pražskou akciovou burzou už se delší dobu stahují mračna. Ekonomové si nutně musí začít lámat hlavu nad dalším smyslem její existence. Nezadržitelný pád je daný minimální důvěrou, na které se pracuje od dob kupónové privatizace.

7.5.2013 v 9:15 | Karma: 9,59 | Přečteno: 759x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Dalecký

Stát provedl amnestii, stát musí platit.

Mýdlový seriál "Prezidentská amnestie" by měl být definitivně stažen z hlavního vysílacího času našich medii.

6.5.2013 v 14:25 | Karma: 13,97 | Přečteno: 737x | Diskuse| Politika

Pavel Dalecký

Evropou obchází strašidlo radikálního islámu.

Klasik promine zneužití jeho motta, ale výstižnější vyjádření evropského a severoamerického strachu dnes není možné najít. Doufejme jenom, že pro nás nevyzní tak drasticky, jak vyznělo motto Marxovo.

29.4.2013 v 9:30 | Karma: 11,87 | Přečteno: 694x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Zákon proti úhynu ryb. Všechny trubky svedené do řek se budou zapisovat

2. června 2024

Premium Rybáři si všimnou úhynu ryb v řece. Hasiči, zatímco havárii likvidují, na webové aplikaci vidí,...

Náš Den D. Jak se Čechoslováci v srdci Francie postavili divizi SS

2. června 2024

Premium Byla to nerovná bitva. Proti hrstce partyzánů stála elitní německá divize SS Das Reich na tancích...

Australský stát jmenoval tajemníka pro „pro změnu chování mužů“

1. června 2024  20:18

Guvernérka australského státu Viktoria Jacinta Allanová jmenovala poslance Tima Richardsona jako...

Papež se sešel s Čaputovou a matkami dívek, co zemřely při nehodě autobusu

1. června 2024  20:09

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se v sobotu setkala ve Vatikánu s papežem Františkem. Na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1173x
Projektant, analytik investic a rozvoje průmyslu

Seznam rubrik