Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tak nám začala válka paní Mullerová.

Ale nerouhaj se pane Švejk, vědí že to je vážná věc a neříkaj to jen tak do větru. Že oni U Kalicha zase přebrali a toho rumu vypili moc. Jinak by nemohli říkat takový nesmysly. Žádný nesmysly paní Mullerová, a když to …  

říkal samotný Císař pán a psali to i v Národní političce, tak to musí bejt pravda.

A basta fidli. Náš Císař pán má přece dycinky pravdu. Je přece vzdělanej, takovej rozvážnej, pěkně oblečenej a mluví prý dycinky moudře. Ten přece musí vědět co říká, jinak by přece nebyl tím Císařem pánem. To dá rozum.

Proto jsem přišel od Kalicha dřív, protože i pan prokurista, i pan řídící, i pan velkouzenář, i pan starej recividista, který si už odseděl 14 let v arestu, utíkali domů, aby se na tu válku připravili. Byli celý vyděšený, že budou muset rukovat. To dá rozum paní Mullerová, že když je ta válka, tak se rukuje. Co by to potom bylo za válku.

Panenko Marijá svatokopecká, co oni budou dělat pane Švejk? Oni budou muset do tý války jako rukovat? Vždyť jsou celej nemocnej, pořád ho zloběj to reuma, vždyť tam ani nedojdou. A co bude se mnou pane Švejk?

Klídek paní Mullerová, klídek. Ono to s tou válkou nebude tak horký. Já to cejtím v kostech. To reuma je k něčmu dobrý. Císař pán nechal vyhlásit, prý i v parlamentu, v samotným hlavním městě, že máme být připraveni na všechno. A když na všechno, tak na všechno. Připravěj mi paní Mullerová teplou koupel. To vědí, v zákopech teplá voda neteče.

Když se Švejk ponořil do teplé vody, začaly mu přicházet podivné myšlenky. Tak podivné, že se až zalekl sám sebe a volal na paní Mullerovou. Paní Mullerová přijdou sem, potřebuju jim něco říct. Ale pane Švejk, vždyť oni se koupou, to já nemůžu. Paní Mullerová to je rozkaz, a rozkazy musí ve válce plnit i civilní obyvatelstvo, tak poslouchaj a jdou. Disciplína muší bejt. Jak bysme tu válku nevyhráli. Jdou jdou a nereptaj.

Tak co potřebujou pane Švejk, ptá se s ostychem paní Mullerová a před očima si drží hadr, se kterým v kuchyni právě vytírala podlahu. Vědí paní Mullerová, jak tak ležím v tý teplý vodě, najednou mi přišla myšlenka, jestli ten náš Císař pán tak trochu neblafuje. Jak to myslej pane Švejk. Náš Císař pán...jak můžou mít tak hříšný myšlenky pane Švejk a tak nehezky mluvit…

Jak myslím, tak říkám paní Mullerová. Pochybovat je lidské a je nutné. O všem. To už říkal i Sokrates, ale to oni asi nevěděj kdo to byl. To je přeci ten nový trafikant Na Příkopech, řekla paní Mullerová. Já jsem si říkala, že je takového cizáckého vzhledu. Ale paní Mullerová, žádný trafikant, ale filosof. A velkej. Větší než náš Císař pán. Už raději mlčej pane Švejk, nebo jich zase někdo uslyší jako U Kalicha a bude problém.

Poslouchají paní Mullerová, mně přišla myšlenka, že o tý válce mluvil Císař pán jen tak. Pane Švejk, to není možné, vždyť o válce se nežertuje. To se přece neříká jen tak Pánu Bohu do oken, ani z toho jejich parlamentu. Vždyť to přeci všecinko nahoře slyší. Přece by Císař pán nelhal pane Švejk. To by bylo proti slovu Božímu a byl by to hřích. Dokonce smrtelný hřích, a na to ani pomyslet nechci. Jsem z toho všeho nějaká vylekaná, vystrašená, že nevím co mám dělat.

Jak myslím tak říkám, paní Mullerová. Vidějí snad, že by se u nás střílelo? Že by u nás byly lazarety plný raněněnejch? Že by funebráci měli plno práce? Že by všecky vlaky vozily jen vojsko? Na válku se přeci musej vždy dopředu připravovat. To není jen tak. To říkal už generál Laudon když jel přes tu vesnici a měl bílou čepici.

