Pro nebo proti.

Dnes se zkusím zamyslet a nabídnout trochu jiný pohled na uvedená slova. Proč, když je to přece tak jednoduché. Někdo je pro a někdo proti. Nemůžeme být všichni pro, nebo proti. Jistě.  

Zkusme se podívat z jiného úhlu pohledu.  

Záleží samozřejmě na tématu, ale jakmile budu vyjadřovat svůj názor a začnu slovem jsem proti…, vysílám ostatním negativní názor, tedy energii. Uvědomil jsem si to při čtení rozhovoru s Matkou Terezou, kterou kdysi zvali na mezinárodní pochod proti válce a zbrojení. Její odpověď byla zcela jednoznačná a otevřela mi jiný pohled.

"Až mě pozvete na pochod za (pro) mír, tak se velice ráda zúčastním. Když s něčím nesouhlasíte, nebuďte proti, ale hledejte jinou pozitivní variantu. Jinak také vyzařujete negativní energii a cíle nedosáhnete".

Vzpomněl jsem si, když nyní pořád a všude slyším třeba očkování proti tomu, onomu, bojujeme proti suchu, proti klimatické změně, proti chudobě, proti... Zkusme se zamyslet jak a čím to proti nahradit. Budeme se stále a dokola očkovat proti tomu, onomu, vlastně čemukoliv? Budeme stále a dokola vynakládat miliardy na vývoje nových léků a vakcín proti nemocem více méně civilizačním? Budeme stále a dokola “bojovat” proti suchu a klimatické změně? Budeme stále a dokola proti...Je to věčné téma. Máme na tom MY jako lidé svůj nemalý podíl.

Zkusme jiný pohled. Třeba jako Matka Tereza. Jde to přece i jinak. Stačí změnit myšlení a tím i náš slovník. Jsem pro uvědomění si a pochopení toho, že nejsme pány tvorstva, ale jeho součástí. Že nejsme pány Země, ale její součástí, stejně jako Vesmíru. Tedy, že máme být se vším co nás obklopuje Ve Smíru. 

A to stačí. Jsem pro a ne proti.

Z myšlenek sepsal: Chalupský Pavel

Autor: Pavel Chalupský | úterý 14.9.2021 7:26 | karma článku: 6,22 | přečteno: 139x
  • Další články autora

Pavel Chalupský

Jsou lidé, jsou věty...

18.3.2024 v 7:24 | Karma: 8,88

Pavel Chalupský

Nestěžujme si.

14.3.2024 v 7:14 | Karma: 7,65

Pavel Chalupský

I tohle je radost.

12.3.2024 v 7:20 | Karma: 8,97

Pavel Chalupský

Ach, ta naše očekávání.

11.3.2024 v 7:14 | Karma: 7,63