Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prezidentovi končí šestinedělí

Miloši Zemanovi končí lhůta, která je dána jako ochrana maminek a rekonvalescentů po porodu respektive operačním zákroku. Doba  v níž se domov opouští jen minimálně, ale již je možné přijímat návštěvy a začít vykonávat povinnosti.

Pan Zeman v této době společnosti a politikům demonstroval svoji představu o postavení prezidenta vzešlého z přímé volby občany České republiky.Všechny hrůzostrašné dopady demokratického rozhodnutí, které byly líčeny hned po volbě některými politiky a novináři se nenaplnily. Ústava České republiky  nakonec umožňuje prezidentovi mnohem více možností a pravomocí, než plánovači role kladeče věnců národu tvrdili.  O tom, že nás čeká příklon k francouzskému výkladu parlamentního poloprezidentského systému, není pochyb. Však také přímá prezidentská volba by měla zabránit opakovat parlamentní a koaliční povolební frašku z posledního volebního období parlamentu.     

Inaugurační projev pronesený bez  písemné podpory ukázal, že i profesionální rétor v takovém okamžiku se nemá stydět  alespoň za bodovou osnovu textu, ale zároveň ukázal Miloše Zemana jako člověka, který je jako každý jiný vystaven osobním emocím, trémě a přirozenému ostychu.

V dalších dnech  jsme pozorovali  člověka, na kterého dolehla zodpovědnost úřadu, který zastává a rychlé uvědomění si reálné situace stavu země,  hospodářství a katastrofálního stavu české politické scény. Poměrně rychlé vytvoření pracovního hradního týmu, který zatím předvádí vcelku dobrý výkon a to bez excesů jednotlivců týmu minulého prezidenta.

Souboj o velvyslance je jednoznačně zástupným problémem ve vytyčování pozic vláda versus prezident.  Prezident tuto vládu jednoznačně, snad s výjimkou ministrů obrany a školství, nemá rád a dává to jednoznačně najevo. Souboj o velvyslance rozděluje už tak vážně ochromenou koaliční spolupráci, potápějící se ODS je ve schizofrenní situaci, kterou s velmi slabým a necharismatickým předsedou a bohužel zároveň i předsedou vlády nedokáže řešit. Toto se velice dobře uvědomuje druhý koaliční partner TOP 09, který jasně přebírá roli lídra  české pravice a v silném prezidentovi vidí nebezpečí pro svou vlastní budoucnost. Prezident Zeman si jistě dokáže na jmenování "svých" velvyslanců počkat třebas až do příštích parlamentních voleb, ale i tak tento souboj dnešní vláda prohraje.

Prezident prokázal svůj jednoznačný vliv na levicové strany a odbory, ústupek ve výši  minimální mzdy ukázal, že propojená sociální demokracie a odbory budou jeho hlas jednoznačně respektovat. Nabídka zprostředkovatelské role v tripartitě už byla opět jenom políčkem neschopné vládě.

První zahraniční cesta na Slovensko byla opět symbolická a to nikoli pro vztah našich národů, ale proto, že po boku prezidenta  už byla první dáma, čímž se prezidentskému páru podařilo zastavit bulvární pátrání většiny našich medií.

Vyvěšení evropské vlajky na Hradě a návštěva pana Barrosa v Praze, ale nemohou z naší republiky udělat z minuty na minutu člena tvrdého jádra EU, když jsme činy bývalého prezidenta, posledních předsedů vlád za ODS a parlamentu sehrávali roli věčného potížisty (objektivně je však nutné říci, že ne vždy nebyla pravda na naší straně).

Prezident je napadán, že mu chybí jakýsi nadhled nad celkovým  děním, že svým aktivistickým postojem tuto svou roli zatím nenaplňuje, ale to je  při dnešním stavu praktické politiky naopak zcela pochopitelné, doba vizionářská potřebuje čas a zkušenost z daného úřadu. Poslední desetiletí strávené mimo Prahu muselo ovlivnit  pohled na naši zemi a naši politiku, proti pohledu člověka, který stráví deset let v  kulisách české politické scény. Miloši Zemanovi těch deset let prospělo.

