Pečení bažanti nadívaní slaninou a žampiony
Úvodem se ne snad omlouvám, ale řekněmě ospravedlňuji za neuvádění přesných gramáží, obsahů, objemů a podobných měřících jednotek, ale jedná se o poctivou domácí přípravu a doma se vaří v duchu hesla "přiměřeně, přiměřeně" - neboli od oka a nezbývá než věřit že kuchař alespoň na jedno vidí...
Celá záležitost s bažanty se ke mně dostala tak, že po setmění kdosi zazvonil na naši branku, a zatímco já ukliďnoval psa, babička se vynořila ze tmy se třemi bažanty svázanými za krk provázkem, že jí je kdosi strčil do ruky u brány a odjel (Az později jsme zjistili že se jednalo o dar známého, myslivce). Moc si toho ze školy nepamatuji, ale přeci se mi vynořila v hlavě myšlenka - je to zvěřina, musí se dát uzrát. Rozhodnuto, zavěšeno a šup na rodinou poradu co s tím. Po několika hodinách bouřlivé debaty dozrálo rozhodnutí oškubat, vykuchat, upéct. To sice bylo jasné od začátku, stejně jako to že tohle všechno budu dělat já, ale muselo se rozhoudnout jak. Po dalších několika hodinách na webu se v závislosti na chutích a preferencích všech budoucích strávníků vyloupl recept na nadívaného bažanta se žampiony, a později se ukázalo že to byla šťastná volba.
Několik praktických rad do začátku - lze to vygooglit celkem rychle, ale přeci jen - pokud dostanete bažanta čerstvého hned po lovu, je dobré ho nechat několik dní viset v chladu a suchu, maso dozraje. Pokud bažanta spaříte jako jinou drůbež, budete ho sice mít bez peří během chvilky, ale s peřím zmizí i veškerá kůže, což je na pečení škoda. Bažanti ji mají extra jemnou, a je snadné ji roztrhat, proto pokud můžete dejte si na čas a pěkně na sucho škubejte po menších hrstičkách, druhou rukou přidržovat kůži. Škube se od zdola nahoru, křídla je dobré uříznout v kloubu hned na začátku, při škubání překážejí. Po oškubání uřízneme krk (v obratlech jde krásně zlomit) a pařátky v kloubu. Doočistíme od peří, obrátíme na záda, a opatrně rozřízneme nad řitním otvorem od stehna k stehnu. Tím se krásně otevře, vnoříme ruku a vyhrábneme vnitřnosti ven. Nakonec omyjeme, a to nejhorší máme za sebou.
Starší "gumové" rohlíky nebo housky (v kuchařkách pod názvem žemle) nakrájíme na kolečka,namočíme do mléka a dáme stranou. Na drobno nakrájenou cibuli a pórek nebo zelenou petželku osmahneme na pánvi, přidáme pokrájené žampiony a orestujeme.
Namočenou housku/rohlík mírně vyždímeme, a po vychladnutí směsi z pánve smícháme. Přidáme vejce, sůl, pepř, podle potřeby strouhnku na zahuštění a důkladně promícháme. Bažanty navrchu i zevnitř důkladně osolíme, a zevnitř vyložíme břišní dutinu na tenké plátky pokrájeným špekem nebo slaninou. Do takto vytvořené kapsy "naládujeme" připravenou nádivku, a přichází chvíle kdy recept radí zašij břicho a dej péct. No zní to neuvěřitelně lákavě a jednoduše, ale neměl jsem nervy na vyzkoušení a zjištění že to sejně neumim, protože je na to nějaký grif který neznám, a tak jsem to trošku "ošulil"... Na závěr jsem opět udělal obložení špekem a slaninou, tenokrát zvrchu a zašití nahradili jehly na špíz zapíchnuté křížem. Na závěr pár plátků slaniny i na vrch a vyskládat do pekáče se zbytky cibule a žampionů.
