Fotorecepty: Obalované plněné žampiony
Naplněný žampion připravený k obalení a osmažení.Pavel Cibulka
Úvodem se ne snad omlouvám, ale řekněme ospravedlňuji za neuvádění přesných gramáží, obsahů, objemů a podobných měřících jednotek, ale jedná se o poctivou domácí přípravu a doma se vaří v duchu hesla "přiměřeně, přiměřeně" - neboli od oka a nezbývá než věřit, že kuchař alespoň na jedno vidí...
Dnešní recept opět není žádná "rychlovka", je třeba si připravit trochu více času - cca hodinku, hodinku a půl nebo alespoň nevařit na poslední chvíli. Kdybych měl udělit nějakou praktickou radu, týká se spíš surovin - základem jsou nožičky žampionů s cibulkou, cokoliv ostatního jde zimprovizovat, aneb zařídit se podle starého dobrého hesla: co lednička dala, stačí vše pokrájet nadrobno. Čím víc, tím lépe se potom směs plní do žampionových hlav. Žampionů se týká i další rada - i když možná zní dost banálně, spousta lidí si to neuvědomuje - zajděte do klasické zeleniny, kde prodávájí žampiony volně na váhu, a vyberte si čerstvé, spíše velké kusy, opět to napomáhá plnění a usnadňuje práci. Když nakoupíte narychlo v supermarketu takovou tu krabičku s trochou zcvrklých už poločerných hlaviček, tak to vážně nebude ono...
Nejprve si nadrobno nakrájíme cibuli a pórek a necháme restovat na sádle. Můžeme i na oleji, ale určitě víte, že sádlo má svou nezaměnitelnou chuť a mně i ostatním doma tak chutná. Pro ultra zdravou variantu vyzkoušejte i olivový olej, jinak je postup stejný, jen na konci se neobalí a neosmaží, ale dají se naplněné upéct do trouby nebo na gril.
Z omytých a vykapaných žampionů vylomíme nožičky tak, aby zbyl jen prázdný klobouček a pokrájíme na opravdu drobné kousky.
Necháme zesklovatět, případně až trochu osmahnout do zlatavo-hněda, a přidáme na drobno pokrájené ostatní suroviny - v tomto případě to je uzené, dušená šunka, petržel, sýr, vejce a samozřejmě ony pokrájené nožičky žampionů.
Necháme chvilku podusit, osolíme, opepříme, můžeme pro chuť podlít troškou ústřicové sojové omáčky. Hotová směs vypadá asi takto:
Připravenou směs necháme vychladnout, a plníme připravené hlavičky tak, aby tvořily opticky kouli.
A nakonec už jen obalíme v tradičním trojobalu (hladká mouka, vejce, strouhanka) nebo jakékoliv podobné variantě podle chuti (např. sezamová zrna,...) a usmažíme v dávce oleje, nejlépe tolik, aby byly žampiony potopené do poloviny, asi jako když se smaží koblihy. A jak už jsem zmiňoval na začátku, je možné (POZOR - nikoliv ode mne vyzkoušené!!!) místo obalení a usmažení jen naskládat na plech a dát upéct nebo na gril.
Podávat můžeme třeba s hranolkami, ale i bramborami v podstatě v jakékoliv vařené i smažené úpravě, nebo s obyčejným chlebem.
Přeji dobrou chuť.
Související doporučené články : recept na nadívané bažanty http://pavelcibulka.blog.idnes.cz/c/171530/Peceni-bazanti-nadivani-slaninou-a-zampiony.html
Pavel Cibulka
Trutnov OAMF 2012 - obrazem i vzpomínkou
Trauč. Trutnov. Bojiště. Pod těmito jmény se fanoušci baví o nejstarším českém festivalu. I letos ukázal svá nejlepší pozitiva, a kupodivu po několika letech i ukryl negativa. Pojdte se podívat na festivalovou planetu a zavzpomínat na setkání které probíhá pod záštitou Krakonoše...
Pavel Cibulka
Starý káry nerezavěj ani v roce 2012...
Vůně benzínu, řev vyladěných motorů a odlesky nablýskaného chromu. Byl to zážitek sám o sobě, na Lucky Cruisers Weekend 2012 na Konopáči se sešlo přes 500 amerik, a byl to krásný pohled.
Pavel Cibulka
Červnové červenání (fotomatiné)
Po dlouhém přemýšlení jak téma uchopit jsem prostě vybral červené fotky z června. Jak neoriginální. No neva, i tak se mezi nimi najdou pěkné, tak snad se budou líbit.
Pavel Cibulka
Detaily z Ameriky
Na Lucky Cruiser weekend v Konopáči se sjelo přes 500 amerik, a než zpracuju všechny fotky, předhodím davu pokus o pár zajímavých detailů. Berte to třeba jako ochutnávku a návnadu na pokračování...
Další články autora |
Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky
Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...
„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici
Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...
Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím
Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...
Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali
Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...
Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní
Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...
V Gaze se 70 procent pomoci z moře ukradlo. Hamásu se „odklánění“ hodí
Premium Plán amerického prezidenta Joea Bidena nakrmit Gazu pomocí plovoucích přístavů dostal ránu...
Poslední šance dostat dítě na tábor. Co se letos mění a kde ještě hledat místo
Premium Čarodějnickými hábity, klobouky a nezbytnými hůlkami se děti z Teplic na rozdíl od filmového...
Rusko je agresor, připustil lídr SPD Mach. Chce zrušit Green Deal
Stanovuje si troufalý cíl zrušit Green Deal, zpochybňuje závazek přijmout euro a připouští, že...
Fackují ho, kopou, ničí mu foťáky. Ale stařičký král paparazzi stále fotí
Seriál Jedenáctkrát mu zlomili žebra, jednou ho pobodali, sto osmdesátkrát byl v nemocnici. Naposledy...
- Počet článků 27
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1986x