Re - klama.

Kdo by si z mých vrsteníků nepamatoval Pana vajíčko. Pro ostatní. To byla figurka, která před x lety uváděla tv reklamu. To byly začátky. Postupem času se stala sofistikovanější, tedy cílenější. Pořád je to ale…  

Klam.

Ano klam. Reklama se skládá ze slova klam. Kolikrát jsme uvěřili reklamě, než jsme zjistili, že je to trochu jinak. Jinak řečeno, měli jsme o dané věci lepší mínění právě díky reklamě. Až později jsme mnohdy zjistili, že je to….klam.

No, to je ale právě vždy smyslem a účelem reklamy. Zlepšit, zvelebit, přímo vynést do oblak věc, na kterou je reklama cílená. Že nesmí být reklama klamavá, zavádějící...to se tak nějak neřeší.

Lidstvo je už reklamou tak zblblé, že se vymyslela počátkem 20. století i politická reklama. Vymyslel se i nový název.

PR, neboli Public relations, který se věnuje budování image a zlepšování veřejného mínění ve prospěch čehokoliv, ale i určité osoby, nebo objektu. Rozumějme třeba vlády, parlamentu, politické strany …

Rovněž se vymyslel nový název pro propagandu. No, uznejme, že slovo propaganda je již silně zprofanované, nezní vůbec libozvučně, a tak různí odborníci dali propagandě nový slušivý kabát.

Strategická komunikace.

Panečku, to zní krásně, trochu tajemně, nikdo pořádně neví co se za tím skrývá. No,je to ale pořád stejné. Je to propaganda.

Poté se na světě objeví tzv. PR marketéři. To jsou ale šikovní kluci, kteří dokáží z levé udělat pravou, z dole udělat nahoře a ze tmy světlo.

A pak zjistíme, že i osel může být závodním koněm a že si máme vsadit na jeho vítězství 

Nu, a kdo má nejlepší markeťáky, jak se jistých kruzích říká, ten vyhrává. Už vůbec nejde o pravdu, nejde o výrobek, nejde o člověka.

Jde jen a jen o produkt. Umělý produkt. Za tím se schová každý. i člověk.

Již prostě nejde o kvalitu výrobku, různé ideje…

Prostě je to klam.

Z myšlenek o reklamě a PR sepsal: Chalupský Pavel

 

 

 

Autor: Pavel Chalupský | pátek 10.2.2023 7:36 | karma článku: 19,06 | přečteno: 344x
  • Další články autora

Pavel Chalupský

Jsou lidé, jsou věty...

18.3.2024 v 7:24 | Karma: 8,88

Pavel Chalupský

Nestěžujme si.

14.3.2024 v 7:14 | Karma: 7,65

Pavel Chalupský

I tohle je radost.

12.3.2024 v 7:20 | Karma: 8,97

Pavel Chalupský

Ach, ta naše očekávání.

11.3.2024 v 7:14 | Karma: 7,61