Fotorecepty: Obalované plněné žampiony

Další z řady receptů, osobně vyhledaných v anonymních vodách internetu i kuchařkách ať už vlastních nebo mých známých, a taktéž osobně vyzkoušených a nafotografovaných.

Naplněný žampion připravený k obalení a osmažení.Pavel Cibulka

 

Úvodem se ne snad omlouvám, ale řekněme ospravedlňuji za neuvádění přesných gramáží, obsahů, objemů a podobných měřících jednotek, ale jedná se o poctivou domácí přípravu a doma se vaří v duchu hesla "přiměřeně, přiměřeně" - neboli od oka a nezbývá než věřit, že kuchař alespoň na jedno vidí...

 

Dnešní recept opět není žádná "rychlovka", je třeba si připravit trochu více času - cca hodinku, hodinku a půl nebo alespoň nevařit na poslední chvíli. Kdybych měl udělit nějakou praktickou radu, týká se spíš surovin - základem jsou nožičky žampionů s cibulkou, cokoliv ostatního jde zimprovizovat, aneb zařídit se podle starého dobrého hesla: co lednička dala, stačí vše pokrájet nadrobno. Čím víc, tím lépe se potom směs plní do žampionových hlav. Žampionů se týká i další rada - i když možná zní dost banálně, spousta lidí si to neuvědomuje - zajděte do klasické zeleniny, kde prodávájí žampiony volně na váhu, a vyberte si čerstvé, spíše velké kusy, opět to napomáhá plnění a usnadňuje práci. Když nakoupíte narychlo v supermarketu takovou tu krabičku s trochou zcvrklých už poločerných hlaviček, tak to vážně nebude ono...

 

Nejprve si nadrobno nakrájíme cibuli a pórek a necháme restovat na sádle. Můžeme i na oleji, ale určitě víte, že sádlo má svou nezaměnitelnou chuť a mně i ostatním doma tak chutná.  Pro ultra zdravou variantu vyzkoušejte i olivový olej, jinak je postup stejný, jen na konci se neobalí a neosmaží, ale dají se naplněné upéct do trouby nebo na gril.

Z omytých a vykapaných žampionů vylomíme nožičky tak, aby zbyl jen prázdný klobouček a pokrájíme na opravdu drobné kousky.

 

Necháme zesklovatět, případně až trochu osmahnout do zlatavo-hněda, a přidáme na drobno pokrájené ostatní suroviny - v tomto případě to je uzené, dušená šunka, petržel, sýr, vejce a samozřejmě ony pokrájené nožičky žampionů.

Necháme chvilku podusit, osolíme, opepříme, můžeme pro chuť podlít troškou ústřicové sojové omáčky. Hotová směs vypadá asi takto:

Připravenou směs necháme vychladnout, a plníme připravené hlavičky tak, aby tvořily opticky kouli.

A nakonec už jen obalíme v tradičním trojobalu (hladká mouka, vejce, strouhanka) nebo jakékoliv podobné variantě podle chuti (např. sezamová zrna,...) a usmažíme v dávce oleje, nejlépe tolik, aby byly žampiony potopené do poloviny, asi jako když se smaží koblihy. A jak už jsem zmiňoval na začátku, je možné (POZOR - nikoliv ode mne vyzkoušené!!!) místo obalení a usmažení jen naskládat na plech a dát upéct nebo na gril.

Podávat můžeme třeba s hranolkami, ale i bramborami v podstatě v jakékoliv vařené i smažené úpravě, nebo s obyčejným chlebem.

 

Přeji dobrou chuť.

 

 

Související doporučené články : recept na nadívané bažanty http://pavelcibulka.blog.idnes.cz/c/171530/Peceni-bazanti-nadivani-slaninou-a-zampiony.html

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Cibulka | čtvrtek 27.1.2011 21:23 | karma článku: 18,39 | přečteno: 3577x
  • Další články autora

Pavel Cibulka

Podzimní Bažantnice

1.4.2015 v 21:09 | Karma: 10,90

Pavel Cibulka

Detaily z Ameriky

11.6.2012 v 20:18 | Karma: 13,45