To mají pravdu pane Švejk. Žijeme pořád tak jak včera, před týdnem, a paní správcová taky nic neříkala. A proč by to Císař pán dělal pane Švejk. Třeba právě proto, aby nás sprostě vylekal, vystrašil, řekl Švejk a pokračoval. Třeba i proto, aby nám prostému lidu, svým věrným poddaným mohl říci. 

Važte si mě, volte mě, ctitě mě, sochy mi stavte, protože jsem Vás od tý války zachránil.

Možná je to fikce, možná ne. Kdo ví?

Z možných myšlenek pana Švejka sepsal: Chalupský Pavel

 

Autor: Pavel Chalupský | pátek 17.3.2023 7:46 | karma článku: 21,55 | přečteno: 650x
  • Další články autora

Pavel Chalupský

Jsou lidé, jsou věty...

které si pamatujeme celý život. A mohou to být náhodní lidé, náhodné věty. Tak to v životě chodí. Nic není náhoda, je to jen zatím nepoznaná zákonitost. Proto se nám v určitý okamžik...

18.3.2024 v 7:24 | Karma: 8,88 | Přečteno: 118x | Diskuse| Společnost

Pavel Chalupský

Nestěžujme si.

Opravdu. Zkusme si nestěžovat. Je asi otázkou na co, či koho. Je otázkou v jakém směru, ale zkusíme se dnes zamyslet nad stěžováním, kterým jsme si prošli asi všichni z nás.

14.3.2024 v 7:14 | Karma: 7,65 | Přečteno: 197x | Diskuse| Společnost

Pavel Chalupský

I tohle je radost.

I tohle je kousek štěstí. Radosti a prožitků štěstí není nikdy dost. Každý z nás si umíme radost sami udělat, kousek štěstí prožít a když nám k tomu pomůže někdo druhý, tím lépe. Vše jsem potkal...

12.3.2024 v 7:20 | Karma: 8,97 | Přečteno: 144x | Diskuse| Společnost

Pavel Chalupský

Ach, ta naše očekávání.

A ještě jednou, Ach, ta naše očekávání. Tušíte, jak nám ovlivňují život? Ovlivňují, to si pište. Jen se nad nimi zkusme zamyslet, vždyť nás atakují každý den. Každý den něco očekáváme a pak...

11.3.2024 v 7:14 | Karma: 7,60 | Přečteno: 125x | Diskuse| Společnost

Pavel Chalupský

Podobnost nikoliv však náhodná.

Je 22. únor. Venku jak na jaře a ne uprostřed kalendářní zimy. Co se dá dělat. Milovníci zimních sportů si radovánek neužívají, silničáři si lebedí a řidiči jsou taky spokojení. Procházím městským parkem a...

26.2.2024 v 7:43 | Karma: 14,18 | Přečteno: 189x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Naši dinosauři umí čůrat ve stoje, páření se ale vyhýbáme, říká zakladatel parku

5. května 2024  8:56

V „dinosauřích“ zábavních parcích sítě DinoPark najdou návštěvníci věrně zachycená prehistorická...

Děti si hrály na střeše haly u Stuttgartu, čtyři se ze sedmi metrů zřítily

5. května 2024  8:22

Čtyři děti se v sobotu večer v Remshaldenu nedaleko Stuttgartu na jihozápadě Německa propadly...

V noci na pondělí lze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy. Budou ideální podmínky

5. května 2024  7:17

Lidé budou moci na obloze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy, který svého maxima dosáhne v noci...

Australská policie zastřelila mladíka, který pobodal muže. Zřejmě se radikalizoval

5. května 2024  7:10

Australská policie v zastřelila 16letého chlapce, který pobodal muže v Perthu, hlavním městě...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 706
  • Celková karma 10,53
  • Průměrná čtenost 369x
Zápisník vnitřního zpravodaje.

Pracoval jsem 31 let jako policista. Tuto práci jsem vnímal jako službu pro občany. Po odchodu od policie jsem se začal hlouběji zamýšlet nad podstatou lidského bytí a života na Zemi, vztahu k přírodě, vztahům mezilidským a partnerským. Nechci kohokoliv poučovat, jenom nabízím jiný, trochu neotřelý pohled na daná témata.

Seznam rubrik