Symbolickou tečkou za šestinedělím bude plánované schválení čtyř nominovaných ústavních soudců senátem. Ústavní soud bude moci opět plnohodnotně pracovat, aniž by se mohl vymlouvat.

Na závěr prezident by měl skončit se všudy přítomnými útoky na inteligenci novinářů či politiků, které v jeho vystoupeních vyznívají jako nepatřičné a nic neřešící. Úctě jeho úřadu by to jenom prospělo.Pokud při návštěvě Německa dojde k vystoupení na půdě Bundestagu, pak by psaný projev byl jistotou, která německé poslance jistě neurazí. Pro naši republiku bude dobré uvést předvolební rétoriku jeho vlastního volebního týmu na pravou míru.     

Autor: Pavel Dalecký | pátek 19.4.2013 10:40 | karma článku: 25,18 | přečteno: 2048x
  • Další články autora

Pavel Dalecký

Pokrytectví vládne světu povýšené na zákon

Je tomu šedesát pět let, co je slušností říkat místo židé izraelité, padesát let jsou z amerických černochů afro-američané a dvacet tři let, co se z Cikánů stali Romové. Původní stovky let používané označení se stalo nepřípustným a podobný projev je označen za rasismus, ale je tomu opravdu tak ?

13.6.2013 v 10:35 | Karma: 32,23 | Přečteno: 1001x | Diskuse| Společnost

Pavel Dalecký

Kolikrát nás už Západ zradil a my jsme se vypořádali Češi s Čechy?

Celými našimi dějinami se prolínají naše pocity ze zrady Západu a s hrůzou z přicházející východní pomoci. Ale vždy to nakonec vyřešíme sami mezi sebou Češi s Čechy.

7.5.2013 v 18:35 | Karma: 18,13 | Přečteno: 1181x | Diskuse| Společnost

Pavel Dalecký

Má pražská akciová burza dále přežívat ?

Nad pražskou akciovou burzou už se delší dobu stahují mračna. Ekonomové si nutně musí začít lámat hlavu nad dalším smyslem její existence. Nezadržitelný pád je daný minimální důvěrou, na které se pracuje od dob kupónové privatizace.

7.5.2013 v 9:15 | Karma: 9,59 | Přečteno: 759x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Dalecký

Stát provedl amnestii, stát musí platit.

Mýdlový seriál "Prezidentská amnestie" by měl být definitivně stažen z hlavního vysílacího času našich medii.

6.5.2013 v 14:25 | Karma: 13,97 | Přečteno: 737x | Diskuse| Politika

Pavel Dalecký

Evropou obchází strašidlo radikálního islámu.

Klasik promine zneužití jeho motta, ale výstižnější vyjádření evropského a severoamerického strachu dnes není možné najít. Doufejme jenom, že pro nás nevyzní tak drasticky, jak vyznělo motto Marxovo.

29.4.2013 v 9:30 | Karma: 11,87 | Přečteno: 694x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Zákon proti úhynu ryb. Všechny trubky svedené do řek se budou zapisovat

2. června 2024

Premium Rybáři si všimnou úhynu ryb v řece. Hasiči, zatímco havárii likvidují, na webové aplikaci vidí,...

Náš Den D. Jak se Čechoslováci v srdci Francie postavili divizi SS

2. června 2024

Premium Byla to nerovná bitva. Proti hrstce partyzánů stála elitní německá divize SS Das Reich na tancích...

Australský stát jmenoval tajemníka pro „pro změnu chování mužů“

1. června 2024  20:18

Guvernérka australského státu Viktoria Jacinta Allanová jmenovala poslance Tima Richardsona jako...

Papež se sešel s Čaputovou a matkami dívek, co zemřely při nehodě autobusu

1. června 2024  20:09

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se v sobotu setkala ve Vatikánu s papežem Františkem. Na...

Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA
Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA

Už jste slyšeli o nové pokračovací mléčné výživě BEBA SUPREMEpro 2 určené dětem od ukončeného 6. měsíce? Nyní můžete tuto nejdokonalejší recepturu...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1173x
Projektant, analytik investic a rozvoje průmyslu

Seznam rubrik