Automaty a videoterminály, aneb kdybychom chtěli skutečné řešení

Během posledních čtrnácti dnů jsme byli vystaveni přímo smršti zpráv a spekulací o provozování výherních hracích automatů a videoterminálů, obce a města se předhánějí v zákazech , ústavní soud se již podruhé byl nucen k problému vyjádřit, provozující společnosti hrozí dokonce mezinárodními arbitrážemi, ministerstvo financí nemůže nic řešit , neboť je přeci obětí přihlouplých úprav a doplňků příslušného zákona poslanci. Tak tedy , když problém shrneme, viníci nejsou, neboť se ztrácí v dokonale vypouštěném cigaretovém dýmu heren.

Největší obětí tohoto dokonalého kolotoče jsou hráči, kteří peníze do oněch strojů nasypou, většina je ze sociálně slabých vrstev nebo vysloveně nemocní gambleři  Tedy vlastně ti, kteří si zaslouží náš soucit a pomoc. Jen zlomek tvoří hráči  hrající  pro zábavu  a  malá skupina zlaté mládeže.

Dále jsou zde provozovatelské  společnosti a majitelé heren, tedy skupina , která je hlavní obětí zvůle společnosti, ze které sama pochází. Vždyť jsou to oni , kteří část svých zisků dobrovolně odvádí státu, aby ten byl schopen vůbec financovat  bezedný sociální  a zdravotní systém. Čest všem společnostem tohoto typu, které ještě nemají sídlo v daňových rájích ( jestli tedy nějaké ještě existují).

No a pak je tu tedy stát, v zastoupení ministerstva financí a ministerstva práce a sociálních věcí, který vlastně je hlavním finančníkem  celého systému přesunu státních zdrojů do  kapes  soukromých skupin, ovšem má dokonalé alibi,  neboť  tyto přesuny přece dokonale daní.

Ostatní už jen bezmocně přihlížejí , stěžují si, žalují, soudí a vynáší konečné verdikty, a to jak trestněprávní tak ústavní .

Řešení je přitom mnohem jednodušší než se zdá, stačí nařídit , aby výherní automaty, videoterminály a kasina přijímaly pouze platby platebními kartami, ty jak známo, dokáže přijímat dnes již každý obchod, za tuto službu by si vydavatelé karet svá tři procenta dokonale zasloužili. Bezchybně pracující kybernetické systémy pak už zajistí nasměrování výnosů z této činnosti, a případní vítězové  obdrží své zdaněné výhry na svá konta (virtuální u provozovatele nebo klasická bankovní). Všechno by bylo průzračně čisté. Vždyť tento sytém již dnes funguje  při internetových sázkových hrách, kolika zločinů se do dnešního dne dopustili internetový sázkaři?

Nebudou se tak prát špinavé peníze,  odpadne zneužívání sociálních dávek, odpadne  problém zruinovaných rodin, stát bude moci dokonale danit,  provozující společnosti získají to, po čem nejvíce touží - čisté svědomí, že nepostupují dle cimrmanovského  "jak chudák k ještě větší bídě přišel" nebo nerudovského "přivedla chudáka na mizinu". Pracovníci barů a heren nebudou přepadání, protože bezhotovostní styk je ochrání od loupežných  přepadení a strachu ze smrti. Soudy nebudou muset soudit a společnost celkově ušetří. Novináři sice přijdou o velmi zajímavé téma  a v televizních zpravodajstvích ubude černé kroniky, ale zato nám to snad stojí.

Společnost nebude nikoho omezovat v jeho zákonném podnikání, ale  ani nikomu nebude brát právo hrát a ukojit svou vášeň. Vše jednoduché a transparentní.

Tak co říkáte, nebyl by to první stupeň k ráji?

Autor: Pavel Dalecký | neděle 21.4.2013 13:00 | karma článku: 9,59 | přečteno: 439x