Vážen í řidiči, ale i řidičky.

Léto budiž pochváleno, řekl by klasik, ale nejen klasik, ale kdokoliv z nás. Všichni se těšíme na dovolenou, na výlety autem, vlakem, pěšky, či na kole. A zde si dovolím vyslovit nevyžádanou radu, či doporučení týkající se...   

cyklista versus řidič motorového vozidla.

Víceméně jednou do roka jezdím s kamarády na třídenní cyklovýlet. Z pěšího turisty, vlakového turisty, či autoturisty, se ze mě stane cykloturista. Vybavil jsem se vším potřebným, včetně bezpečnostních doplňků které, bohužel, ani zákon nenařizuje. 

Tudíž jsem měl přilbu a reflexní vestu. Nedovolím si hovořit za všechny cyklisty, každý máme nějaké zkušenosti ze silničního provozu, ale co bych každému řidiči i řidičce doporučil?

Staňte se i VY na pár dní součástí silničního provozu jako cyklisté. Opusťte své klimatizované auťáky, silniční monstra, ze kterých ani pořádně nevidíte před sebe a sedněte na obyčejné jízdní kolo. 

A jeďte. Je to plně jiný pohled, úplně jiné vnímání silničního provozu.

A potom bych chtěl slyšet VÁS. Vaše komentáře, tedy tu druhou stranu. Pořád jsou mezi námi řidiči, kteří vnímají cyklisty jako osoby nepatřící vzhledem rychlosti na naše silnice. Jen zdržují již tak přehuštěný provoz, musíme šlapat na brzdy, musíme dávat blinkry, musíme se za nimi táááhnout pár metrů než je mohu předjet. Lepší je nebrzdit, nečekat a tak nějak se protáhnout kolem cyklisty., čímž ho vážně ohrozit.

Třeba to vyjde. A třeba také ne. Cyklista je vždy ve slabší a nebezpečnější pozici. Nemá kolem sebe plechy a nárazníky, ani airbagy.

Páni řidiči, vážené řidičky. Začíná letní sezona, sezona dovolených a tedy i více cyklistů, i dětských, na silnicích. Než zase usedneme do svého auta, zkusme ujet na kolem pár desítek kilometrů po silnici. 

A uvidíte o čem to je.

Z myšlenek a prožitků sepsal: Chalupský Pavel

 

 

Autor: Pavel Chalupský | pondělí 21.6.2021 7:29 | karma článku: 10,26 | přečteno: 292x
  • Další články autora

Pavel Chalupský

Jsou lidé, jsou věty...

18.3.2024 v 7:24 | Karma: 8,88

Pavel Chalupský

Nestěžujme si.

14.3.2024 v 7:14 | Karma: 7,65

Pavel Chalupský

I tohle je radost.

12.3.2024 v 7:20 | Karma: 8,97

Pavel Chalupský

Ach, ta naše očekávání.

11.3.2024 v 7:14 | Karma: 7,59