Nezbývá než dát péct, pravidelně a často podlévat, aby se maso nevysušilo, to bažanti rádi dělají, a mezitím třeba zpracovat zbytek nádivky.
No a takhle by to mělo dopadnout, aby si všichni pochutnali:
Nádivka vypadá pěkně i při porcování:
A takhle nějak šel na stůl s bramborovými knedlíky a sladkokyselým červeným zelím:
Pokud bych měl nastínit suroviny a jejich množství podle původního receptu, vypadalo by to asi takhle:
2 bažanti, 15 dkg slaniny, máslo, sůl, 1 cibule.
Nádivka: 2 žemle, mléko, 5 dkg másla, 1 cibule, 10 dkg žampionů, 2 vejce, zelená petrželka
sůl, pepř, dle potřeby strouhanka
Množství surovin lze upravit podle chuti a preferenci, rovněž něco přidat nebo ubrat, a pro doplnění jsem vyhledat i původní zdroj receptu http://myslivecka-kucharka.webnode.cz/bazant/ - i když má úprava neodpovídá přesně, těch receptů je tam více a třeba někoho z vás zaujmou i jiné.
Dodatek: Na mysliveckém plese mi teď poradili že bažanti se dobře škubou, když se namočí do horké vody ale opravdu jen na moment a hned se zchladí v studené vodě. Peří prý jde po téhle úpravě snadno ven a kůže zůstane zachovaná. Vyhráli jsme devět bažantů, tak budu brzy mít příležitost to vyzkoušet.
Pavel Cibulka
Trutnov OAMF 2012 - obrazem i vzpomínkou
Trauč. Trutnov. Bojiště. Pod těmito jmény se fanoušci baví o nejstarším českém festivalu. I letos ukázal svá nejlepší pozitiva, a kupodivu po několika letech i ukryl negativa. Pojdte se podívat na festivalovou planetu a zavzpomínat na setkání které probíhá pod záštitou Krakonoše...
Pavel Cibulka
Starý káry nerezavěj ani v roce 2012...
Vůně benzínu, řev vyladěných motorů a odlesky nablýskaného chromu. Byl to zážitek sám o sobě, na Lucky Cruisers Weekend 2012 na Konopáči se sešlo přes 500 amerik, a byl to krásný pohled.
Pavel Cibulka
Červnové červenání (fotomatiné)
Po dlouhém přemýšlení jak téma uchopit jsem prostě vybral červené fotky z června. Jak neoriginální. No neva, i tak se mezi nimi najdou pěkné, tak snad se budou líbit.
Pavel Cibulka
Detaily z Ameriky
Na Lucky Cruiser weekend v Konopáči se sjelo přes 500 amerik, a než zpracuju všechny fotky, předhodím davu pokus o pár zajímavých detailů. Berte to třeba jako ochutnávku a návnadu na pokračování...
Další články autora |
Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky
Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...
„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici
Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...
Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím
Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...
Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali
Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...
Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní
Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...
Soudy v Česku nepracují. Drtivá většina úředníků stávkuje za lepší mzdy
Přes devadesát procent soudních úředníků vstoupí dnes podle justičních odborů do stávky. Některé...
Poslanci chtějí vysvětlení od Jurečky, že mají lidé v penzi trávit 21,5 roku
V diskusi o návrhu důchodové reformy, která má zvýšit věk odchodu důchodu nad 65 let podle doby...
V Gaze se 70 procent pomoci z moře ukradlo. Hamásu se „odklánění“ hodí
Premium Plán amerického prezidenta Joea Bidena nakrmit Gazu pomocí plovoucích přístavů dostal ránu...
Poslední šance dostat dítě na tábor. Co se letos mění a kde ještě hledat místo
Premium Čarodějnickými hábity, klobouky a nezbytnými hůlkami se děti z Teplic na rozdíl od filmového...
Akční letáky
Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!
- Počet článků 27
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1986x